Kaip pakeisti lango proporcijas?

Jeigu lubos labai aukštos, į užuolaidų modelį galima įtraukti lambrekeną (aukštis: 1/5-1/6 pasiūtų užuolaidų aukščio). Arba galite ant viršutinės užuolaidų audinio dalies prisiūti plačią kontrastingą juostą, geriausia – sodrios, tamsios spalvos. Tokiu būdu langas vizualiai atrodys žemesnis. Kitas būdas – kabinti karnizą ant paties lango paliekant neuždengtą plotą tarp lango ir lubų, - tokiu būdu, naudojant ryškias užuolaidos audinio spalvas, išryškės tik užuolaidų aukštis – likusi dalis vizualiai išnyks.

Jeigu jūs, priešingai, norite išgauti aukšto lango iliuziją, išrinkite užuolaidoms audinį su vertikaliomis juostomis. Atsisakykite gremėzdiško lambrekeno. Naudokite šviesias spalvas, o karnizą kabinkite ant lubų. Ryškių, sodrių spalvų portjerai ir stambūs piešiniai vizualiai priartina sieną, ant kurios kabo užuolaidos. Užuolaidos iš lengvų, pusiau peršviečiamų audinių, subtiliai spalviniai parinkti baldai ir sienos daro kambarį erdvesnį, šviesesnį ir platesnį.

Daugelis žmonių dažnai užuolaidas daro “nuo sienos iki sienos”, net jeigu langas užima tik jos dalį. Toks būdas ne visuomet būna sėkmingas, juk tuščią sienos tarpą galima užpildyti kokia nors įdomia detale – originaliai įrėmintu paveikslu, aukšta vaza su gėlių puokšte, madingu toršeru arba senoviniu kandeliabru, - taip jūs sulyginsite lango padėties sienos atžvilgiu nesimetriškumą ir pabrėšite interjero individualumą.

Ar reikalingas lambrekenas?

Klasikiniuose interjeruose, kur išlaikytas konkrečios istorinės epochos apibrėžtumas, lambrekenas būtinas. Aristokratiškas žemyn krentantis kaskadas, žaidžiantis gražių klosčių bangomis arba glotnus art nouveau stiliaus lambrekenas, kurio figūrinis kraštas aidu atkartoja piešinį – išrinktos temos formuotojas, suteiks užuolaidoms iškilmingumo ir puošnumo, taps harmoningu lango įforminimo užbaigimu.

Tačiau jeigu jums patinka šiuolaikiniai audiniai ir faktūros – lambrekeno atsisakykite. Pakankamai dažnai elegantiškas paprastumas atrodo žymiai rafinuočiau ir dėkingiau nei sunkios klostės ir raukiniai. Akcentuokite neįprastus karnizus ar kampus, apipaišykite lango kontūrą ryškiomis klostėmis, pridurkite keletą madingų aksesuarų – ir jūsų darbo sėkmė garantuota!

Karnizai

Jeigu jūs darote remontą ir karnizai jau kabo, jų keisti visiškai nebūtina. Juos galima paprasčiausiai šiek tiek atrestauruoti ir pritaikyti naujajam kambario stiliui. Galite juos aptraukti užuolaidiniu audiniu. Perdažykite karnizus ir pakeiskite jų žiedus bei antgalius. Jeigu įrenginėjate naują butą, neskubėkite pirkti karnizų. Jų pasirinkimas priklauso nuo baldų, kuriais apstatysite kambarį, nuo užuolaidų, kurias norėsite pakabinti, modelio, nuo sienų ir lubų.

Kartais projekto, kuris gimė jūsų galvoje, negalima realizuoti vien todėl, kad neįmanoma sumontuoti tvirtinimo konkretiems karnizams. Pavyzdžiui, jeigu kambaryje yra pakabinamos lubos, tokiu atveju karnizus galima tvirtinti tik ant sienos virš lango arba ant priešingų sienų kraštų. Dar vienas niuansas – palangių plotis. Kai kuriuose butuose palangės yra žymiai ilgesnės nei bet kokie standartinių karnizų kronšteinai. Tuomet teks gaminti kronšteinus pagal užsakymą, kabinti užuolaidas tarp langų arba kabinti karnizus ant lubų.

Daugelis lambrekenų tvirtinami prie karnizo kontaktinės lipnios juostos pagalba, todėl tokiems modeliams puikiausiai tiks paprasta šina, nesuteikianti jokio estetinio svorio. Jeigu jūs vis tik atsisakėte lambrekeno, karnizai gali puikiai pabrėžti jūsų užuolaidų audinio grožį, sudaryti vientisą ansamblį su baldų furnitūra bei šviestuvais ar toršerais.

Tuo labiau, kad šiuolaikinė rinka siūlo plačiausią karnizų pasirinkimą – figūriniai kaustyti, lieti metaliniai, mediniai ir pjautiniai, su stikliniais ir plastikiniais antgaliais, su įvairiaspalviais žiedais ir spaustukais, dekoratyviniais kabliukais – jų įvairovė leidžia pilnai atsisakyti lambrekeno ir išsirinkti šiuolaikines, madingas bei sumaniai pasiūtas iš audinio, derančio prie bendro interjero, užuolaidas.

Patariame atkreipti ypatingą dėmesį į madingus baldinius audinius. Jeigu panašios faktūros audinius rinksitės ir užuolaidoms, tikrai nesuklysite. Tai gali būti vilna, velvetas, minkštas fetras, tvidas ir visi kiti audiniai. Svarbiausia tai, kad tokios jūsų užuolaidos bus vienintelės. Nebijokite eksperimentuoti su audiniais ir naujosios portjeros jūsų namus pripildys grožio, harmonijos ir naujoviškumo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją