Šventinį vakarą už įvairius viešosios tvarkos pažeidimus į teritorinius policijos komisariatus pateko 22 neblaivūs asmenys – panašiai tiek pat, kiek per miesto gimtadienį. Viešąją tvarką aikštėje tą vakarą palaikė sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos.

Miesto gimtadienyje dalyvavo keliskart daugiau panevėžiečių nei per Kalėdas, tad policijos pareigūnai mano, jog šį kartą gana daug administracinių teisės pažeidimų protokolų buvo surašyta dėl to, kad švęsta ilgiau. O linksmybės mūsų miesto gyventojams vis dar asocijuojasi su girtavimu, jėgos demonstravimu ir santykių aiškinimusi.

Linksmybes pratęsė po koncerto

Kad į koncertą, kuriame publiką šildė grupės „Yva“, „Mokinukės“, „Funky“, solistai Rolandas Janavičius, Swajus, Kastytis Kerbedis, susirinkę paaugliai ir kai kurie vyresnio amžiaus žmonės po jo neskubės į namus, buvo aišku jau renginio vedėjui Dainiui Martinaičiui paskelbus koncerto pabaigą. Kai šis pasiteiravo susirinkusiųjų, ar jie nori dar linksmintis, išgirdo pritarimo šūksnius.

O pakvietus linksmybių tęsti kitais metais, nusivylęs jaunimas ėmė šturmuoti artimiausius prekybos centrus. Jau ir koncerto pabaigoje buvo matyti viena kita grupė jaunimo su alaus ar sidro buteliais ir skardinėmis rankose. Miesto centre vėlyvas jo svečias tikrai nebūtų galėjęs rasti sau ramios vietos.

Pasak Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininko Gintaro Kliaugos, protokolai buvo surašyti įvairaus amžiaus asmenims už alkoholio gėrimą viešoje vietoje, už neblaivaus pasirodymą viešoje vietoje, petardų sprogdinimą bei chuliganizmą (muštynes). Pagal įstatymus, girtų nepilnamečių iki 16 metų pasirodymas viešose vietose užtraukia baudą tėvams arba globėjams nuo 50 iki 100 Lt. Vyresni asmenys už prasižengimus atsako patys.

Linksminosi be tėvų

Šios tarnybos Prevencijos poskyrio vyresniosios specialistės Danguolės Žiaugrienės teigimu, į teritorines policijos nuovadas po koncerto buvo pristatyti 4 nuo alkoholio apsvaigę 15-17 metų vaikai. Vienai keturiolikmetei, apsinuodijusiai alkoholiu, prireikė medikų pagalbos. Pareigūnę labiausiai nustebino, kad perspėjus žmones apie tai, kad miesto Tarybos sprendimu girtauti viešoje vietoje draudžiama, kai kurie reikalavo tokį draudimą liudijančių ženklų. Ar jie reikalingi, Savivaldybėje šiuo klausimu vyko diskusijos.

D.Žiaugrienė stebėjosi ir kai kurių nepilnamečių tėvais, išleidusiais savo vaikus vakare į Laisvės aikštę be suaugusiųjų priežiūros. Šiame renginyje jaunesnių nei 15 metų klausytojų matėsi gana daug.

Miesto Savivaldybės administracijos Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė mano, kad kalėdinis koncertas nebuvo trumpas: laikas jo klausytojams prabėgo greitai tik todėl, kad lauke nebuvo šalta. Visi kalėdiniai renginiai, pasak L.Krasauskienės, labiausiai priklauso nuo oro.

Šiemet organizatoriai buvo planavę pastatyti ledo namelį, tačiau sąlygos, matyt, to padaryti, neleido. Pasiteiravus, ar skyriaus vedėja nemano, kad galbūt panevėžiečiams skirti kalėdiniai renginiai buvo skurdoki, ji su tuo nesutiko. Pasak L.Krasauskienės, koncertai vyko ir uždarose patalpose. Tik Betliejus, pastatytas Lėlių vežimo teatro, iš tikrųjų jau yra susidėvėjęs ir šiemet miestelėnams buvo rodomas paskutinį kartą. Nebeveikė ir jo garso įrašas. Kitąmet Kalėdoms žadama parodyti naują projektą.