Svietažuvės yra tamsiai rudos, bet kuo senesnės, tuo tamsesnės, todėl brandžios žuvys gali būti visai juodos. Jų kūną dengia maži žvyneliai, galva apvali, didelėmis akimis. Šios žuvys gali užaugti net iki dviejų metrų ilgio, o sverti daugiau kaip trisdešimt ar net penkiasdešimt kilogramų. Jos minta kalmarais, moliuskais ir smulkiomis žuvelėmis.

Sviestažuvė - pavadinimas, šį tą pasakantis apie iš jos gaminamų patiekalų skonį. Gurmanai teigia, kad tai labai švelni, nesausa, truputį sviesto skonį primenanti žuvis. Jos mėsa - balta. Sviestažuvėje gausu riebalų, kurių žmogaus organizmas negali suvirškinti ir nepasisavina. Todėl būtina ją tinkamai paruošti, kad neskaidomų riebalų perteklius nesukeltų pykinimo.

Sviestažuvės filė ypač tinka kepti ant grotelių ar žarijų. Prie patiekalų, pagamintų iš šios žuvies, labai tinka įvairios daržovės ir padažai, ypač - špinatų, ciberžolės padažai, virti ryžiai bei šparagai ir brokoliai.

Ant grotelių kepta sviestažuvė su šparagais, briedžiukais ir vynuoginiais pomidorais

4 gabaliukai sviestažuvės filė,
6-7 nedidelės vidutinio dydžio skiltelėmis supjaustytos bulvės,
maltų baltųjų pipirų,
3 šaukštai alyvų aliejaus,
100 g šviežių briedžiukų arba pievagrybių,
druskos,
1/2 ryšulėlio šparagų, supjaustytų vidutinio dydžio gabalėliais,
500 g raudonųjų vynuoginių pomidorų,
šaukštelis susmulkintų petražolių,
300 ml sviesto padažo,
3 šaukštai šviežių baziliko lapelių.

Įkaitinkite groteles, ant kurių kepsite žuvį. Sviestažuvės filė pagardinkite arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus, pabarstykite druska, baltaisiais pipirais ir palikite kuriam laikui, įkaitinkite gruzdintuvę. Gruzdinkite bulves, kol jos taps auksinės - maždaug 3 minutes. Išimkite iš gruzdintuvės ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių. Pasūdykite. Žuvies filė gabaliukus sudėkite ant grotelių ir kiekvieną pusę kepkite 3 ar 4 minutes.

Didelę gilią keptuvę įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies ir įpilkite du šaukštelius alyvuogių aliejaus. Kai šis įkais, sudėkite grybus. Pagardinkite druska ir pipirais. Pakepkite kelias minutes. Sudėkite šparagus ir pomidorus. Pabarstykite druska ir pipirais. Toliau kepinkite.

Sudėkite bulves. Dar kiek pakepkite ant silpnos ugnies ir nuimkite nuo viryklės. Įmaišykite petražoles. Šparagų ir briedžiukų (arba pievagrybių) masę sudėkite lėkštės viduryje, o ant jos - žuvies filė. Užpilkite sviesto padažo. Mažame dubenėlyje sumaišykite baziliko lapelius su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Šio mišinio uždėkite ant kiekvienos filė.

Sviestažuvės filė su keptomis daržovėmis

400 g sviestažuvės arba kitos baltos žuvies,
40 g sviesto,
druskos,
20 g parmezano,
100 ml žuvies sultinio,
100 ml grietinėlės,
Viduržemio jūros prieskonių mišinio,
40 g aliejaus,
100 g šviežių morkų,
100 g šviežių cukinijų,
žaliųjų citrinų ir pipirų prieskonių mišinio.

Filė pabarstykite žaliųjų citrinų ir pipirų prieskoniais ir druska. Apkepkite su sviestu iš abiejų pusių, užberkite tarkuoto parmezano sūrio ir 5-10 minučių įkiškite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.

Pasigaminkite padažą: puode įkaitinkite žuvies sultinį, supilkite grietinėlę, pagardinkite Viduržemio jūros prieskoniais ir kaitinkite, kol padažas nugaruos ir sutirštės. Pasigaminkite garnyrą: keptuvėje su aliejumi pakepkite smulkiai supjaustytas morkas ir cukinijas, pagardinkite jas druskos ir pipirų mišiniu.

Į lėkštę sudėkite keptas daržoves, ant jų žuvies kepsnį, aplink pilkite padažą ir papuoškite žalumynais.

Skanaus!