Grybų rasalas su karštomis bulvėmis

Kaunietė Julija Čiurinskienė siūlo Kūčių stalui karštą patiekalą - grybų rasalą su karštomis bulvėmis. Geriausia šiam patiekalui pasirengti iš anksto - Kūčių rytą pamerkime vandenyje gerą saują džiovintų grybų ir atskirai kelis šaukštus perlinių arba miežinių kruopų. Neužmirškime kelis kartus pakeisti grybų vandenį. Virš kruopų turėtų būti vandens bent per du pirštus. Beje, pamerkus kruopas, į paviršių iškils nešvarumai - juos nupilkime ir tuomet kruopas mirkykime švariame vandenyje.

Prieš vakarienę užvirinkime litrą ar daugiau vandens, sudėkime išmirkytus grybus ir kruopas, druskos, labai smulkiai pjaustytą svogūno ropelę, krapų, kelis juodus pipirus, įmeskime rūgštoką obuolį (prieš paduodant į stalą jį išgriebsime) arba įspauskime citrinos sulčių. Reiktų viską pavirti kelias minutes.

Šis karštas ar atvėsęs grybų rasalas pateikiamas su karštomis bulvėmis, kurios verdamos arba kepamos orkaitėje su lupenomis.

Blyneliai kaip duonelė

Irena Kidulienė Kūčių vakarą ant stalo vietoje duonos padeda ypatingų blynų, kurie tinka ne tik prie silkės, bet ir prie kitų patiekalų.

Šeimininkė siūlo blynelių tešlą paruošti iš vakaro - ruginius miltus sumaišyti su vandeniu, pridėti druskos ir truputį cukraus. Tešla turėtų būti tiršta - nelaisvai bėganti nuo šaukšto. Užmaišytą tešlą nakčiai reiktų pridengti ir padėti indą šiltai (pavyzdžiui, prie radiatoriaus). Kūčių rytą atsikėlusios pastebėsime, kad tešla tapo puri. Patartina padalyti ją į dvi dalis. Vieną tešlos dalį galima sumaišyti su linų sėmenimis ar kalendra, ar aguonomis. Blyneliai valgomi šalti.

Žalių burokėlių salotos

Šį, kaip ir kitų šeimininkių siūlomus patiekalus, galima paruošti rytą. Verutė Deinerienė siūlo nestambiai sutarkuoti (ne per burokinę tarką, bet truputį smulkesnę) 500 g žalių burokėlių, 300 g morkų (tarkuoti tuo pačiu stambumu kaip ir burokėlius), 50-70 g salierų šaknies, įspausti į tarkalus pusės citrinos sulčių, įmaišyti stambiai sutarkuotą rūgštoką obuolį, įpilti aliejaus (geriau sėmenų), įdėti šaukštą medaus, pagardinti smulkintais mėgstamais riešutais ar saulėgrąžų branduoliais.

Paruoštos salotos turi pastovėti porą valandų, kad įgautų skonį.

Raudonas mirkalas blynams ir kūčiai

Danutė Kunčienė raudoną skanų mirkalą ruošia iš raugintų burokėlių. Kaip juos užraugti? Išvirti neluptų burokėlių. Nulupti, užpilti šiltu vandeniu, kad apsemtų, pridėti truputį druskos ir riekę ruginės duonos. Šį darbą reiktų atlikti šiandien vakare.

Burokėliai rauginami molinėje puodynėje ar emaliuotame puode. Indas su užpiltais burokėliais pastatomas kambaryje. Jei jis bus laikomas prie radiatoriaus, tai pakaks rauginti kelias dienas. Išimti iš raugalo burokėliai sutarkuojami ir ant jų užpilamas rasalas, pridedama iš anksto išmirkytų džiovintų grybų ir miltų tiek, kad išeitų skysta košė. Viską patroškinti.

Šį skanumyną Danutė supila į išskaptuotą patisoną, kuris labai puošia stalą. Mirkalas tinka blynams ir kūčiai - pagrindiniam kūčios stalo patiekalui, kurio būtinai turi visi paragauti. Danutė siūlo paprastą kūčios receptą.

Svarbiausias šventos vakarienės valgis

D.Kunčienė siūlo tokią kūčią - iš vakaro užmerkti atskirai pupeles, žirnius ir kviečius. Bus gražiau, jei užmerksime skirtingų spalvų žirnius ir pupeles. Rytą pupeles ir žirnius virti atskirai. Išvirus sumaišyti, paskaninti maltomis aguonomis, druska ir kitais mėgstamais prieskoniais. Šis drėgnas patiekalas valgomas su aguonpieniu arba raudonuoju mirkalu, kurio skonis išties yra nuostabus.

Linų sėmenų užtepėlė

Devyni šaukšteliai linų sėmenų (sėmenų galima nusipirkti vaistinėje) ir šaukštelis druskos sumalama kavamale. Tokiu pat būdu sumalama įvairių džiovintų prieskoninių žalumynų (bazilikas, čiobrelis, raudonėlis, mėta ir pan.). Viskas sumaišoma ir supilama į indą, kuris stovės ant stalo. Valgoma, pirmiau pamirkius juodos ruginės duonos riekelę į linų sėmenų aliejų (galima nusipirkti turguje), o po to pabarsčius pasiruoštu žolelių mišiniu. Bet kurioje sveiko maisto patiekalų parodoje šis neįmantrus patiekalas sulaukia aukščiausių įvertinimų.

Pupelių paštetas

Dvi stiklines pupelių užmerkti vandenyje. Kai gerai išbrinks, virti tame pačiame vandenyje. Susmulkinti 200 g svogūnų, apkepti aliejuje. Stambiai sutarkuoti 200 g morkų ir apkepti aliejuje. Išvirtas pupeles sumalti mėsmale, pridėti 2 šaukštus kmynų, 3 šaukštus maltų sėmenų, druskos, apkeptus svogūnus ir morkas, viską truputį patroškinti.

Šį paštetą ne Kūčių dieną galima valgyti su lapinėmis ir kitomis žaliomis daržovėmis.

Papročiai ir oro spėjimai

Nors Kūčios - išimtinai šeimos šventė, tačiau nuo seno įprasta tokį vakarą į svečius pakviesti vienišą giminaitį ar kaimyną. Jei jis negalėtų dėl ligos ateiti, tai derėtų jam ką nors nuo stalo nunešti pavalgyti.

Dar gyva tradicija padėti ant stalo lėkštę prisiminti mirusiesiems ar dėl kokių nors svarbių priežasčių negalintiesiems dalyvauti Kūčių vakarienėje šeimos nariams. Stalas po vakarienės nenukraustomas, nes tikima, kad naktį vėlės čia apsilankys. Po Kūčių vakarienės mama, paėmusi kviečių saują, beria ant vaikų galvų - kuris iš jų daugiau grūdų sugaus, tas turtingiau gyvens.

Nesėskime prie stalo nenusimaudę ir neatleidę vieni kitiems, neatidavę skolų.

Jei Kūčių diena bus saulėta, kitais metais bus geras pupų ir žirnių derlius, jei lyja - miežiai gerai derės. Jei naktis bus žvaigždėta, kitais metais nestokosime vaisių ir miško gėrybių, o jei apsiniaukusi - javų.