Atpažinkite požymius

Sutrikimų, susijusių su menopauze, atsiranda dėl estrogenų stygiaus. Dažniausi simptomai, patvirtinantys menopauzės pradžią, yra šie: išnyksta mėnesinės, dažnai užlieja karščio bangos, kamuoja naktinis prakaitavimas, makšties sausumas. Kartais gali varginti nemiga ir nuotaikų kaita, susilpnėjęs raumenų tonusas ar sąnarių skausmai. Tačiau šie simptomai nebūtinai susiję su estrogenų trūkumu.

Prasidėjus menopauzei keičiasi figūra - sumažėja krūtys, pastorėja liemuo, suplonėja rankos ir kojos. Stingant estrogenų gali sutrikti šlapimo pūslės funkcionavimas (dažnas šlapinimasis, šlapimo nelaikymas). Tiesa, ne visi pokyčiai, atsiradę per menopauzę, yra neigiami. Pavyzdžiui, dėl estrogenų deficito išnyksta visos nepavojingos krūtų ir gimdos ligos.

Rūpinkitės kūnu ir protu

Nors fiziologiniai pokyčiai, prislėgta nuotaika vargina ir erzina, penkiasdešimtmetei moteriai ne laikas apsileisti ir liautis rūpintis savimi. Norėdamos geriau jaustis ir būti žvalesnės, imkitės aktyvios fizinės veiklos. Žinoma, jei niekada gyvenime nemėgote ekstremalaus sporto, neprivalote pradėti šuolių parašiutu. Pasirinkite mėgstamą sportą ar veiklą: bėgiojimą ristele, greitą ėjimą, ramų pasivaikščiojimą parke su vyru, anūkais, draugėmis. Kad stimuliuotumėte protinę veiklą, mąstymą ir stiprintumėte atmintį, sudarinėkite pirkinių sąrašus, įsiminkite pyragų receptus ar telefono numerius.

Senstantis kūnas reikalauja daugiau dėmesio, jautriau reaguoja į kenksmingus produktus. Būtina atsisakyti rūkymo, nes tabakas paankstina menopauzę, pagausina raukšlių, didina riziką susirgti plaučių vėžiu. Vyno taurė per vakarienę ar draugų susibūrimą tikrai nepakenks, bet stiprių gėrimų reikėtų vengti.

Menopauzė - natūralus gyvenimo laikotarpis, todėl be reikalo nesinervinkite ir nepanikuokite. Pasinerkite į mėgstamą veiklą, aktyviai dalyvaukite susitikimuose su draugėmis, vaikais, nepasiduokite blogai nuotaikai ir be vargo įveiksite nemalonius simptomus.