Šiaip ar taip, milijonierių dešimtukai jau ir Lietuvoje darosi įprasti. Tačiau brangiausių namų dešimtukas - pas mus naujiena.

“Veidas” su daugybės ekspertų pagalba sugrupavo brangiausius Lietuvoje privačius gyvenamuosius namus ir jų savininkus. Derėtų paaiškinti, jog yra savininkų, kurie skirtingų miestų centruose ar senamiesčiuose turi didelius kelių aukštų pastatus, tačiau jie neįtraukti į lentelę, nes reitinguoti buvo būstai.

Brangiausi namai buvo rinkti 10-yje didžiausių Lietuvos miestų, taip pat Palangoje ir Trakuose. Šiais miestais ir rajonais apsiribojome todėl, kad čia brangiausia žemė ir vien ji gerokai padidina namo kainą. Tarkime, Vilniuje Žvėryno mikrorajone ar Turniškėse žemės aras kartais kainuoja iki 11 tūkst. JAV dolerių, o jei sklypas yra 30-ies arų, vien tai namo vertę padidina 300-ais tūkst. dolerių.

Visai gali būti, jog kai kurių lentelėje paminėtų namų savininkai pasipiktins išvydę savo namų kainas. Tačiau mes skelbiame nekilnojamojo turto ekspertų pateiktus įvertinimus – numanomą rinkos vertę – tai yra už kiek tuos namus pavyktų parduoti.

Yra žinoma, kad Antanas Bosas į savo apartamentus Palangoje investavo daugiau nei milijoną dolerių, gal net pusantro, tačiau jei šį statinį reikėtų parduoti, nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, jis gautų tik 0,5 mln. dolerių. Panašiai atsitiktų ir su Viktoro Uspaskicho namu Kėdainiuose.

Nors Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas už neperšaunamus savo namo langus ir įspūdingą įrangą paklojo pasakiškus pinigus, jei susirengtų savo namą parduoti, tegautų 150 tūkst. dolerių, na gal šiek tiek daugiau. Taip yra todėl, kad šis namas yra Kėdainiuose, jei būtų Vilniuje – kaina padidėtų kelis kartus.

Vieno brangiausių Kauno namo savininkas Julius Urbaitis teigia žinąs ne vieną verslininką, kuris į savo namą “sukišo” 300-400 tūkst. dolerių, tačiau prireikus pinigų ir apsisprendus namą parduoti, jie tegaudavo geriausiu atveju 150 tūkst. dolerių. “Tiesą sakant, ir mano paties namas - amžinas pinigų rijikas.

Pas mane vien tvora kainuoja tiek, kiek kai kurie namai, daug pinigų ir energijos aš skiriu teritorijos aplink namą apželdinimui. Esu įsigijęs galybę retų, vertingų augalų, kainuojančių po keletą tūkstančių dolerių. Man net Botanikos sodas pavydi, tačiau jei namą reikėtų parduoti, joks pirkėjas man neduotų tiek, kiek investavau”, - dėsto J.Urbaitis.

Taigi, mūsų dešimtuke rašoma kaina, kurią savininkas galimai gautų už savo namą. Beje, brangiausieji namai Lietuvoje šalia brangiausių namų pasaulyje tikrai neatrodytų, kaip lūšnos, ar kaip pavėsinės. Neskaitant pilių ir rūmų, brangiausi namai pasaulyje, daužniausiai JAV, kainuoja iki 25 mln. dolerių.

Taigi, jeigu vertinant pagal visą turtą, turtingiausias lietuvis atsiduria 50 tūkstantojoje vietoje turtingiausių pasaulio žmonių sąraše, tai vertinant pagal namą, J.Kazickas tikrai atsidurtų žymiai aukštesnėje pozicijoje. Be to, visai tikėtina, kad tarp Amerikos lietuvių gali būti dar brangesnių namų savininkų.

Sudarinėjant brangiausių namų ir jų savininkų sąrašą, išryškėjo kiekvieno miesto ir rajono ypatumai. Tarkime, sostinėje brangiausių namų savininkai yra kiek atviresni, jie neturi keistų fobijų. J.Kazickas žiniasklaidai apie savo apartamentus pasakoja gana atvirai.

Apsilankę Beno Gudelio valdose, šeimininką radome laistantį augalus. Išgirdęs apie “Veido” sudarinėjamą brangiausių namų sąrašą, jis sutiko papasakoti apie savo būstą ir leido jį fotografuoti. B.Gudelis neslepia, jog pasistatė tokį namą, kokio norėjo ir tokiame sklype, apie kokį svajojo. Ir iš tikrųjų Vilniuje sunku būtų rasti namą iš kurio atsivertų toks vaizdas, kokį iš savo kambario mato B.Gudelis.

“Ieškojau tokios vietos, kuri turėtų gerą aurą ir į kurią grįžęs galėčiau pailsėti. Anksčiau čia stovėjo medinė trobelė, mes ją nuvertėme pastatėme amerikietiško stiliaus namą”, - pasakoja šeimininkas ir priduria, kad namą statė jau iš anksto žinodamas, kad miegamasis bus Vakaruose, virtuvė ir valgomasis – Rytuose, kiti kambariai išdėstyti taip pat pagal rytiečių būsto kūrimo filosofiją. Šiuo metu B.Gudelis daugiausiai pinigų ir laiko skiria namo aplinkos tvarkymui.

Tuo tarpu kituose miestuose didžiuotis brangiais savo namais neįprasta. Tarkime, Panevėžyje, ar Mažeikiuose savininkai labai nenoriai pasakoja apie savo namus. Labai keista, tačiau net ir nekilnojamojo turto ekspertai apsėsti nesuprantamų baimių – dauguma jų niekaip neišdrįso įvardinti prabangiausių namų savininkų. Susidarė vaizdas, kad dauguma panevėžiečių bijo net savo pačių šešėlio.

Beje, Panevėžys turi dar vieną savitumą – brangiausius namus čia turi ne turtingiausi ir žinomiausi verslininkai, o paslaptingos būtybės, dauguma kurių namus statėsi svetimais vardais. Todėl brangiųjų namų sąraše pora namų Panevėžyje nepaminėti, nes neįmanoma nustatyti tikrųjų jų savininkų.

Prie poros namų lentelėje paminėta, jog jų rinkos vertė nenusakoma. Na, bent jau ekspertai nesugebėjo nustatyti. Panagrinėkime Henriko Daktaro rūmus. Nors jie kiek primena naujųjų rusų pilis, ir į šiuos statinius investuotos milžiniškos pinigų sumos, tačiau jų rinkos vertę nustatyti sunku, nes neaišku, ar juos kas nors apskritai pirktų, nebent jie būtų pardavinėjami dalimis grupei žmonių.

Apskritai nagrinėjant brangiuosius namus galima padaryti vieną išvadą – brangus namas, nebūtina didelis namas. Greičiau priešingai – tūkstantį kvadratinių metrų viršijantys būstai dažniausiai būna mažiausiai vertingi.

Beje, atrodo, lietuviai tai suprato – jau ir jie įsisąmonino, kad namo vertei didžiausią įtaką turi trys faktoriai – vieta, vieta ir dar kartą vieta. Be vietos dėmesys dar kreipiamas ir į tai ar namo architektūra skoninga, ir ar būstas jaukus. Auksinės durų rankenos, marmurai ir prabangūs baiseinai namo rinkos vertės praktiškai nepadidina.

Vertingiausi būstai

SavininkasNamo vietaNumanoma rinkos vertė (JAV doleriais)
Vilnius
Juozas KazickasSenamiestis3,5 mln.
Benas GudelisŽvėrynas2,8 mln.
Šarūnas MarčiulionisŽvėrynas2 mln.
Piotras MončakasŠalia Turniškių1,2 mln.
Laimutis PinkevičiusMeškeriotojų g.1 mln.
Julijus NovickasAntakalis1 mln.
Kaunas
Bronislovas LubysHalės rajonas450 tūkst.
Arvydas SabonisHalės rajonas430 tūkst.
Julius UrbaitisRamučiai420 tūkst.
Arūnas MartinkevičiusVičiūnai350 tūkst.
Andrius AugūnasŽaliakalnis300 tūkst.
Kornelijus BačkevičiusŽaliakalnis300 tūkst.
Henrikas DaktarasUžliedžiainenusakoma
Klaipėda
Martinas GusiatinasCentras450 tūkst.
a.a. Gediminas KarpysCentras400 tūkst.
Konstantin KovalCentras400 tūkst.
Eurelijus ŽukauskasŽaliasis slėnis400 tūkst.
Arsenij BičPoilsio g.300 tūkst.
Gintaras ValančiusKarklė250 tūkst.
Mindaugas NemunisPaupiai250 tūkst.
Šiauliai
Anridas VinklerisCentras250 tūkst.
Egidijus ŠimkusSodo g.nenusakoma
Vidmantas NenortaCentras125 tūkst.
Vladas StanaitisPabaliai110 tūkst.
Panevėžys
Snieguolė RudžianskienėDembava190 tūkst.
Eimutis ŽvybasStaniūnai140 tūkst.
Alfredas PekeliūnasStaniūnai130 tūkst.
Gediminas SargūnasMolainiai100 tūkst.
Jonas MakūnasKranto g.90 tūkst.
Alytus
Algirdas NavickasKurortas170 tūkst.
Robertas GraudinisLikiškėliai150 tūkst.
Marijampolė
Romualdas MakauskasAtgimimo g.150 tūkst.
Vytautas AuželisPriemiestis145 tūkst.
Klemensas AgentasTarpučių rajonas140 tūkst.
Deimatas KaminskasTarpučių rajonas125 tūkst.
Arūnas TumynasTarpučių rajonas125 tūkst.
Mažeikiai
Raimundas DabravalskisSenamiestis500 tūkst.
Ivanas PaleičikasSenamiestis350 tūkst.
Utena
Gediminas MališauskasNaujasodis100 tūkst.
Vygantas SliesoraitisVyžuonėlių g.100 tūkst.
Kėdainiai
Viktoras UspaskichSenamiestis150 tūkst.
Rimantas ProscevičiusJanušavos g.80 tūkst.
Vygantas ValiukevičiusParko sker.60 tūkst.
Palanga
a.a. Gediminas KarpysMiesto pakraštys800 tūkst.
Antanas BosasŽemaičių g.500 tūkst.
Nelsen BazijanŠliūpo g.500 tūkst.
Trakai
Nijolė VeličkienėPrie Margio ežero300 tūkst.
Georgijus DekanidzėPrie Skaisčio ežero200 tūkst.
Vytautas Vainikonis200 tūkst.

Šaltinis: “Veidas”