Indiškas arbatos pavadinimas „chai“ atėjo į Indiją iš Kinijos ir Japonijos, kur arbata vadinama „cha“; ją galima apibūdinti kaip arbatinio augalo
Camellia sinensis
užpilą karštu vandeniu, rašo portalas yogajournal.com.

Arbatos tėvynė – Kinija, Indokinija, šiaurinės Indijos provincijos, ypač vėsus, drėgnas kalnų regionas Asamas. Pirmąsyk arbatos gėrimas Kinijoje užfiksuotas 2737 m. pr. Kr. Tačiau tik 1836 metais britai eksportavo arbatą į Europą.

Laikui bėgant indai ėmė arbatą gardinti savo prieskoniais, daugiausia garsiuoju kardamonu, taip keisdami standartinį britų sumanytą juodosios arbatos, pieno ir cukraus mišinio skonį. Kardamonas vartotas dėl trijų priežasčių: gerino arbatos skonį, virškinimą ir neutralizavo toksinį kofeino poveikį.

Šiaurinėje Indijos srityje Punjabe, gerinant arbatos medicininį poveikį, buvo vartoti dar kitokie kulinariniai prieskoniai. Septintajame dešimtmetyje į Ameriką atgabenta itin gausiai prieskoniais pagardinta arbata imta vadinti „jogų arbata“. Dabar ji geriama po valgio siekiant sušildyti organizmą, gerinti virškinimą, apvalyti kūną ir sielą.

Amerikoje neretai terminai „chai“ ir „jogų arbata“ vartojami pakaitomis. Paprastas būdas juos atskirti – naudojamų prieskonių kiekis. Tradiciniame „chai“ gausu pieno ir cukraus, bet mažai prieskonių, iš jų paprastai tik kardamonas. Jogų arbatoje gausiau prieskonių, ji gali būti patiekiama su arba be juodosios arbatos, pieno, cukraus.

Jogų arbatai naudojami keturi pagrindiniai prieskoniai: kardamonas, imbieras, pipirai, cinamonas. Kardamonas ir imbieras laikomi „satviniais“, manoma, kad jie stimuliuoja dvasinį tyrumą. Be to, šie prieskoniai ramina skrandį, mažina pilvo pūtimą, valo toksinus. Pipirai, be visų šių savybių, dar mažina skausmą ir atjaunina audinius. Cinamono savybės panašios į kardamono ir imbiero, be to, jis gerina kraujotaką ir širdies veiklą.

Regis, visi turi mėgstamą jogų arbatos receptą, tačiau pradedantiesiems turime paprastą jos receptą. Užvirkite dvi kvortas vandens, sudėkite šiuos prieskonius: pusę valgomojo šaukšto pipirų, vieną šaukštą kardamono sėklų, šešias cinamono lazdeles, keturias nuluptas šviežio imbiero šaknis.

Sumažinkite ugnį ir virkite ant mažos ugnies 30 minučių. Suberkite pusantro šaukštelio juodosios arbatos, bet nupilkite ją ne vėliau nei 10 minučių (po to tampa per karti). Nusunkite, įpilkite pieno, medaus ar klevų sirupo.

Kai kurie jogai geria arbatą be juodosios arbatos, pieno ar cukraus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)