Vaikai apie kylančias jiems problemas dėl cukrinio diabeto mokykloje pasako tik tėvams arba gydytojams. Tokie pokalbiai medikus paskatino informaciją apie tai, kaip elgtis su cukralige sergančiais vaikais, paskleisti tarp ugdymo įstaigose dirbančių bendruomenės slaugytojų ir pedagogų.

Pastebėjo auklėtoja

Antradienį, minint Pasaulinę diabeto dieną, Klaipėdos vaikų ligoninėje ugdymo įstaigų darbuotojams pirmąkart buvo surengtas seminaras „Aš sergu cukriniu diabetu. Supraskit ir padėkit“.

Į seminarą atvyko tik trys klaipėdietės mokytojos: dvi iš „Žaliakalnio“, viena – iš „Versmės“ vidurinės mokyklos.

Dar dvi pedagoges iš kitų miestų į seminarą atvežė diabetu sergančių vaikų tėvai: vieną – iš Palangos pradinės mokyklos, kitą – iš Kretingos mokyklos-darželio „Pasaka“.

Į mokymus, kaip elgtis su diabetu sergančiais vaikais, turėjo susirinkti kur kas daugiau mokytojų, nes bent po vieną ligoniuką mokosi daugelyje uostamiesčio ugdymo įstaigų.

Net keturi cukralige sergantys vaikai mokosi Klaipėdos P.Mašioto vidurinėje mokykloje.

Klaipėdoje cukraligė diagnozuota 32 vaikams. Penkiems mažamečiams liga nustatyta praėjusį spalį.

Gali būti, kad cukralige serga ir daugiau vaikų, kurie dar nė neįtaria apie savo ligą. Turėdami pakankamai žinių mokytojai gali padėti ją nustatyti.

Klaipėdos vaikų ligoninės gydytoja endokrinologė Sigita Vainienė pritarė, kad vienam dvejų metų vaikui cukraligę praėjusį mėnesį padėjo nustatyti jo lopšelio-darželio auklėtoja. Pastebėjusi diabetui būdingus simptomus, auklėtoja pasiūlė tėvams pamatuoti cukraus kiekį vaiko kraujyje.

Apšaukia narkomanais

Sergantys diabetu vaikai nesijaučia saugūs mokykloje. Neretai jie neturi sąlygų susileisti insuliną.

Mokyklose dirbančios bendruomenės slaugytojos teigė, kad jos dirba nuo 8 iki 16 val. Tačiau cukralige sergantys vaikai prasitarė, kad neretai, prireikus susileisti insuliną, medicinos kabineto durys būna užrakintos. Todėl gyvybiškai svarbų preparatą vaikai priversti leistis mokyklų tualetuose. Tad jie kartais kitų mokinių apšaukiami netgi narkomanais.

Vaikai nesiryžta į mokyklą neštis cukraus kiekio kraujyje matuoklį, bijodami, kad jo nesudaužytų, nes kiti moksleiviai mėgsta mėtyti svetimas kuprines.

Valgo per pamokas

Klaipėdos vaikų ligoninės slaugytoja diabetologė Kristina Zaglubockaja akcentavo, kad mokytojai turi suprasti, kaip svarbu vaikams užkąsti praėjus 15 – 20 minučių po to, kai susileidžia insuliną.

Kadangi insuliną vaikai dažniausiai leidžiasi per pertraukas, kurios būna per trumpos tam, kad dar suspėtų išlaukę tam tikrą laiką pavalgyti, jie priversti užkandžiauti pamokų metu.Kitaip jiems gali pradėti drebėti rankos, netgi ištikti diabetine koma.Tačiau ne visiems mokytojams per pamokas valgantys vaikai patinka. Jie į užkandžiaujančius pamokų metu sureaguoja klausimu: „Kas bus, jeigu visi vaikai pradės valgyti?“

„Vieną moksleivį, susileidusį insuliną, bet laiku nepavalgiusį, ištiko rimta hipoglikemija. Keletą kartų vaikus dėl pablogėjusios sveikatos iš mokyklų išveždavo greitoji“, - sakė S.Vainienė.

Trūksta gliukozės

K.Zaglubockaja abejojo, ar mokyklų slaugytojos galėtų padėti diabetinės komos ištiktiems vaikams. Dažnoje mokykloje nėra net gliukozės, kurią, paūmėjus ligai, ligoniui reikia suleisti į veną.

Idealiausia būdų, jeigu kiekvienoje mokykloje būtų gliukagono. Tačiau šis į raumenį leidžiamas ir jau po penkiolikos minučių pradedantis veikti preparatas kainuoja apie 130 – 150 litų. Pašnekovė abejojo, ar mokyklos ryžtųsi įsigyti tokį brangų preparatą, kurio gali ir neprireikti.

Cukriniu diabetu sergantys moksleiviai dažnai neišdrįsta prisipažinti apie ligą mokytojams ir bendramoksliams.

Jie bijo dėl ligos būti atstumti, prarasti draugus. Moksleiviai, kuriems nustatoma cukraligė, neretai klausia, ar galės lankyti fizinio lavinimo pamokas, vykti į keliones.

Anot S.Vainienės, sergantys mokiniai labai bijo, kad per pamoką, ypač rašant kontrolinį darbą, jiems gali pasidaryti bloga.

Ligą lemia ir virusai

Cukrinis diabetas – sparčiai plintanti liga tarp įvairaus amžiaus žmonių. 1985 m. šia liga sirgo 30 mln. žmonių, prieš ketverius metus – 151 milijonas. Prognozuojama, kad 2025 m. cukralige sirgs jau apie 330 milijonų žmonių – maždaug 6,5 proc. pasaulio gyventojų.

Tėvai dažniausiai klausia, kodėl cukriniu diabetu suserga jų vaikai, ypač jeigu niekas šeimoje šia liga nėra sirgęs. S.Vainienė pasakojo, kad cukraligę gali lemti ne tik paveldimumas, bet ir virusai, cheminiai toksinai, stresai, ypač jeigu vaikui tenka keisti mokyklą, ir kitos priežastys.

Cukralige dažniausiai suserga 4 – 6 metų ir 10 – 14 metų vaikai. Liga dažniau diagnozuojama pavasarį ir žiemą, kada siaučia virusai.