Womentodaymagazine.com pateikia kelias svarbias taisykles, kurių laikydamiesi tikrai išvengsite nesusipratimų verslo pietų metu.

Taisyklė nr. 1 – per verslo pietus svarbiausia bendrauti.

Į verslo pietus eikite žinodami, apie ką kalbėsite. Pasidomėkite, kokie žmonės dalyvaus, kokias pareigas jie užima, kuo domisi, kokiomis bendromis temomis galėtumėte diskutuoti.

Pietų metu galite imtis iniciatyvos ir pradėti pokalbį, užduodant kelis paprastus klausimus:
Papasakokite daugiau apie savo darbą šioje kompanijoje.
Kokios Jūsų sąsajos su pristatyta kompanija?
Ar esate anksčiau susidūręs su žmogumi, kuris šįvakar pristatė projektą?

Taisyklė nr. 2 – mandagumas.

Pasistenkite susipažinti su visais, kurie sėdi prie stalo. Jei atvykote anksčiau nei kiti svečiai, jiems atsisėdus prie stalo, mandagiai prieikite prie kiekvieno ir prisistatykite bei užmegzkite pokalbį.

Pasistenkite įsidėmėti svečių vardus. Būkite atidus. Galbūt šalia sėdinčiam reikia cukraus ar grietinėlės – pasiūlykite anksčiau nei Jūsų paprašys. Pietums pasibaigus, nepamirškite padėkoti susirinkusiems už galimybę juos pažinti kitoje aplinkoje. Jeigu vakarieniavote prie vakaro šeimininko staliuko, nepamirškite jam nusiųsti ranka rašytą padėką.

Taisyklė nr. 3 – nebūkite pirmas.

Palaukite, kol visiems sėdintiems prie stalo bus patiektas maistas, tik tada pradėkite valgykite. Jei sėdite prie vakaro šeimininko staliuko, stebėkite jį. Šeimininkui pradėjus valgyti, pradėkite ir Jūs. Jeigu pietų metu reikia apsitarnauti pačiam – maistas patiekiamas ant vieno didelio stalo – palaukite, kol bent keli svečiai, sėdėję su Jumis, grįš įsidėję maisto į lėkštes ir įsitaisys valgyti.

Taisyklė nr. 4 – mažiau yra geriau.

Valgant pokalbis sklandžiai vyks tik tada, jei atsiminsite, kad valgant mažiau yra visada geriau. Valgykite mažais gabaliukais. Turbūt nėra nieko labiau įžeidžiančio nei priešais sėdintis žmogus, kuris kalba pilna burna maisto.

Valgydami bandelę, atsilaužkite mažą gabalėlį, ant jo užtepkite truputį sviesto ir valgykite. Valgydami mažais gabaliukais neužspringsite, neilgai užtruksite kramtydami, be to, dalyvausite pokalbyje. Švelniai servetėle nusivalę lūpas, užtruksite kelias akimirkas, per kurias galėsite sugalvoti kaip atsakyti į Jums pateiktą klausimą.

Taisyklė nr. 5 – etiketas.

Kai išlankstote ant stalo padėtą servetėlę, ji visam vakarui tampa Jūsų nuosavybe. Nedėkite servetėlės ant stalo tol, kol nebūsite visiškai pasirengęs pakilti nuo stalo. Pietų metu servetėlė turi būti ant kelių arba rankoje. Jei trumpam pakylate nuo stalo, palikite servetėlę ant savo kėdės. Pietų metu dažnai naudokitės servetėle, tačiau ją sulankstykite taip, kad vakaro svečiai nematytų jokių dėmių.

Taisyklė nr. 6 – nešnirpščiokite.

Kalbant apie verslo pietus, taisyklė yra aiški ir griežta – jokiu būdu nešnirpškite nosies prie stalo. Elegantiškai nusivalyti nosį asmenine nosine galima. Tačiau nosinę ant stalo laikyti griežtai draudžiama. Jeigu būtinai reikia išsišnirpšti nosį – atsiprašykite ir eikite į tualetą. Tačiau jei esate peršalę, geriau padarykite paslaugą visiems ir atsisakykite kvietimo dalyvauti verslo pietuose.

Taisyklė nr. 7 – šaukštą nuo savęs.

Valgydami sriubą, šaukštu semkite nuo savęs. Atrodytų, tai neturi reikšmės, tačiau valgant atvirkščiai galima aptaškyti greta sėdinčius žmones.

Taisyklė nr. 8 – peilio ir šakutės kalba.

Baigus valgyti padėkite peilį ir šakutę šalia viršutiniame dešiniajame lėkštės kampe. Šakutė turi būti arčiau lėkštės vidurio. Jei nebaigus valgyti norite trumpam pakilti nuo stalo, peilį ir šakutę sudėkite trikampiu – liečiasi peilio ašmenys ir šakutės „danteliai“ - lėkštės centre. Šakutės „danteliai“ turi būti apversti.

Taisyklė nr. 9 – nedėkite asmeninių daiktų ant stalo.

Nesvarbu, kokio dydžio būtų rankinė ar portfelis, ant verslo pietų stalo tokiems daiktams vietos nėra. Asmeninius daiktus galima pasidėti ant grindų, ant kelių, pakabinti ant kėdės atkaltės. Patikrinkite, ar išjungėte mobilųjį telefoną.

Taisyklė nr. 10 – iškritusio daikto nekelkite.

Jeigu Jums netyčia ant grindų nukrito stalo įrankiai, tiesiog paprašykite aptarnaujančio personalo, kad Jums atneštų kitus. Jokio paaiškinimo nereikia.

Taisyklė nr. 11 – maisto likučiai.

Jei burnoje liko maisto likučių, kurių negalite nuryti: alyvuogių kauliukas, ašaka ir pan. – nepastebimai šakute iš burnos išimkite likučius ir juos padėkite ant lėkštės krašto.

Taisyklė nr. 12 – prieskoniai.

Geruose restoranuose dirbantys virėjai įsižeidžia, jei jų ruoštą patiekalą, kuriam jie specialiai rinko ir derino prieskonius, Jūs gardinate papildomai. Skaninti maistą kečupu namuose įprasta, tačiau restoranuose tai laikoma prastu tonu. Todėl būtinai paragaukite patiekalą prieš gardindami prieskoniais.

Jei per verslo pietus laikysitės šių taisyklių, išvengsite daugelio nesusipratimų. Be to, nepamirškite, kad kuo dažniau dalyvausite verslo pietuose, tuo daugiau patirties įgausite ir ilgainiui šie patarimai Jums taps įpročiu, kuris tikrai padės siekiant karjeros.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją