Rūpinkitės savo atžalų saugumu ir sveikata

Vaiko kambaryje joks pastatytas augalas neturi būti pavojingas paliesti ar ragauti. Mažylis bet kokias raudonas uogas gali lengvai supainioti su saldžiosiomis vyšniomis, žalius lapus - su sultingosiomis salotomis. Apskritai, jei turite mažamečių, bute nepatartina laikyti pavojingų augalų. Jei tokių vis dėlto turite, statykite ten, kur mažieji smalsučiai tikrai negalėtų pasiekti. Vaiko kambaryje neauginkite: kiauliauogių, karpažolių, dekoratyviųjų paprikų, difenbachijų, krotonų.

Egzotiška, todėl – įdomu

Tegul vaikai patys iš citrinų, apelsinų ar papajinio melionmedžio (Carica papaya) (dažniau vadinamo tiesiog papaja) sėklų ar kininio ličio (Litchi chinensis) , amerikinės persėjos (Persea americana) (kitaip - avokado) vaisiaus kauliukų išaugina augalus. Daiginimui tinka šilta ir gerai apšviesta palangė, drėgna žemė. Padėkite savo atžaloms: išėmę sėklas iš vaisių perplaukite vandeniu. Drauge su vaiku sėkite po vieną stambias (avokadų, ličių, mango ir kt.) sėklas į vazonėlius. Paprasčiau egzotiškuosius augaliukus daiginti pavasarį.

Degantiems kolekcionavimo aistra

Jei vaikas „žada“ tapti rimtu kolekcionieriumi, sodas specialiame stikliniame butelyje ar terariume taps tikromis svajonių džiunglėmis. Pastatykite tokį stiklinį sodą priešais gerai apšviestą langą, kur bus gerai matyti, kaip veši selaginelė (Selaginella) , margalapės fitonijos (Fittonia) ar Hypoestes ir kt.

Labai mėgstamas jautrusis musėkautas (Dionaea muscipula) . Šis augalas turi sultingas šakeles, besibaigiančias susiveriančiais „spąstais“. Vabzdžiui nutūpus į vidų jie užsiveria ir pamažu suvirškina auką. Ant ąsotenio (Nepenthes) ąsočio dangtelio būna nektaro. Juo vabzdys ropoja gilyn ieškodamas daugiau maisto, tačiau paslysta ant vaškinio paviršiaus ir nučiuožia žemyn.

Kaktusai taip pat yra populiarūs tarp mažųjų kolekcionierių, bet kadangi dauguma jų turi adatiškus spyglius, parenkant reikia atsakingai atsižvelgti į vaiko amžių. Kaktusus galima auginti ant gerai apšviestos saulėtos palangės dykumų smėlį primenančioje dirvoje.

Lengvai auginami ir nuostabius ryškiaspalvius žiedus sukrauna šios gentys:

Gymnocalycium, Notocactus, Mammillaria irRebutia. Kilę iš Vidurio ir Pietų Amerikos dykumų šie augalai gerai pakenčia tam tikrą priežiūros trūkumą, su ta sąlyga, kad jiems pakaks saulės šviesos ir nebus perlaistyti.

Vaikams patinka rezultatas

LENGVAI AUGINAMA. Augalus vaiko kambariui geriau parinkti greitai augančius - tada išlaikysite vaiko dėmesį.

Hiacintų ir narcizų svogūnai, pasodinti į vandens prisotintas molio granules ar švarų žvyrą stikliniame inde, kad šiek tiek matytųsi viršūnės (vandens pilama tiek, kad vos siektų svogūnų apačią), jau po kelių savaičių išleis šaknis ir žalius ūglius. Vaikų kambaryje tinka margasis skindapas (Scindapsus pictus) , zebrinė karoklė (Zebrina pendula) ar tradeskantė (Tradescantia) .

GREITAI DAUGINAMA. Mažuosius sudomins augalai, kuriuos nesunku dauginti. Štai palaipinė uolaskėlė (Saxifraga stolonifera) , anglų vadinama „tūkstančių motina“ (‘mother of thousands’) turi ilgus siūliškus ūsus, kurių galuose formuojasi nauji augalėliai. Pastarieji pasodinti į žemę sudygsta labai greitai. Kitas šios šeimos atstovas - tolmėja (Tolmiea menziesii) - dar keistesnis. Nykštukiniai augalai užauga tiesiog širdiškų, plaukuotų lapų įlankėlėse ir gali būti tuoj pat sodinami. Šiuos abu augalus geriausia auginti pakabintus palubėje ar kabančiajame krepšelyje ant sienos.

Ar žinote, kad...

· Ąsotenis musę suvirškina per dvi dienas ir palieka tik lukštą?!

· Kavos pupeles ir žemės riešutus taip pat galima sudaiginti, bet jie turi būti nekepinti ir nesūdyti.