Jie aptiko, kad iš 2 tūkst. per dešimtmetį ištirtų moterų vienai gyvenimo trukmė buvo prailginta, o dešimčiai skirta nereikalinga terapija.

Didžiosios Britanijos ekspertai tikina, kad penkiasdešimtmetį peržengusios moterys, užbėgdamos už akių grėsmingai ligai, turi tikrintis krūtis, tačiau pats šio pobūdžio tyrimų programos pradininkas viešai iškėlė abejonių dėl Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (angl. National Health Service, NHS) programos ateities.

Tyrimo rezultatai publikuojami Didžiosios Britanijos skaitmeninėje medicininės informacijos bibliotekoje „The Cochrane Library“.

Mokslininkai nustatė, kad mamogramos iš tiesų sumažino nuo krūties vėžio mirštančių moterų skaičių, tačiau kita vertus, ši liga buvo diagnozuojama moterims, kurios būtų išgyvenusios be gydymo, o tai reiškia, kad joms buvo skirta nereikalinga chemoterapija, radioterapija ar mastektomija (krūties pašalinimas).

Apie penktadalį visų mamografijos keliu diagnozuotų vėžio atvejų būna pieno liaukose. Kai kurie atvejai yra linkę progresuoti, o kai kurie ne, tačiau to jokiu būdu neįmanoma nustatyti. Tai reiškia, kad moterys ir jų gydytojai turi nuspręsti, ar rizikuoti nesiimant jokių priemonių, ar imtis gydymo, kuris gali būti ir nereikalingas.

Pastebėta ir tai, kad 200 moterų iš 2000 patyrė stresą ir nerimą, susijusį su klaidingomis teigiamomis diagnozėmis – rezultatu, kuris parodė, kad vėžys yra, tačiau vėliau paaiškėjo, kad vis dėlto nėra.

Mokslininkų grupės vadovas dr. Peteris Gotzsche teigė: „Pakviestos atlikti tyrimus, moterys turėtų būti visiškai informuojamos apie [mamografijos – DELFI] privalumus ir trūkumus. Tyrimų šalininkai ir jų organizacijos pateikia informacinę medžiagą, kurioje akcentuoja tik privalumus, o duomenų apie žalą nepateikia. Šią padėtį būtina ištaisyti, kad moterys galėtų motyvuotai sutikti prisijungti prie tyrimo programos.“

2001 metais tie patys autoriai priėjo prie išvados, kad nėra įtikinančių įrodymų, jog tyrimo programos sumažina mirtingumą nuo šios ligos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją