Lietuvos higienos normos reikalauja, kad būtų sudarytos sąlygos visiems moksleiviams pavalgyti šilto maisto.

Sostinės mokykloms organizuoti maitinimą savarankiškai savivaldybė leido prieš kelerius metus.

“Mokykla pati skelbia konkursą, kuriame dalyvauja įmonės, teikiančios maitinimo paslaugas”, - sakė Vilniaus savivaldybės Finansų ir ūkio priežiūros skyriaus vyr.specialistas Tadeušas Gečas.

Privačioms įmonėms leidžiama naudotis mokyklos patalpomis ir turima valgyklų įranga, tačiau reikia susimokėti komunalinius mokesčius. Nei sostinės, nei mokyklų valdžia dėl šios tvarkos nusiskundimų neturi. Tiesa, pačios maistą gaminančios įmonės sako, kad mokyklų valgyklų turima įranga gerokai pasenusi, o įpratinti valgyti sveiką maistą mūsų mokinius sunku, kadangi jie “įpratę ir pietums, ir pusryčiams valgyti bulvių traškučius, užsigeriant juos gazuotais gėrimais”.

Visuomenės sveikatos centro specialistų teigimu, dėl vaikų polinkio kimšti nesveiką maistą iš dalies kalti ir patys tėvai, ir reklama.

Pasak sostinės S.Stanevičiaus mokykloje maistą gaminančios įmonės “12 žirnių” direktorės Janos Kavaliauskienės, maitinimą teikiančios įmonės turi sudarinėti specialų meniu mokiniams, skaičiuoti kalorijas, kad kiekvieną dieną vaikai gautų pakankamai maistingų medžiagų, juolab, kad ir Visuomenės sveikatos centro gydytojai “bet ko nepatvirtina”.

“Kai pradėjome dirbti S.Stanevičiaus mokykloje, aš iš karto bufete uždraudžiau prekiauti traškučiais ir kitu nesveiku maistu. Vaikai dėl to sako, kad mūsų valgykla niekam tikusi”,- sakė J.Kavaliauskienė.

Pasak direktorės, mokiniai labiausiai mėgsta blynelius, picas ir kotletus.

“Vaikai gi nežino, kad tuose blynuose praktiškai jokių maistingų medžiagų nėra”, - sakė J.Kavaliauskienė. Direktorės teigimu, mokinius maitinančios įmonės negali sugalvoti bet kokio meniu. Kiekvienam sezonui dešimčiai dienų sudarytą perspektyvinį meniu griežtai tikrina Visuomenės sveikatos centras.

J.Kavaliauskienės teigimu, pietūs jų mokyklos valgykloje kainuoja apie pusketvirto lito. Ir socialiai remtini, ir perkantys pietus vaikai gauna vienodą maistą: “Kaip tuos vaikus galima išskirti?” -retoriškai klausė moteris.

Pasak jos, kartais į mokyklos valgyklą ateina pavalgyti ir šalia esančių įstaigų darbuotojai. Jiems kainos šiek tiek skiriasi nuo mokinių, tačiau vis tiek kotletas nekainuoja nė 3 litų.

Likęs maistas, pasak J.Kavaliauskienės, nelaikomas, tačiau ir neišmetamas.

“Esame su vienu ūkininku sudarę sutartį, jis kiekvieną dieną atvažiuoja ir maisto likučius išsiveža gyvuliams šerti”, - sakė J.Kavaliauskienė.

Mokyklų direktoriai nesiskundžia

S.Stanevičiaus vidurinės mokyklos direktorius Romualdas Petrevičius sakė, kad pasikeitus mokinių maitinimo organizatoriams, maistas mokykloje pagerėjo.

“Dar neteko girdėti nusiskundimų dėl maisto. Paskelbėme konkursą, kurį laimėjo įmonė “12 žirnių”, jie mokyklos valgykloje padarė remontą, kai ką atnaujino”, - pasakojo direktorius.

Vilniaus Žvėryno gimnazijos direktorė Daiva Žiurienė taip pat sakė esanti patenkinta maitinimu mokykloje.

”Kol kas maitina skaniai ir maistas įvairus, nors vaikai vis tiek labiausiai mėgsta picas”, - sakė direktorė. Anot direktorės, gimnazijos mokiniams pietūs kainuoja 3,50-5 litus. Nemokamai maitinimą gaunančių vaikų, pasak direktorės, gimnazijoje nedaug – vos devyniolika.

Idealus moksleivio meniu

Visuomenės sveikatos centro gydytojos Romutės Smolskienės teigimu, dėl mūsų mažiausiųjų ir paauglių polinkio kimšti traškučius, kebabus, picas ir įvairiausius saldumynus iš dalies kalti patys tėveliai, neformuojantys vaikams sveikos mitybos įgūdžių.

Pasak jos, reklama ir viliojančios saldumynų pakuotės taip pat prisideda prie nesveiko maisto populiarinimo tarp paauglių. Gydytojos nuomone, besaikis gardžiavimasis saldumynais kenksmingas dar bręstančiam vaikui, nes organizmas su maistu negauna jam taip reikalingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, genda dantų emalis.

Gydytoja primena šiltų pusryčių svarbą moksleivio savijautai. Pasak jos, per pusryčius paaugliui vertėtų suvalgyti košės, išgerti kakavos ar arbatos, o ne pasitenkinti vien sausu sumuštiniu. Per pietus verta suvalgyti lėkštelę sriubos. Derėtų nepamiršti pavakarių, o pavakarieniauti gydytoja patarė iki 19 val. vakaro. R.Smolskienės teigimu, sveikiausia užkandžiauti kas tris su puse, keturias valandas, į meniu įtraukti daug šviežių žalių ir virtų daržovių, grūdinių, taip pat daug baltymų turinčių produktų.