Tačiau realybėje nepamirštame. Dauguma mūsų gausybę laiko praleidžiame galvodami apie nemalonius jausmus, vėl ir vėl prisimindami negatyvias situacijas.

Deja, nuo to mums tik blogiau. Maža nuoskauda tokiu būdu virsta skausmu, pykčiu, galiausiai – svarbiausiu mūsų minčių objektu, rašo psychologytoday.com.

Mintyse skausmingi prisiminimai ar scenarijai nuolat kartojasi, net jei mieliau jais atsikratytume. Jei atkreiptumėte dėmesį į savo vidinį monologą, suprastumėte, kad vis dar atsimenate, kaip jus liūdino tėvai, kad vis dar pykstate ant to, kuris jus įskaudino, baiminatės ateities iššūkių, gėdijatės, kad dar nepadarėte to, ką planavote savo gyvenime.

Liaukitės taip galvoti. Žinoma, lengviau pasakyti nei padaryti. Kodėl negalite atsipalaiduoti? Kodėl negalite tiesiog būti laimingi?

Tyrimas rodo, kad jei mes aktyviai norime išvengti nerimą sukeliančių minčių, jos tampa tik galingesnės ir jas dar sunkiau ignoruoti.

Kur kas geresnė išeitis – priimti šiuos neigiamus jausmus ir išmokti atriboti save nuo minčių, kurios juos dar labiau padidina, sako psichologas Stephenas Hayes. Savo knygoje jis aprašo kelias kognityvinės psichologijos technikas, kurios padės jums atsispirti skausmingoms mintims. Štai keli jo pasiūlymai.

Išmokite pastebėti savo mintis. Sąmoningai sekite, kaip dirba jūsų protas, ir įvardinkite savo minčių kryptį. Tarkime, jei darbe padarėte klaidą ir dėl to blogai jaučiatės, pasakykite sau: „Pastebėjau, kad dabar esu susitelkęs tik į savo klaidą“. Jei dėl klaidos jaučiatės kvailai, pasakykite: „Dabar save kritikuoju“.

Jei supratote, kad vienos kurios minties niekaip negalite atsisakyti, pavyzdžiui, „aš nevykėlis“ arba „ji mane apgavo“, pamėginkite savo problemą išsakyti garsiai, arba labai lėtai, arba juokingu balsu. Gali pasirodyti kvaila, bet taip atskirsite save nuo savo minčių, priminsite, kad taip galvojate tik iš įpratimo.

Galvokite, kad jūsų mintys tėra tik dar vienas kūno organas. Jei apima baimė, galvokite, kad jūsų smegenys yra lyg alkanas skrandis ar pavargusios kojos. Galvokite: ‚Štai ir vėl mano mintyse tie patys kasdieniai dalykai“.

Apie savikritiškas mintis galvokite kaip apie iššokančias interneto reklamas. Nekritikuokite jų ar savęs. Tiesiog laikykite jas nereikalingu, bereikšmiu triukšmu.

Atriboję save nuo sudėtingų minčių, liausitės mažas problemas versti gyvenimo ar mirties dilemomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją