Šiandien savo gimtadienį švenčia buvęs premjeras Algirdas Brazauskas, dainininkas Virgilijus Noreika, Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Jonas Pinskus. Jei tikėsime astrologais, šiemet jų laukia fatališkos permainos. Pokyčiai kosmose gali turėti įtakos jų sveikatai ir gyvenimo būdui.

Sukaktuvininkai nedramatizuoja

J.Pinskus apie tai, kuo jam gresia Saulės užtemimas, sužinojo tik iš L.T. „Įdomu, reikės pasidomėti“, – sukluso politikas ir prisipažino, kad horoskopus laikraščiuose retkarčiais paskaito. „Pranašaujate permainas? Tai gerai. Ne veltui sakoma, kad bet kokiame blogyje, net krizėje, reikia ieškoti gėrio“.

Žinant, kad jo vadovaujama Darbo partijos frakcija išgyvena ne pačius geriausius laikus, nieko kita politikui ir nelieka.

V.Noreika prisipažino Saulės užtemimu visiškai nesidomėjęs: „Girdėjau, kad kažkurią dieną jis bus, bet kad per mano gimtadienį – nežinojau. Netikiu aš tomis nesąmonėmis“.

Panašu, kad didelės reikšmės užtemimui neskiria ir A.Brazauskas, šiuo metu sėkmingai atostogaujantis Kretoje.

Astronomai šaiposi

Šiaurės pusrutulio gyventojai užtemimo nematys, tačiau, anot astrologų, jis gali daryti poveikį bet kuriam Žemės gyventojui, o jo padariniai bus jaučiami net pusę metų. Niūrios astrologų pranašystės paremtos tuo, kad užtemimas vyks paskutiniame, trisdešimtajame, Mergelės ženklo laipsnyje, kuris susijęs su psichikos ligomis, be to, rudens lygiadienio išvakarėse. Todėl žmonėms gali būti psichikos sutrikimų, taip pat regėjimo ar klausos praradimų.

Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslininkui Antanui Bartkevičiui šie nuogąstavimai kelia šypseną.

„Šimtu procentų garantuoju, kad jokios įtakos mums šis užtemimas neturės. Galite miegoti ramiai. Juk jo net nematysime. Nesąmonė ta astrologija. Jiems reikia pinigą užkalti, tai ir kelia šurmulį, kad visi lėktų pas juos horoskopus darytis. Juk jų teorija paremta 2000 metų senumo žiniomis, tad apie kokį mokslą galima kalbėti? Kokią įtaką žmogui gali turėti Marsas ir kodėl jis turi žmogų veikti kitaip nei Venera?“ – piktinosi pašnekovas.

Svarbu nepervargti

Tačiau ne visi Lietuvos mokslininkai kategoriški. Klaipėdos universiteto Biofizikos katedros vedėjas Albinas Stankus neabejoja, kad Saulės užtemimas, kuris Lietuvos laiku prasidės 11 val. 48 min. ir baigsis po 15 val., tikrai turės įtaką visų planetos gyventojų savijautai.

„Saulės užtemimo metu Saulės ritmas sutampa su Mėnulio, taigi šio kūno poveikis viskam, kas gyva Žemėje, sustiprėja, – teigia pašnekovas. – Tiesa, sveiko žmogaus užtemimas nesusargdins. Tačiau silpnesniems, sergantiems lėtinėmis ligomis gali sutrikti širdies ritmas, atsirasti kraujagyslių spazmų, išryškėti slaptų ligų simptomai“.