Pastaruoju metu aktyviai siūlantys naktines pramogas klubų pasamdyti žmonės tapo ypač priekabūs. Tiek, kad net viešbučių darbuotojai skundžiasi, jog šie atima iš jų uždarbį, kuris jau kelintą turistinį sezoną yra neblogas priedas prie oficialaus uždarbio.

Vienas klientas – 50 litų

Gražina, vieno iš sostinės viešbučių administratorė (pavardė bei darbovietė autorei žinomi) sutiko atvirai papasakoti apie sekso turistus ir jų verbavimo būdus. Jauna moteris kelerius metus dirba keturių žvaigždučių viešbutyje ir tvirtina, jog kiekvienas į naktinio pasilinksminimo vietą nusiųstas klienas atneša 50 litų, kuriuos sumoka klubas. Tiek gauna viešbučio darbuotojai ir taksistai, kurie net jei prie viešbučio vakare įsėdęs užsienietis pasako norintis važiuoti į konkretų restoraną, primygtinai perša jam pinigus mokantį klubą ir dažnai tiesiog priverčia pakeisti planus. Net nuostabu: atrodo vos kelis žodžius angliškai išlemenantys taksistai tokiu atveju tampa puikiais įkalbinėtojais, nesunkiai pasiekiančiais tikslą.

Į viešbutį - su apsauga ir mergina

Pasak Gražinos, naktį dirbantys viešbučio darbuotojai neretai mato, kaip jų svečiai grįžta lydimi klubo apsaugos darbuotojų, nes pasilinksminimo vietoje jau paliko visus vakarui pasiimtus pinigus ir dar pritrūko.

O nakvoti dažniausiai grįžta su merginomis. Šios į viešbutį ateina su plastmasiniais maišeliais rankose, kuriuose - dantų šepetėlis ir apatiniai drabužiai. Tokias palydoves viešbučio darbuotojai taip ir vadina: „merginos su maišeliais“. Nors viešbučių taisyklės ir draudžia likti nakvoti svečio svečiui, darbuotojai, matydami tokią situaciją, dažniausiai užmerkia akis. Juk nesinori prarasti kliento, o ir skandalas įstaigai garbės nepadarytų.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad viešbučių vadovai apie savo pavaldinių papildomas pajamas ir su tuo susijusias problemas dažniausiai net nežino. Gražina sako, kad ir darbuotojams labiau patiktų, jei sekso turistų nebūtų. Dažniausiai šie – vadinamųjų bernvakarių dalyviai, kuriems vietas rezervuoja užsienio turizmo agentūros. Iš lietuviškų turizmo agentūrų viešbučiai dažnai net nepriima užsakymų, kadangi iš anksto aišku, koks būsimų svečių kelionės tikslas.

Vilioja pigūs skrydžiai

Dar prieš metus sekso turistai Lietuvoje buvo ne tokie aktyvūs, didžiausią įtaką tokios rūšies kelionėms turi populiarūs pigūs skrydžiai. Dėl atsiradusių pigių kelionių kaip reikiant pasikeitė apsilankančiųjų šalyje kontingentas: jei anksčiau dominavo keliauti įpratę pensininkai, tai dabar pasiausti atvyksta jaunimas.

Manoma, kad iš viso turistų srauto, kūniškų malonumų mėgėjai sudaro maždaug 10 procentų.

Žinių šaltinis

Laimė, galime pasidžiaugti, kad Vilnius, skirtingai nuo Talino ir Rygos, dar nepatenka į pirmą dešimtuką miestų, kuriuose populiariausia rengti bernvakarius. Tačiau jei į interneto paieškos puslapio eilutę įvestumėt žodžius „stag weekend“ (viengungių savaitgalis) Vilnius arba „bachelor party“ (bernvakaris) Vilnius, kompiuteris jums pasiūlys daugybę nuorodų , kur rasite įvairiausių pasiūlymų viengungių pramogoms. Laikraštis „The Gardian“ prieš metus mūsų sostinę pavadino egzotiška viengungių savaitgalių vieta. Kai kurie kelionių organizatoriai tuo labai didžiuojasi.

Veiksmų programa

Kelionių organizatoriai sekso turistams yra sugalvoję daugybę pramogų. Tiesiog internete galima įsigyti visą paslaugų paketą už kelis šimtus litų, į kurį įeina nuolaidų kortelė apsilankymams baruose, klubuose ir diskotekose, pasilinksminimo įstaigų su išsamiais aprašymais sąrašas, nakvynė trijų ar keturių žvaigždučių viešbutyje ir kita.

Dienas užsieniečiai leidžia aktyviai: važinėja visureigiais, kartais žaidžia peintbolą, boulingą ir t.t. Gavę adrenalino dozę, vakarais jie keliauja linksmintis. Lankosi aludėse, baruose, klubuose, kur prie atvykėlių tiesiog limpa lietuvaitės.

Kaip pažaboti sekso turizmą?

Ten, kur kalbama apie didelius pinigus – o šio verslo atstovai tikrai gauna milžiniškas pajamas – sudėtinga kalbėti apie moralę. Ir problemos sprendimas turėtų būti kompleksinis: augant Lietuvos ekonomikai ir gerėjant gyvenimo lygiui, kainos tik kils. Žinoma, tai kaip reikiant pristabdys pigių malonumų ištroškusius užsieniečius. Tačiau tai – tik ateityje, o šiandien visuomeninių moterų organizacijų vardu norėtume apeliuoti į kiekvieno piliečio sąmoningumą: pradedant jaunomis merginomis ir baigiant žiniasklaidos atstovais, leidėjais. Neužmerkime akių, nesitaikstykime, būkime išdidūs Lietuvos piliečiai.