Atrado vaikų darželyje

Origamis - popieriaus lankstymo menas, kilęs iš Japonijos. Origamiai dažniausiai lankstomi iš kvadrato formos lapo, nenaudojant nei žirklių, nei klijų. Dabar origamiai lankstomi ne tik iš įvairiausio storumo ir tvirtumo popieriaus, bet ir iš folijos, audeklo, skardos ar plastiko.

“Dar vaikų darželyje man labai patiko iš popieriaus lankstyti gėles, gyvūnus. Augant šis pomėgis niekur nedingo. Į rankas pateko knyga apie origamį, dar vėliau informacijos pradėjau ieškoti internete, o tai dar labiau padidino mano susidomėjimą visais lankstymais”, - sakė Ąžuolu save vadinantis vaikinas.

Dar visai neseniai vaikino namai buvo pilni origamių: jie buvo sukabinti ant lubų, išdėlioti lentynose. “Dabar mano kolekcija jau gerokai sumažėjusi, kadangi naujiems origamiams lankstyti dažnai pritrūksta laiko, o senesnius esu išdalijęs draugams”, - pasakojo Ąžuolas, neretai ir gimtadienio proga draugams dovanojantis savo išlankstytus origamius.

Reikia pasirengti

“Būna, kad užeina lankstymo “banga”. Visą savaitę atidedu visus darbus ir reikalus į šoną ir visą laiką paskiriu origamiui. Tada net susitikimų su draugais dažniausiai atsisakau, tenka prigalvoti visokių priežasčių dėl ko niekur negaliu eiti”, - juokėsi Ąžuolas.

Ilgiausiai gamintas Ąžuolo kūrinys - net dvi paras lankstytas Ikaras. Gaminant tokias sudėtingas figūras ilgai užtrunka ne tik pats lankstymas, bet ir popieriaus paruošimas, dažymas.

Origamių lankstymo procesas prasideda nuo diagramos susiradimo. Diagramoje nurodoma, kaip ir kur reikia lenkti popierių. “Paskui išsiaiškinu, iš kokios medžiagos būtų geriausiai gaminti nusižiūrėtą figūrą. Pavyzdžiui, vienaragius bandžiau lankstyti ir iš servetėlių, ir iš folijos, vabzdžiai lankstomi tik iš folijos”, - mokė Ąžuolas. Tada dar reikia medžiagą, iš kurios lankstysi, nudažyti, palaukti, kol ji išdžius ir tik tada prasideda tikrasis origamių lankstymas.

Figūras kuria ir pats

“Lankstymas pagal diagramas nėra toks paprastas, kaip atrodo, nėra taip, kad užlenki kelis kampus, ir baigta. Yra specifiniai lankstymo būdai, kurie nėra lengvi, tačiau bėgant laikui galima viską išmokti”, - pasakojo vaikinas, po kelerių metų tokios praktikos įgavęs reikiamų lankstymo įgūdžių.

“Nors yra ir tokių diagramų, kurias paėmęs nesuprasčiau, kaip lankstyti”, - tvirtino aktyviausias šalies origamių lankstytojas, net sukūręs apie tai pirmąją lietuvišką interneto svetainę. Ąžuolas taip pat veda origamių lankstymo pamokas Vilniaus dizaino kolegijoje.

“Anksčiau internete susirasdavau diagramą ir pagal ją lankstydavau, dabar jau pradėjau ir pats kurti figūras. Esu sukūręs ir išlankstęs uodą. Svarsčiau, kaip reikėtų išlankstyti kojas, sparnus, geluonį ir koks popierius geriausiai tam tiktų”, - pasakojo Ąžuolas. Šiam uodui išlankstyti vaikinui prireikė visos dienos, tačiau jis nėra tikras, kad pavyktų tai pakartoti dar kartą. Paties sukurtas uodas - vaikinui viena brangiausių figūrėlių.

Reikalingos entomologijos žinios

Origamis - pagrindinis, tačiau ne vienintelis kauniečio studento pomėgis. “Domiuosi lietuvių liaudies kultūra, įvairių tautų mitologija ir entomologija, tai, beje, labai susiję su origamiu”. Pasak vaikino, labai svarbu tiksliai žinoti, kaip atrodo tas gyvūnas, kurį ketini lankstyti. “Negalima lankstyti kokio nors vabzdžio arba kokio nors šuns, todėl entomologijos žinios lankstant origamius man yra labai naudingos”, - tvirtino Ąžuolas, kurio pomėgį lankstyti ne vienas pavadina laiko švaistymu.