Atsakomybės išvengti daugeliui nerūpestingų tėvų pavyksta dėl įstatymų spragų. Jeigu alimentų nemokantis tėvas ar motina oficialiai niekur nedirba ir neturi jokio turto, net dideliais įkainiais už savo darbą garsėjantys antstoliai tampa bejėgiai išreikalauti skolą.

Išieškoti skolą, susidariusią dėl nemokamų alimentų, tapo itin sudėtinga pastaraisiais metais, kai nemažai vaikus palikusių tėvų išvažiavo uždarbiauti į užsienį.

Tiesa, problemų sprendimas turėjo palengvėti nuo praėjusių metų spalio pabaigos, kai visose ES šalyse (išskyrus Daniją) įsigaliojo Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas. Juo remiantis Lietuvos antstoliai gali prašyti kolegų išieškoti įsiskolinimus iš jų šalyje gyvenančių ir dirbančių Lietuvos piliečių.

Pasak antstolių, ši procedūra užtrunka apie pusmetį ar net ilgiau, rašo „Lietuvos žinios“.

Jei Seimas pritars, nuo kitų metų liepos 1-osios alimentininkų skolos nebebus vienų vaikus auginančių motinų ar tėvų galvos skausmas. ES galiojančiomis vykdymo procedūromis rūpinsis tik antstoliai - tai bus jų problema, kaip iš skolininkų "išmušti" skolas.

Kitą liepą veiklą pradėsiantis fondas alimentus mokės iš valstybės biudžeto. Vaikus auginančioms motinoms arba tėvams tereikės pristatyti keletą dokumentų, patvirtinančių skyrybas ir alimentų nemokėjimo faktą. Tačiau tai nereiškia, kad alimentininkų skolos bus dengiamos mokesčių mokėtojų sąskaita. Parlamentarės teigimu, alimentininkai išliks valstybės skolininkais. "Mes palengvinsime motinų arba tėvų dalią, jiems nereikės patiems ieškotis pinigų, kurie priklauso vaikų išlaikymui", - sakė R. Baškienė.

Mėnesinę išmoką, kuri nebus didesnė negu valstybės remiamų pajamų dydis (šiuo metu yra 165 litai), alimentų negaunanti motina arba tėvas gaus iš fondo, be to, galės pinigus mokėti tiesiogiai.

Kadangi alimentų nemokantys tėvai taps valstybės skolininkai, manoma, greičiau ir lengviau pavyks iš jų atgauti skolą. "Į savo veiklą Vaikų išlaikymo fondas pajungs visas institucijas, tad alimentų nemokantiems tėvams bus sunkiau nuslėpti savo pajamas, be to, jie skolininkais neišvengiamai bus visą gyvenimą, kol nepadengs skolos", - teigė Šeimos ir vaiko reikalų komisijos narė. Be to, valstybė iš skolininko alimentus išieškos kartu su priskaičiuotomis 5 proc. metinėmis palūkanomis, rašo „Lietuvos žinios“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją