Prasidėjęs rudenėlis daugelio gyventojų nedžiugina. Kai už lango lyja, vėjuota, o oro temperatūra siekia vos 15-17 laipsnių, senos statybos daugiabučių namų plonos sienos greitai atvėsta. Tada neišsiverčiame be šilto megztinio, naktimis - be storos antklodės, rečiau vėdiname kambarius. Nors dar per anksti galvoti apie centrinį šildymą, nemažai gyventojų jau prisiminė savo senus gerus židinius, iš rūsio išsitraukė elektrinius radiatorius arba nuskubėjo jų pirkti į parduotuves.

Kaina - pagal galingumą

Specializuotose parduotuvėse ir prekybos centruose galima rasti įvairių buitinių elektrinių šildytuvų. Vieni jų tvirtinami prie sienos, kiti statomi ant grindų. Visi jie yra nedideli, neužima kambaryje daug vietos ir negadina interjero.

Vadinamieji elektriniai radiatoriai skiriasi galingumu. Jis dažniausiai būna nuo maždaug 400 iki 2500 vatų. Kalbinti trijų specializuotų parduotuvių pardavėjai tikino, kad mažesnės galios šildytuvai sunaudoja apytikriai tiek pat elektros energijos, kiek ir galingiausi.

Nuo galingumo priklauso elektrinių šildytuvų kaina. Gerai paieškojus galima įsigyti neprastą šilumos šaltinį už porą šimtų litų. Itin kokybiški, šiuolaikiniai šildytuvai gerokai brangesni - jie kainuoja ne mažiau kaip penkis šimtus litų.

Kokį išsirinkti?

Kokio galingumo elektrinį šildytuvą rinktis, geriau pasitarti su specialistais. Tai priklauso nuo jūsų šilumos poreikio, kambario, kurį norite prišildyti, dydžio, langų sandarumo ir net lubų aukščio. Dažniausiai reikalingą galingumą pardavėjai rekomenduoja apskaičiuoti pagal tokią formulę: vienam kvadratiniam metrui turėtų tekti 70-100 vatų. Tad jeigu norite prišildyti 16 kvadratinių metių miegamąjį, teoriškai užtektų 1000-1500 vatų galingumo šilumos šaltinio, o 25 kvadratinių metrų svetainei prišildyti reikėtų jau 2-2,5 kilovatų šildytuvo.

Nors įsigiję mažesnio galingumo prietaisą šiek tiek sutaupytumėte, galingesni šildytuvai veikia efektyviau ir taupiau.

Kontroliuoja temperatūrą

Dauguma šiuolaikinių šildytuvų nė iš tolo neprimena tų, kuriuos naudojo mūsų tėvai. Anksčiau lėtai įkaistantį prietaisą reikėdavo statyti kuo toliau nuo lengvai užsiliepsnojančių daiktų, nuo per neatsargumą nusideginti galinčių mažamečių vaikų, kęsti degančių dulkių kvapą. Įjungę jį vakare naktį atsibusdavome išpilti prakaito, rytą išjungdavome, o grįžę iš darbo šaldavome laukdami, kol kambaryje vėl bus šilta.

Nemažai dabartinių elektrinių prietaisų patys reguliuoja kambario temperatūrą. Jums tereikia ją nustatyti. Įšilęs iki optimalios temperatūros šildytuvas automatiškai išsijungia, o jai nukritus žemiau nustatytos ribos vėl įsijungia. Todėl jis gali veikti ištisą parą. Jeigu norite, kad jums nesant namie būtų vėsiau, įsigykite šildytuvą, turintį laikmatį.

Per kiek laiko bus prišildytas kambarys, priklauso nuo šildytuvo galingumo. 1,5 kilovatų ir galingesni šildytuvai kambario orą sušildo maždaug per pusvalandį. 1000 vatų ir „silpnesniems" prietaisams reikės mažiausiai penkiasdešimties minučių.

Pigesni šildytuvai temperatūros nereguliuoja, bet niekada neįšyla daugiau, negu reikia. Artėdami prie perkaitimo ribos, jie automatiškai išsijungia. Išoriškai modernūs oro šildytuvai neįkaista daugiau kaip 60-70 laipsnių, todėl beveik neįmanoma nusideginti.

Mechaninis triukšmingesnis

Vieni elektriniai šildytuvai gali būti naudojami vien papildomai šildyti, kiti - ir pagrindiniam. Jie skiriasi pagal tai, koks kaitinimo elementas naudojamas - izoliuota ar neizoliuota spiralė arba tenas, turi ventiliatorių ar neturi.

Renkantis svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar šildytuvas turi termostatą ir kokį. Termostatai, leidžiantys automatiškai palaikyti reikiamą temperatūrą, būna mechaniniai ir elektroniniai. Šildytuvas, į kurį įmontuotas pirmasis, yra pigesnis, tačiau mechaninis termostatas gali skleisti šiokį tokį triukšmą, panašų į senovinio žadintuvo tiksėjimą. Todėl geriau jį naudoti ne miegamajam, bet kitiems kambariams šildyti. Elektroninis termostatas temperatūrą reguliuoja visiškai be garso, tačiau šildytuvai, turintys tokį šildymo elementą, gali kainuoti iki 200 litų brangiau nei turintys mechaninį termostatą.

Elektriniams šildytuvams nereikia ypatingos priežiūros. Reguliariai nušluostykite nuo jų paviršiaus dulkes, iš sunkiau pasiekiamų vietų išsiurbkite jas dulkių siurbliu.