Tačiau Lietuvos komerciniai bankai studentams siūlo gerokai didesnes paskolų sumas. Susivilioję jomis, studentai neretai pinigus skiria ne tik mokslams, bet ir buičiai gerinti.

Populiariausia už vartojamąją paskolą įsigyta prekė yra automobilis. Neretai paėmę paskolą studentai atnaujina būstą, iškelia vestuves ar keliauja.

Šiuo metu studentus, kaip atskirą tikslinę auditoriją, išskiria du bankai - "Snoras" ir "Hansabankas". Tačiau vartojamąją paskolą studentams gali suteikti visi šalies bankai.

"Hansabanko" Vartojamojo finansavimo departamento direktorė Loreta Lapinskaitė teigė, jog studentas nėra išskiriamas iš kitų banko klientų ir gali gauti paskolą, atsižvelgiant į savo ar tėvų pajamų dydį. Pastaraisiais metais studentai vis rečiau ima studijų paskolas, bet dažniau susivilioja vartojamosiomis paskolomis.

L.Lapinskaitės tvirtinimu, nuo 2003 metų "Hansabanko" teikiama studijų paskola nėra populiari, kadangi vartojimo paskola suteikia daugiau galimybių: ją galima išleisti studijoms, pragyvenimui arba nekilnojamajam turtui įsigyti.

Pagrindinė sąlyga gauti paskolą - įrodyti finansinį pajėgumą.

Vilniuje gyvenančiam studentui kas mėnesį, atskaičiavus įmokas bankui, pragyvenimui turi likti ne mažiau kaip 600 litų, Kaune - 540 litų.

Dažniausia vartojimo paskolos suma - nuo 10 iki 15 tūkst. litų. Vidutinis jos grąžinimo laikotarpis - 3 arba 4 metai.

Imantieji studijų paskolą gali gauti iki 30 tūkst. litų. Jos grąžinimo laikotarpis - iki 15 metų. Metinės palūkanos svyruoja nuo 7 iki 9 proc.

Lietuvos valstybinio studijų ir mokslo fondo paskolų skyriaus vedėja Stanislava Eugenija Lipinskienė sakė, jog šiemet valstybės paskolų biudžete yra 20 mln. litų.

Šių pinigų užteks maždaug 5 proc. visų šalies aukštųjų mokyklų studentų.

Didžiausia suma, kurią iš valstybės gali pasiskolinti studentas, yra 4 tūkst. 500 litų. Šiuos pinigus studentas turi teisę išleisti pragyvenimui ir mokslo inventoriui pirkti.

Tokią pat sumą studentas gali pasiskolinti ir dalinėms studijoms užsienyje.

Lietuvoje besimokantys studentai turi galimybę gauti ir 500 litų paskolą, reikalingą susimokėti už vieną mokslo metų semestrą.

Grąžinti pasiskolintus pinigus studentas privalo pradėti po 2 metų nuo studijų baigimo.

Nors atsiskaitymo terminas - 15 metų, tačiau dauguma studentų paskolas stengiasi padengti per porą metų arba dar trumpesnį laiką.