Šichovo gatvėje prie prokuroro namų bomba sprogo tuo momentu, kai tarnybinis B.Bitarovo automobilis „Mersedes 600“ lydimas kitų dviejų automobilių suko į kitą gatvę. Prokuroras buvo sunkiai sužeistas, taip pat sužeisti tarnybinio automobilio vairuotojas ir lydėjęs milicininkas.

Tą patį rytą Dagestano sostinės Machačkalos apylinkėse buvo apšaudytas šios Rusijos respublikos vidaus reikalų ministro Adilgerėjaus Mahometagirovo kortežas. Ministras kartu su vidaus reikalų bei prokuratūros pareigūnais kaip tik važiavo į pasikėsinimo vietą Buinakske.

Naujienų agentūros „Dagestan“ teigimu, nežinomi asmenys iš pradžių susprogdino kelyje padėtą sprogstamąjį įtaisą, kuris suardė 50 metrų kelio, po to penkias minutes automatais apšaudė kortežo mašinas. Neoficialiais duomenimis, ministras nenukentėjo, jį išgelbėjo užsienyje pagaminto tarnybinio automobilio šarvai.

Susprogdintas kelias yra vienintelis, vedantis į Buinakską. Jis buvo uždarytas, specialiosios paskirties OMON būrys ėmė šukuoti mišką. Iš kurio šaudė smogikai, į orą pakilo malūnsparnis.

Persekiojant karštais pėdsakais, užpuolikų sugauti nepavyko. Radijo „Svoboda“ korespondento Dagestane Timuro Salimovo teigimu, į teisėsaugininkų rankas pateko keletas tuščių kulkosvaidžio šovinių apkabų, pusė kilometro telefono laido, keletas duonos gabalėlių ir tuščia alaus skardinė.

Dagestano vidaus reikalų ministerijos bei prokuratūros pareigūnai įsitikinę, kad pasikėsindami į prokurorą B.Bitarovą užpuolikai siekė įvilioti į spąstus respublikos vidaus reikalų ministrą A. Mahometagirovą ir jį likviduoti. Kol kas dėl išpuolių atsakomybės niekas neprisiėmė.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį kitoje Šiaurės Kaukazo respublikoje Ingušijoje pasikėsinta į Nazranės rajono prokuroro Girchano Hazbijevo gyvybę. Prie prokuroro namų susprogdintas granatų ryšulys, pritvirtintas prie talpos su benzinu. Kai G. Hazbijevas su kitais namo gyventojais išėjo pažiūrėti, kas vyksta, nugiraudėjo dar vienas sprogimas. Per pasikėsinimą žuvo prokuror brolis, sužeista 13 žmonių, spetyni iš jų - G. Hazbijevo giminaičiai. Analaitikai teigia, jog tai ne pirmas kartas, kai smogikai naudoja dviejų sprogimų taktiką. Taip pat pastebima, kad prokurorui anksčiau nekartą buvo grasinta.

Taig per savaitę Šiaurės Kaukaze į teisėsaugos darbuotojus kėsintasi tris kartus. Rusijos politologo Alano Kasajevo teigimu, tokį teroristinių veiksmų suaktyvėjimą lėmė dvi priežastys. Pirmiausia, rusų federalinės pajėgos sudavė keletą rimtų smūgių teroristų vadovybei Čečėnijos teritorijoje, ir tai paskatino smogikų traukimąsi į kitus Šiaurės Kaukazo regionus. Ne paslaptis, kad nemažai Čečėnijoje veikiančių smogikų kilę iš Dagestano bei Ingušijos.

Kita priežastis susijusi su Rusijos valdžios pastaruoju metu dažnai kartojamu raginimu kovotojams pasiduoti ir pažadu suteikti jiems amnestiją. Jau kurį laiką iš Šiaurės Kaukazo nebegirdėti apie žmonių grobimus, teisėsaugininkų bei federalinių kariškių žiaurų elgesį su suimtaisiais. A.Kasajevo teigimu, rusų jėgos struktūrų „suminkštėjimas“ Šiaurės Kaukaze bei aktyvi amnestijos propaganda galėjo paskatinti anksčiau Šamilio Basajevo šešėlyje buvusius karinių grupuočių vadus mėginti rodyti, kad su svarbiausio teroristo žūtimi niekas nesibaigė, ir jie pasiruošę užimti jo vietą.

Apžvalgininkai Šiaurės Kaukaze sako, jog bent jau Dagestane į aukščiausius teisėsaugos pareigūnus veikiau galėjo kėsintis kriminalinės grupuotės bei nacionaliniai klanai, kurių respublikoje labai daug. Jų teigimu, Dagestane esama labai įtakingų grupių, pasiruošusių už pasikėsinimo akcijas pakloti labai dideles sumas. O respublikoje veikiančioms vahabitų grupuotėms apskritai tas pats, kas vadovaus teisėsaugai.

Rusų dienraščio „Komsomolskaja pravda“ karinio apžvalgininko Viktoro Baraneco teigimu, teroristinių aktų Ingušijoje bei Dagestane kiekis per mėnesį jau viršijo jų mastus Čečėnijoje. Pasak V.Baraneco, teror aktai dabar koordinuotai perkeliami iš vienos Šiaurės Kaukazo respublikos į kitą, o federalinės pajėgos tam kol kas nėra pasiruošusios. Netgi Ingušiją, Dagestaną ir Čečėniją jungiantys keliai nėra tinkamai kontroliuojami. „Komsomolskaja pravda“ apžvalgininkas sako, jog šios respublikos tapo savotišku terorizmo Šiaurės Kaukaze „bermudų trikampiu“.

Užsitęsusi ginkluota kova įgauna netikėtų krypčių ir netgi netikėtas internacionalizavimosi formas. Faktiškai antrą dešimtmetį kariaujantis Šiaurės Kaukazas jau tiekia patirties įgijusius karius kitiems pasaulio regionams. Štai populiariausias Izraelio dienraštis "Yedioth Ahronoth" trečiadienį parašė, jog iš Rusijos kilę izraeliečiai, kariavę Čečėnijoje, Libano pietuose tarnauja snaiperiais Izraelio armijoje. Dioenraščio teigimu, snaiperiai atvyko į Izraelį paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį kaip žydų emigrantai.

Nuo antradienio šie snaiperiai dislokuoti Bint Džubeilio rajone. Armijos atstovas sakė agentūros AFP korespondentui, kad per parą šiame rajone nukauta daugiau kaip 20 "Hezbollah" kovotojų, bet nepaaiškino, kokiomis aplinkybėmis tai buvo padaryta. Atstovas atsisakė komentuoti laikraščio pranešimą apie Čečėnijos karo veteranų dalyvavimą Izraelio operacijose pietų Libane.