Darbas suteikia mums tiek galimybių, progų tobulėti, išmokti naujų dalykų, susipažinti su naujais žmonėmis. Tad kodėl, apklausos duomenimis, trys ketvirtadaliai žmonių pasakė, kad nustotų dirbti, jei laimėtų loterijoje? Nėra jokių abejonių, kad daugumai žmonių darbas – praturtinanti patirtis. Vis dėlto žmonės nemėgsta to, kad norint ko nors pasiekti, neįmanoma leistis į kompromisus. Tos pačios savybės, kurių reikėjo siekiant užkopti karjeros laiptais, dabar mažina jų laimę ir apriboja galimybes.

„Darbinės ligos“

Žmonės pakliūva į spąstus arba suserga „darbinėmis ligomis“. Kai kurias jų lengviau atpažinti nei kitas. Tai ir supermeno sindromas – neįmanomi lūkesčiai tiek sau, tiek kitiems. Tai ir žargono fanatikai, kalbantys pačiu naujausiu žargonu, kad padarytų įspūdį kitiems ir kad nereikėtų kalbėti apie tai, kas svarbu.

Chameleonizmu susergama, kai žmogus savo elgesį ir požiūrį siekia pritaikyti prie korporatyvinės aplinkos. Kitaip tariant, kai žmonės patenka į organizaciją, jie greitai išmoksta dalykų, asocijuojamų su sėkme (aprangos, kalbėjimo, pirmenybės teikimo darbui, o ne šeimai).

Jei žmogus nepersistengia, tokie įgūdžiai tik padeda jam dirbti ir siekti sėkmės. Tačiau dažnai tai tampa sunku kontroliuoti. Kartais tik draugai ir šeima pastebi, kaip žmogus pasikeitė.

Ką reikia daryti? Pirmiausia – suprasti organizacijos kultūrą. Priskiriant spalvas pagrindinėms organizacijų savybėms, galime suprasti, kuris spalvų derinys labiausiai tinka organizacijai. Pavyzdžiui, raudona reiškia tikslo siekimą. Raudonos spalvos kultūros vertybės – veržlumas, susitelkimas, tiesumas, praktiškumas. Tokioje organizacijoje vertinamas aktyvumas ir pasiekimai.

Geltonoji (humanistinė) kultūra siekia, kad žmonės būtų įsijautę į tai, ką daro. Čia vertinamas sutarimas, dalyvavimas. Sprendimai priimami diskutuojant, suteikiant galimybę kiekvienam išreikšti savo nuomonę. Tokioje kultūroje nepageidautina liūdinti ar atstumti žmonių.

Mėlynoji (profesionalioji) kultūra vertina profesionalumą, patirtį. Čia aukštinami geriausi, labiausiai išsilavinę specialistai, ekspertai.

„Mėlynosios“ ir „raudonosios“ kultūrų mišinius atspindinčioje organizacijoje konsultantai turi būti veržlūs, racionalūs, sugebantys pademonstruoti savo žinias. Bet kokie silpnumo ženklai arba susikaupimo stoka vertinami neigiamai, todėl perdegančios asmenybės tampa mažiau empatiškos, nebesugeba atsipalaiduoti ir mėgautis gyvenimu. Be to, tokia asmenybė ima mažiau patikti ir klientams.

Kitose organizacijose pagrindinės spalvos būtų kitokios. Pavyzdžiui, švietimo sektoriuje vyrauja geltona spalva.

Visose organizacijose egzistuoja tam tikras spaudimas prisitaikyti prie esamo kolorito – kai kuriose daugiau, kai kuriose mažiau.

Tačiau kas iš tikro sukelia chameleoniškumą? Viena galingiausių jėgų – organizacijos ar visuomenės pastanga atmesti nepritapėlius. Tai vadiname organizacijos imunine sistema. Tai nėra gerai. Stiprioje kultūroje turi atsirasti vietos ir kitai nuomonei, ir skirtingam požiūriui. Jei organizacija nesugeba prisitaikyti prie naujo elgesio ir išklausyti „nepritapėlių“, tai gali sumažinti jos gebėjimą atsinaujinti ir adaptuotis prie besikeičiančių rinkos sąlygų.

Nenuostabu, kad dauguma kompanijų siekia pakeisti savo kultūrą. Tam reikia ir patarimų, ir įrankių, ir sugebėjimų. Ir vis dėlto daug tokios iniciatyvos atsimuša į atsparią imuninę sistemą.

Kokį poveikį tai daro žmonėms? Jie atsiduria spąstuose, įsisavindami elgesį, kuris turi atnešti sėkmę. Tačiau nepastebima to, ko atsisakoma; todėl už tai sumokama didelė kaina – ir darbe, ir namie.

Ironiškiausia, kad organizacijų viršūnėse persvarą vis dėlto ima individualybės. Regis, konformizmas gali nuvesti toli – tačiau daugiausia laimi tie, kurie atpažįsta chameleonizmą ir iš naujo atranda save.

Kas jums yra darbas?

Perskaitykite teiginius ir pasižymėkite, kuris atsakymas jums labiausiai tinka. Vėliau sudėkite gautus balus ir perskaitykite apibūdinimą.

1 Niekada
2 Retai
3 Kartais
4 Dažnai
5 Nuolat

1) Namie esu kitoks, nei darbe.
2) Pastebiu, kad turiu vis mažiau bendro su senais draugais.
3) Seku darbovietės madas ir susižavėjimus.
4) Galiu pateisinti elgesį, kurio anksčiau nebūčiau pateisinęs.
5) Pastebiu, kad vartoju biuro žargoną.
6) Tikiu, kad siekiant sėkmės reikia pritapti.
7) Elgiuosi taip, kaip nori mano vadovas ar kiti kolegos.
8) Kai kuriuos savo įsitikinimus ar pomėgius slepiu nuo kolegų, nes jų gėdijuosi.
9) Visuomet dalyvauju neformaliuose kolegų susitikimuose, net jei to nenoriu.
10) Smerkiu tuos, kurie nepritampa.
11) Kai kurios mano būdo savybės dirbant dabartinį darbą pasikeitė, ir man tai nepatinka.
12) Darau tai, su kuo nesutinku.
13) Sutinku su daugeliu nuomonių ir požiūrių, išsakomų darbe.

50 ar daugiau taškų

Jūs darbo vergas. Galbūt jūsų galimybės milžiniškos, tačiau ar atsimenate, kur jūsų namai? Pasaulis egzistuoja ir už biuro ribų – jums reikia vėl jį atrasti.

35 – 50

Nors namiškiai jus dar atpažįsta, vis dėlto dažnai darbe elgiatės chameleoniškai. Ar teikiate pirmenybę darbui, ar gyvenimui?

20 – 35

Jūsų darbas jums svarbus, bet jis – ne viskas. Šeima, darbas, draugai – visa tai sudaro tobulą pusiausvyrą. Tęskite taip ir toliau.

20 ir mažiau

Darbas jums – tik galimybė apmokėti sąskaitas. Jūs neambicingi ir to nesigėdijate. Jūsų gyvenimas prasideda išėjus iš darbo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją