Britų mokslininkai pacientams, sergantiems depresija, kasdien paskyrė dozę EPA. Po trijų mėnesių daugiau nei du trečdaliai grupės konstatavo, kad jų simptomų sumažėjo kone per pusę – ypač liūdesio, pesimizmo, nesugebėjimo dirbti, mieguistumo, mažo libido. Visi pacientai anksčiau buvo išbandę kitus vaistus, tarp jų – „Prozac“.

„Tai vienas didžiausių maistinės medžiagos sąryšių su depresija“, - sako psichiatras Josephas Hibbelnas.

Sveikos smegenų ir nervų ląstelės priklauso nuo omega-3, nes nervų sistema sudaryta daugiausia iš riebalų. Tačiau ne bet kokių. Omega-3 riebalų rūgštys – vienos pagrindinių smegenų medžiagų. Smegenų ląstelių membranose yra maždaug dvidešimt procentų riebalų rūgščių ir jos vaidina lemiamą vaidmenį smegenų signalų procese. Medikai šiuos riebalus vadina “esminiais” todėl, kad priešingai nei kitų medžiagų, jų kūnas negali pasigaminti pats. Jų galime gauti tik iš maisto.

Omega-3, kurių randama jūros gėrybėse, taip pat riešutuose, žalialapėse daržovėse ir linų sėmenyse, apsaugo nuo vėžio ir stiprina širdies bei kraujagyslių sistemą. Taip galima paaiškinti, kodėl taip dažnai depresiją lydi širdies ligos ir atvirkščiai.

Tyrimai rodo, kad jūros gėrybės gali apsaugoti nuo kitų psichikos sutrikimų. Šalyse, kur tradiciškai valgoma daugiau žuvies, rečiau sergama depresija, pogimdymine depresija, rečiau įvyksta savižudybių.

Iki galo šios riebalų rūgštys dar nėra ištirtos. Mokslininkai dar neišsiaiškino, kaip jos koreliuoja tarpusavyje smegenyse, kokia jų sąveika su kitomis maistinėmis medžiagoms ir vaistais.

Taigi kai kitą kartą būsite parduotuvėje, atkreipkite dėmesį į sausainių ar pyragėlių sudėtį ir vietoje jų geriau pasiimkite riešutų.

Dar per anksti žuvį traktuoti kaip vaistą nuo depresijos, tačiau Hibbelnas sako, jog būtina ją įtraukti į savo mitybą ir valgyti bent tris kartus per savaitę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją