Dar prieš kelerius metus lauko baldų rinkoje vyravo plastikiniai baldai. Jie buvo nebrangūs ir paklausūs. Tačiau keičiantis klientų poreikiams bei finansinei padėčiai plastikinės kėdės bei stalai jau tapo nebe tokie pageidaujami.

Pastaruoju metu itin populiarūs baldai iš stiklo pluošto. Jie labiausiai paplitę ir vertinami šiltesnio klimato kraštuose, kadangi ten lauke gali stovėti ištisus metus. Populiaru juos statyti ir mieste esančių butų terasose, balkonuose. Stiklo pluoštui ne taip pavojingi tiesioginiai saulės spinduliai, šie daiktai laikui bėgant ne taip nublunka. Stiklo pluošto baldai dėl jų lengvumo ir patogios priežiūros ne sezono metu daug pranašesni už masyvius ir sunkius lauko baldus, pagamintus iš pigios medienos, nes šie ilgainiui nuo drėgmės pradeda trūnyti, tepti drabužius, keičia spalvą ir praranda patrauklumą.

Medis, metalas, bambukas, vytelės – tai populiariausios medžiagos, iš kurių gaminami lauko baldai, tačiau baldą savo kiemui ar terasai reiktų rinktis pagal aplinką, kurioje tie daiktai stovės.

Jei terasa nėra itin erdvi, neverta jos užgriozdinti masyviais baldais. Nors ir iškalti iš metalo, ažūriniai baldai atrodo labai lengvi ir puikiai dera prie medinių terasos sijų. Šios pasitarnauja ir kaip laipteliai vijokliniams augalams, jų lapija alsią vasaros dieną suteiks gaivinantį pavėsį.

Taip malonu pasišildyti saulutėje po maudynių baseine. Lengvas bambukinis stalelis ir sudedamoji kėdė puikiausiai tiks tokioje vietoje – baldus lengvai perkelsite ten, kur saulė skaisčiausia. O jei šios pasirodytų per daug, sudedamąją kėdę bus lengva nusinešti į pavėsį. Be to, sulankstę nesunkiai rasite jai vietos ir stoginėje ar automobilio bagažinėje.

Seno namo vidiniame kieme, įrėmintame įvairiaaukščių akmeninių sienų, prašyte prašosi sustatomi tokie pat solidūs natūralaus medžio baldai. Įsikūrusiųjų tokiame kieme pašalinių dėmesys tikrai netrikdys, tad patogiai įsitaisius erdvesniame krėsle su gera knyga rankose galima praleisti ne vieną valandą. Daugiau baldų čia nelabai ir tereikia, nes, sako profesionalai, sugužėjus svečiams vakarienės, stalą atstos neaukšta akmeninė sienelė.

Specialistai vis ragina ieškoti naujų variantų, derinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus dalykus. Kontrastų mėgėjai gali rinktis dviejų dalių metalinį suolą. Mažesniąją suolo dalį panaudosite kaip stalą. Žinoma, šis baldas ir ilgaamžis, ir orų permainų nebijo, bet be minkštos pagalvėlės vargu ar pavyks ilgai ant jo išsėdėti.

Terasos mieste savininkui, mėgstančiam ryškias spalvas, ne pro šalį pasvarstyti apie lengvus, šiuolaikiškus, kuklių formų baldus. Tokią plastiko sofą ne itin lengva perkelti iš vienos vietos į kitą, tačiau privalumas tas, kad ji nebijo nei saulės, nei lietaus.

Sprendimas dviem: kėdės ir jas jungiantis stalelis. Užsakant tokius baldus individualiai, verta rinktis pačias atspariausias medienos rūšis, mat baldų lengvai nugabenti į pastogę ir paslėpti nuo lietaus ar sniego tikrai nepavyks.

O kam apskritai sukti galvą dėl kokių nors lauko baldų? Juos puikiausiai gali pakeisti kelios bambukinės kėdės ir priegalviai. Numetei juos kur tą minutę norisi ir klesteli.

Medinėje terasoje puikiai atrodo klasikinių formų metaliniai baldai, papuošti mediniais elementais. Krėslų sėdimoji dalis minkšta, tad nebereikės sukti galvos ir ieškoti pagalvėlių.

Itin jauku, kai greta lauko baldų atsiranda gėlių. Sprendimas – pušies medžio gėlių stovas, sujungtas su stalu, o šį derinį užbaigia suolelis.

Jei vietos pakankamai, lauke puikiai tinka pinti baldai. Krėslai sudaro sunkumo įspūdį, o grakštus trikojis stalelis – tarsi atsvara vienos spalvos pintoms kėdėms.

Pinti krėslai iš vidaus sutvirtinami aliuminio konstrukcijomis. Tad nors iš pirmo žvilgsnio vytelės atrodo gana trapi medžiaga, neverta baimintis, kad baldas neilgai tarnaus.

Nemėgstantieji monotonijos gali bandyti derinti skirtingus baldus. Tokiu atveju profesionalai siūlo pasistengti išlaikyti stiliaus ir medžiagų vienovę. Tarkime, greta sustatyti vis kitokių raštų ir spalvų ažūriniai baldai puikiai dera ir visam komplektui suteikia žaismingumo, neatrodo nuobodūs.