VALOMOJI VAISIŲ, DARŽOVIŲ IR UOGŲ DIETA (pagal japonų dietologus)

Keturias dienas valgykite tik žalias daržoves (kopūstus, morkas, burokėlius, pomidorus, ridikėlius, salotas, svogūnus, krapus, petražoles), vaisius(obuolius, kriaušes, slyvas) bei uogas (vyšnias, mėlynes, avietes). Ryte išgerkite pusės citrinos sulčių su vandeniu. Pusryčiams galite išsispausti trijų apelsinų sulčių. Priešpiečiams suvalgykite obuolį, kriaušę. Pietums paruoškite daržovių salotas su aliejumi, bet nereikia jų skaninti nei druska, nei pipirais, nei kitais prieskonių mišiniais. Salotas galima pagardinti tik natūraliais priedais, pavyzdžiui, smulkintais krapais, petražolėmis, rozmarinu ir pan. Pavakariams, vakarienei galite suvalgyti stiklinę uogų ar kelis vaisius.

Gėrimui gaminti naudokite šiltu vandeniu užpiltus džiovintus vaisius – obuolius, abrikosus, slyvas arba žalias uogas. Taip pat tinka gerti įvairias žolių arbatas: čiobrelių, melisos, mėtų, aviečių ir kt.

Penktoji diena. Valgykite tą patį, ką ir keturias dienas, pridėdami vieną senesnės duonos ar džiūvėsio riekelę.

Šeštoji diena. Toliau valgykite tik vaisius, daržoves, o per pietus dar suvalgykite dvi tris virtas bulves (geriau su lupena), galima pasidaryti bulvių piurė.

Septintoji diena. Prie dietos pridedami du džiūvėsėliai arba kukurūziniai paplotėliai, o vakare išgerkite 0,5 l rūgusio pieno, pasukų ar kefyro.

Aštuntąją dieną prie minėtų produktų prisideda vienas žalio kiaušinio trynys.

Devintoji diena – tas pat, kas ir aštuntą dieną.

Dešimtoji diena. Prie ankstesniojo maisto davinio pridedamas vienas šaukštelis sviesto (į salotas) ir du šaukšteliai varškės su vienu šaukšteliu augalinio aliejaus.

Vienuoliktoji, dvyliktoji, tryliktoji, keturioliktoji diena – valgykite tą patį maistą.

Penkioliktoji diena (išėjimo iš dietos diena). Šalia minėtų produktų galima suvalgyti 100 g virtos mėsos. Po dietos mėsą rekomenduojama valgyti ne dažniau kaip du kartus per savaitę, patartina pirmadienį ir antradienį.

MONO DIETA (mažinanti svorį)

Pirmoji – uogų diena. Valgykite tik uogas ar gerkite tik sultis (nuo 1 iki 1,5 l per parą).

Antroji – vaisių diena. Valgykite tik vienos rūšies vaisius. Pavyzdžiui, visą dieną valgykite tik arbūzus, obuolius ar slyvas. Pasirinkite, ką norite.

Trečioji – varškės diena. Per dieną suvalgykite nuo 100 iki 250 g varškės. Ją galima valgyti su daržovėmis, paskaninti saulėgrąžų aliejumi.

Ketvirtoji – salotų diena. Valgykite įvairias salotas: agurkus, pomidorus, svogūnus, ridikėlius ir kt. su aliejumi (per dieną – iki 1,5 kg).

Penktoji – žuvies diena. Valgykite virtą ar troškintą žuvį su daržovėmis – iki 1,5 kg per dieną.

Pastaba: mono dietos metu galima gerti sultis ir žolelių arbatas.

MORKŲ DIETA (1dienos valomoji)

· Ryte išgerkite vandens su pusės citrinos sulčių.
· Pusryčiams išgerkite morkų sulčių.
· Priešpiečiams – morkų salotos, paskanintas obuoliu su aliejumi.
· Pietums – troškintos morkos, paskanintos želelių prieskoniais, graikiškais riešutais.
· Pavakariams sugraužkite keletą žalių morkų.
· Vakarienei pasigaminkite tarkuotų morkų salotas, užpiltas jogurtu (be priedų) arba pasukomis.

OBUOLIŲ DIETA (1 dienos liekninanti dieta)

Per dieną suvalgykite iki 2 kg obuolių.
Ryte išgerkite vandens su pusės citrinos sulčių.
Pusryčiams – obuolių sulčių (jas pasigaminkite patys).
Priešpiečiams suvalgykite kelis obuolius.
Pietums pasigaminkite obuolių salotas su citrinos sultimis arba išsikepkite obuolį.
Pavakariams – žalias ar virtas obuolys.
Vakarienei ant avižinių dribsnių užpilkite obuolių sulčių.

GROŽIO DIETA:

Kiekvieną rytą išgerkite vandens su citrinos sultimis;

Kiekvieną rytą suvalgykite dribsnių su džiovintais vaisias, įdėkite saulėgrąžų, sėlenų, išvalykite žarnyną;

Kartą per dieną valgykite tokias salotas: žalios morkos, burokėliai, kopūstai, sėmenys, saulėgrąžos, užpilti aliejumi – pagražės oda, kūno linijos, pagerės savijauta.

Parengė Viktorija Mockevičienė.
Konsultavo ir dietas parinko sveiko maisto specialistė Galina Žemaitienė
.

Šaltinis
Žurnalas "Sporto klubas"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją