Lietuvos piliečio pasą primenančiame žaliame pirmoko dokumente - svarbiausi faktai apie valstybės simbolius, kalbą, šalies kaimynus, šventes, istorinius miestus bei kitus dalykus. Vaikai galės sužinoti, kokia aukščiausia Lietuvos kalva, giliausias ežeras, kada vyko Žalgirio mūšis.

Trečius metus leidžiamo pirmoko paso turinys kiek skirsis nuo ankstesnių, nes kiekvienais metais jis po truputį atnaujinamas.

„Be tradicinio Prezidento sveikinimo pase į pirmokėlius kreipsis naujoji švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė. Po truputį papildyti skyreliai „Mūsų valstybė“, „Jie garsino Lietuvą“. Pastarajame įrašyta daugiau garsių mokslininkų, medikų pavardžių, paminėtas vienas seniausių Europoje Vilniaus universitetas, 5 kartą pasaulio čempiono titulą apgynęs sportinių šokių kolektyvas „Žuvėdra“, tris kartus iš eilės pasaulio stipruoliu pripažintas Žydrūnas Savickas“, - naujienas vardijo R.Kareckas.

Skyriuje „Mūsų drąsuoliai“ naujokams pristatomi šiais metais Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanoti vaikai. Naujame skyriuje „Kad mokykloje būtų gera akcentuojama, jog mokykla – mūsų antrieji namai, tačiau gera mokytis tik draugiškoje mokykloje, kur sutaria ir vaikai, ir mokytojai.

Paklaustas, ar kasmet pildoma knygelė ilgainiui netaps žinynu, Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto direktorius pabrėžė, kad jos apimtis išlieka ta pati.

„Šlifuojant paso turinį gal kiek nukenčia jo „vaikiškumas“, tačiau į jį norisi surašyti valstybingumo pagrindus. Didžioji dalis pase pateikiamos medžiagos pradinukams per sunki, yra daug tarptautinių žodžių, tad Švietimo ir mokslo ministerijoje rengiamos rekomendacijos, kaip mokytojams su ta medžiaga dirbti“, - sakė R.Kareckas.

Instituto vadovo nuomone, pirmoko pasas turės išliekamąją vertę: „Jį išsaugojęs abiturientas galės prisiminti, kokie 2006-aisias metais buvo jubiliejai, įvykiai, ką jis galvojo apie savo ateitį, ko norėjo išmokti, kuo būti, kas labiausiai sekėsi“.

Lietuvos pirmoko pasą Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas užregistravęs kaip ženklą. Jo viduje – imituoti vandenženkliai. „Galima sakyti, kad iki rugsėjo į apyvartą išleisim 36 tūkst. netikrų pasų“, - juokavo R.Kareckas.