Amerikos kovos su vėžiu draugija teigia, kad geriausias būdas apsisaugoti nuo odos vėžio - ypač dažno onkologinio susirgimo - yra vengti saulės ir kitų ultravioletinių spindulių šaltinių.

Taigi Kanados kompanija "Solestrom" sukūrė naujus bikinius, kuriuose įsiūtas ultravioletinių spindulių matuoklis ir aliarmo prietaisas, pradedantis pypsėti, kai ateina laikas trauktis į pavėsį. Tokie maudymosi kostiumėliai kainuos 190 dolerių (532 litus) ir prekyboje pasirodys nuo kito mėnesio.

"Žmonės taip nerimauja dėl saulės ir odos vėžio, kad mes nusprendėme sukurti maudymosi kostiumėlį, kuris būtų saugus jo nešiotojai", - teigė "Solestrom" atstovė spaudai Emily Garassa (Emili Garasa).

Pasak jos, matuoklis, įsiūtas į juosmenį, ultravioletinių spindulių intensyvumą rodo skalėje nuo 0 iki 20. Žmogaus jautrumas šiems spinduliams priklauso nuo odos tipo, bet paprastai 3 - 5 balų spinduliai laikomi vidutinio stiprumo, 8 - 10 balų - labai stipriais, o nuo vienuolikos - itin stipriais.

E.Garassa pažymėjo, kad kompanija jau sulaukė daug užsakymų iš Australijos ir Pietų Afrikos Respublikos, kur sergamumo odos vėžiu rodiklis yra didžiausias. Jungtinėse Valstijose odos vėžiu per metus suserga apie 1 mln. naujų žmonių.

Nepaisant saulės spindulių keliamos grėsmės, bikiniai, šį mėnesį švenčiantys 60 metų jubiliejų, tebėra populiarūs.

JAV rinkos tyrimų kompanijos "NPD Group" atliktas tyrimas parodė, kad maudymosi kostiumėlių pardavimai Jungtinėse Valstijose per metus, pasibaigusius 2006-ųjų balandį, nuo 18,8 proc. išaugo iki 33,6 procento.

Dviejų dalių maudymosi kostiumėlis bikiniu oficialiai buvo pavadintas 1946 metų liepą. Šį pavadinimą sugalvojo prancūzų automobilių inžinierius Louis Reard`as (Luji Rearas), kuris įtikino striptizo šokėją Micheline Bernardini (Mišelin Bernardini) su jo modeliu pasirodyti per vieną Paryžiaus grožio konkursą.

L.Reard`as savo sukurtą maudymosi kostiumėlį bikiniu pavadino pagal Bikinio atolą Ramiajame vandenyne, kur JAV vykdė atominės bombos bandymus - inžinierius manė, kad maudymosi kostiumėlio sukelta reakcija nenusileis tam baisiam sprogimui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją