Miesto valdžiai pavyko sulaukti oponentų paramos, kadangi lemiamas žodis dėl švietimo įstaigų rekonstrukcijos darbų ir ilgalaikės eksploatacijos paslaugų pirkimo principų bei programos atiduotas tarybai, o ne Viešųjų pirkimų komisijai ir administracijos direktoriui. Jie turės tik parengti principus ir programą.

Birželio pabaigoje tarybai pateiktu sprendimo projektu buvo norima pavesti konkurso sąlygas parengti Viešųjų pirkimų komisijai, o jas patvirtinti – administracijos direktoriui. Šis taip pat turėjo patvirtinti viešojo pirkimo konkurso laimėtojus ir sutarties su juo projektu.

Tačiau per svarstymus tarybos komitetuose projektas gerokai pasikeitė. Todėl opozicijos atstovai gerokai sušvelnino ligšiolinę savo poziciją ir kategoriškai nebeprieštaravo tokiems planams rekonstruoti Vilniaus miesto mokyklas bei darželius. Jie tikino žadėję posėdyje išrėžti netrumpas kalbas, kritikuodami sprendimo projektą, tačiau buvo priversti to atsisakyti.

Tiesa, Liberalų frakcijos seniūnas Vidmantas Martikonis paprašė valandos pertraukos, kad būtų galima detaliai susipažinti su projektu. Tuo tarpu konservatorius Kęstutis Masiulis ragino perrašytą projektą svarstyti iš naujo. Tačiau balsavimas buvo surengtas jau trečiadienį. Iš 50 posėdyje dalyvavusių tarybos narių 39 balsavo už sprendimo projektą, 3 balsavo prieš, 4 susilaikė.

Taryba taip pat pritarė Vilniaus miesto švietimo įstaigų rekonstrukcijos ir tolesnės priežiūros galimybių studijos ataskaitai.

Ją atlikusių konsultantų siūlymu pirmajame etape ketinama atnaujinti ir prižiūrėti 15 švietimo įstaigų: Radvilų, Užupio, Žemynos ir Mykolo Biržiškos gimnazijas, Baltupių, Fabijoniškių, Šv. Kristoforo, S. Stanevičiaus, Senamiesčio ir Senvagės vidurines, Kalvarijų pagrindinę, Medeinos, „Šviesos“ ir „Volungės“ pradines mokyklas bei lopšelį-darželį „Bitutė“.

Lietuvos tėvų forumo nariai griežtai kritikavo sostinės valdžios norą sprendimą dėl švietimo įstaigų renovacijos ir tolesnės priežiūros priimti dar vasarą, kai nemažai žmonių atostogauja. Jie taip pat skundėsi, kad valdininkai nepakankamai supažindina visuomenę su planuojamo viešojo pirkimo detalėmis.

„Vilniaus miesto bendruomenė, Vilniaus miesto tarybos nariai turi įvertinti atliktos studijos rezultatus ir išvengti Kauno miesto patirties, kai viešosios - privačios partnerystės konsultantams pabaigus darbus, kainavusius savivaldybei 400 tūkst. litų, ir suorganizavus konkursą, sutartys nebuvo pasirašytos“, - pažymėjo minėtos organizacijos atstovas Šarūnas Bagdonas.

Jis paragino tarybos sprendimą atidėti iki rudens, o jo įgyvendinimą palikti kitos kadencijos tarybai.

Savivaldybės teigimu, pasitelkus privačių investuotojų lėšas bei kompetenciją bus siekiama sutvarkyti ir atnaujinti miesto švietimo įstaigų pastatus ir teritorijas. Konkurso būdu atrinkti privatūs partneriai teiks pastatų, ūkio ir teritorijų priežiūros bei kitas paslaugas. Taip esą nesumažės savivaldybės skolinimosi limitas. Švietimo įstaigų pastatai ir kitas turtas nebus privatizuotas ir liks savivaldybės balanse.