Jei manau, kad Neringos biudžetas neteko dalies lėšų, kurios galėjo būti panaudotos miesto reikmėms, ar tai yra viešasis interesas, kurį turi ginti prokurorai?

Atsako Klaipėdos apygardos prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokurorė Edita Mikalainienė

Civilinio proceso kodekse numatyti atvejai, kada generalinis prokuroras turi teisę paduoti prašymus dėl proceso atnaujinimo, siekiant apginti viešąjį interesą. Teismai, išnagrinėję tokius generalinio prokuroro prašymus ir pripažinę juos pagrįstais, priima sprendimą atnaujinti procesą.

Klausime nurodyta situacija atitinka viešąjį interesą, kuris reikalauja, jog visi teismų priimti sprendimai (nutartys) būtų teisėti, taip pat kad neteisėti sprendimai (nutartys) būtų panaikinti.

Proceso atnaujinimas – tai išimtinė įsiteisėjusių teismo sprendimų ar nutarčių teisėtumo ir pagrįstumo kontrolės forma, užtikrinanti, kad būtų įvykdytas teisingumas.

Proceso atnaujinimas yra ypatingas tuo, kad kreiptis į teismą su prašymu atnaujinti procesą gali ne tik proceso šalis ar trečiasis asmuo, ar asmuo, kurio netenkina priimtas teismo sprendimas (nutartis) arba jo atstovas, bet ir į bylos nagrinėjimą neįtraukti asmenys, jeigu įsiteisėjęs sprendimas pažeidžia jų teises ar įstatymų saugomus interesus.

Pabrėžiu, kad į bylos nagrinėjimą neįtrauktiems asmenims proceso atnaujinimas yra vienintelė priemonė siekti, kad jų teises ar teisėtus interesus pažeidžiantis teismo sprendimas būtų panaikintas, nes tokiems asmenims įstatymas nesuteikia galimybės skųsti jau priimto sprendimo.

Žmonėms reikėtų žinoti, kad yra numatyti keli proceso atnaujinimo pagrindai. Procesas gali būti atnaujintas paaiškėjus naujoms aplinkybėms, kurios nebuvo ir negalėjo būti žinomos pareiškėjui bylos nagrinėjimo metu.

Taip pat jis gali būti atnaujintas, kai įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu nustatyti žinomai melagingi šalies ar trečiojo asmens paaiškinimai, liudytojo parodymai, žinomai melaginga eksperto išvada, žinomai neteisingas dokumentų vertimas, dokumentų arba daiktinių įrodymų suklastojimas, dėl kurių priimtas neteisėtas sprendimas.

Procesas taip pat gali būti atnaujinamas tada, kai panaikinamas kaip neteisėtas teismo sprendimas, nuosprendis arba kitoks valstybės ar savivaldybių institucijų individualaus pobūdžio aktas, kuris buvo pagrindas vėlesnių sprendimui priėmimui, arba viena iš šalių proceso metu buvo neveiksni ir nebuvo atstovaujama pagal įstatymą.

Procese visada svarbu terminai. Generalinis prokuroras prašymą atnaujinti procesą gali pateikti per tris mėnesius nuo tos dienos, kai buvo sužinota apie aplinkybes, sudarančias proceso atnaujinimo pagrindą.

Prašymas atnaujinti procesą negali būti pateikiamas, jeigu nuo sprendimo ar nutarties įsiteisėjimo praėjo daugiau kaip penkeri metai. Todėl paaiškėjus aplinkybėms, galinčioms sudaryti proceso atnaujinimo pagrindą, asmenys turi teisę kreiptis į generalinį prokurorą su prašymu teikti teismui prašymą dėl proceso atnaujinimo, jeigu įstatymas tokios teisės nesuteikia patiems proceso dalyviams ar asmenims, kurių teisės ir teisėti interesai priimtu teismo sprendimu (nutartimi,) galimai yra pažeisti.

Paaiškėjus aplinkybėms, galinčioms sudaryti proceso atnaujinimo pagrindą, teritorinių prokuratūrų prokurorai nedelsdami (ne vėliau nei per 5 dienas) visą medžiagą perduoda Generalinei prokuratūrai.

Visuomenės gerovė priklauso nuo piliečių nuostatos ginti savo teises. Prokurorai, vykdydami savo pareigas esant įstatymo numatytiems pagrindams, gali padėti žmonėms šioje srityje. Todėl jums derėtų raštu kreiptis į artimiausią prokuratūrą.