Tą pačią dieną Pasvalyje nuo šunų nukentėjo du mažamečiai bei suaugusi moteris. Pasvalio rajono vadovas Antanas Matulas sako, kad neprižiūrimi arba šeimininkų netvarkingai vedžiojami šunys tampa didžiule problema. Šunų šeimininkai, nepaiso griežtėjančių bausmių ir ignoruoja šunų laikymo taisykles.

Prieš ketvertą mėnesių nuo be pavadžio ir antsnukio vedžiojamo agresyvaus šuns nukentėjo kūdikio besilaukianti uostamiesčio gyventoja. Šuns išgąsdintai moteriai įvyko persileidimas.

Tuo, kad daugėja žmonių, nukentėjusių nuo naminių gyvūnų, susirūpinę ir Kauno medikai, miesto visuomenės sveikatos centras bei viešoji policija. Štai, tik per šių metų pirmąjį ketvirtį šunys apkandžiojo, apdraskė ar išgąsdino 153 gyventojus. Maždaug trečdalis jų - vaikai.

Be antsnukių ir pavadėlių vedžiojami šunys užpuola žmones tiek laiptinėse, tiek poilsio zonose. Sportuoti ar važinėti dviračiu ten, kur laksto palaidi šunys, praktiškai neįmanoma.

Šunų šeimininkai paprastai įsitikinę, kad jų augintiniai nėra agresyvūs, o antsnukis ir pavadėlis tik ribojantis šunelio laisvę. Tuo tarpu kitų žmonių teisės keturkojų šeimininkams tarsi neegzistuotų.

Paradoksalu, neretai pastebi neturintieji keturkojų bičiulių žmonės, kad šunų šeimininkai gali nesutarti pačiais įvairiausiais klausimais, tačiau kai tik kalba pradeda suktis apie šunis, ištirpsta bet kokie nesutarimų ledai.

Štai, sostinėje prieš keletą savaičių paskelbta pavasario akcija, raginusi šunų šeimininkus neteršti miesto fekalijomis. Regis, ji nesulaukė atgarsio tarp šunų savininkų. Šunų fekalijos ir toliau “puošia” skverus, pieveles ir gatves.

Kita vertus, jei daugumai šunų šeimininkų stinga pilietiškumo ir supratimo, ar ne metas būtų dar labiau sugriežtinti šunų auginimo ir laikymo taisykles? Galbūt ypač didelės piniginės baudos priverstų šunų šeimininkus pagalvoti.

Šiuo metu bauda už netinkamą šunų laikymą siekia nuo 10 iki 200 Lt. Už pakartotinį prasižengimą šuns šeimininkas gali būti baudžiamas triskart didesne suma.