Praranda ir pasus, ir diplomus

Policijos departamento interneto svetainėje pateikiami kai kuriuose Lietuvos miestuose nuo 2001 metų rastų vertingesnių daiktų sąrašai. Sprendžiant iš sąrašo ilgio, Vilniuje įvairių daiktų randama daugiau nei visose kitose vietovėse kartu sudėjus. Sostinėje – ir originaliausi radiniai.

Bene dažniausiai pametami asmens ar kiti svarbūs dokumentai – po vieną ar pluoštais. Tarp policininkams pristatytų radinių – dešimtys pasų, asmens tapatybės kortelių, vairuotojo, studento, moksleivio, socialinio draudimo, darbo, neįgaliojo, pensininko pažymėjimų, transporto priemonių registracijos liudijimų, techninės apžiūros talonų.

Keletas asmenų turėjo pasigesti studijų knygelių, brandos atestatų, aukštojo mokslo baigimo diplomų ar jų kopijų, skaitytojo pažymėjimų, loterijos bilietų. Vienas žmogus kartu su krepšiu neteko akinių, kitas – laikrodžio.

Pamesti buvo ir lombardo paskolos bilietas, kvietimas užsieniečiui atvykti į Lietuvą, kompensuojamųjų vaistų pasas, leidimas patekti į Seimo rūmus, Lietuvos motociklų sporto federacijos nacionalinė lenktynininko licencija, traktorininko pažymėjimas, motorizuotos pėstininkų brigados “Geležinis Vilkas” pažymėjimas, leidimas laikyti (nešioti) ginklą.

Kur kas dažniau viešose vietose randami automobilių rakteliai, kartais – net po du, ar raktai nuo butų arba kitų patalpų. Prieš trejetą metų Vilniuje buvo rastas metalinis antspaudas su užrašu "Pasienio policija 007".

Nors daugiausia policijai pristatoma po vieną ar du dokumentus, kai kurie žmonės atneša dokumentų ir banknotų prikimštas pinigines. Jas pametantys žmonės praranda ir mokėjimo, nuolaidų, privilegijų bei klubų korteles. Greta kreditinių kortelių neretai nurodytos užsieniečių pavardės. Atvykėliai dažnai netenka ir asmens dokumentų, dažniausiai – pasų, kartais – leidimų gyventi Lietuvoje.

Tokią nelaimę Vilniuje yra patyrę Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos, Švedijos, Danijos, Suomijos, Airijos, Italijos, Ispanijos, Čekijos, Vengrijos, Belgijos, Turkijos, Rusijos, Moldavijos piliečiai. Prieš ketvertą metų vienoje vietoje buvo rasti 3 Pakistano piliečių pasai.

Sprendžiant iš to, kad atnešamos piniginės dažniausiai būna be banknotų, galima spėti, kad jos pavogtos, o ne pamestos. “Išrenka viską, kas yra vertingesnio”, - DELFI sakė Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių poskyrio darbuotojai.

Pametė net televizorių

Radinių sąraše pagal skaičių su dokumentais gali konkuruoti nebent automobilių valstybinių numerių lentelės. Neretai pasitaiko, kad į policiją jos pristatomos ne tik kelis kartus per savaitę, bet ir kelis kartus per dieną.

Pavyzdžiui, rugpjūčio 24-ąją Vilniaus policininkams buvo pristatytos net šešių mašinų valstybinių numerių lentelės. Naktį prieš tai visoje Lietuvoje kaip tik buvo praūžusi audra.

Anot pareigūnų, dažniausiai pametamos netvarkingai prisuktos numerių lentelės. Nukristi numeriui gali “padėti” ir per lietų gatves užliejęs vanduo. Tiesa, jei randamos pamestos abi numerio lentelės, galima įtarti, kad kažkas jas nusuko turėdamas piktų kėslų.

Vien praėjusį mėnesį priskaičiuota keliolika tokių radinių. Sprendžiant iš numerių, metalinės lentelės nukrenta ar yra nusukamos tiek nuo lengvųjų automobilių, tiek nuo sunkvežimių, tiek nuo motociklų. Numerių lentelių kartą neteko britas, porą kartų – lenkai. Druskininkuose buvo rasti prancūziški numeriai.

Neretai žmonės policijai atneša ne tik neištuštintas pinigines, bet ir krepšius, rankines, kuprines ar lagaminus. Juose galima rasti pačių įvairiausių daiktų – nuo raktų, pinigų ir dokumentų iki radijo imtuvų, vaistų, skėčių, knygų, sąsiuvinių, daržovių, degtinės butelių.

Pernai gruodį vilnietis parke aptiko polietileninį maišelį, kuriame buvo sudėti keturi segtuvai su vienos bendrovės 2004-2005 metų buhalteriniais dokumentais. Po kelių dienų parke buvo pastebėtas plastikinis lagaminas su koduotomis spynomis. Ar jame buvo kokių nors daiktų, nenurodoma. Du kelioniniai krepšiai šių metų kovą buvo pamesti Kaune.

Tuo tarpu pernai spalį Vilniuje buvo rasti du lagaminai, iš kurių viename buvo spausdintuvas, kitame – saksofonas.

Policijos saugyklose atsidūrė ir keli mobilieji telefonai, automagnetolos, radijo stotis, Kaune rastas žaidimų įrenginys “Sony Playstation”, Klaipėdoje rastas fotoaparatas “Olympus”, Vilniuje rastas televizorius “Vido”, Tauragėje rastas kasos aparatas “Casio”.

Prieš keletą metų ten pat nukeliavo keli sostinėje rasti laimikiai – policininko uniforma, pareigūno žieminė striukė, dvi poros slidinėjimo batų.

Radinys ant suoliuko – 50 tūkst. litų

Įvairiuose Lietuvos miestuose retkarčiais randami dviračiai. Prieš mėnesį ir prieš porą metų Vilniuje bei kovą Utenoje buvo rasta po dviratį “Phantom“. 2004 metų vasarą tą pačią dieną į Šilalės policiją buvo pristatyti trys dviračiai. O pernai gruodį Kaune buvo atgabentas ne tik rastas dviratis, bet ir žoliapjovė.

Dar viena radinių kategorija – ginklai. Šiemet liepos pabaigoje Vilniuje buvo rastas revolveris “Alfo”, 2002-aisiais – 6 mm kalibro revolveris. Tais pačiais metais po vieną medžioklinį šautuvą buvo rasta Marijampolėje, Kaišiadoryse ir Šiaulių rajone. 2003-iaisiais Panevėžio rajone rastas medžioklinis šautuvas-karabinas “CZ 550”. Kėdainiuose ir Kretingoje policijai buvo pristatyta po šovinių dėtuvę.

Šios radinių kategorijos lyderis – Kaunas. Vien šiemet čia rasti du dujiniai pistoletai. Dar vienas toks ginklas su šoviniais buvo rastas 2003 metais.

Bene originaliausias policijos duomenų bazėje užfiksuotas radinys – rudos spalvos kumelė. Apie ją 7-ojo policijos komisariato, esančio Justiniškėse, pareigūnams buvo pranešta 2002 metų birželį.

Tuo tarpu bene garsiausiai Lietuvoje nuskambėjo Šiauliuose rastų beveik 50 tūkst. dolerių istorija. 2001 metų rugpjūčio pabaigoje ant suoliuko paliktą vyrišką rankinę su 49,9 tūkst. dolerių rado tardytoja Jūratė Bieliauskienė ir apie tai pranešė policijai.

Po kelių dienų į prokuratūrą kreipėsi buvęs "Nuklono" darbuotojas Povilas Kazakauskas, pareiškęs, kad pinigai priklauso jam. Teismas nusprendė, kad pinigai turi būti grąžinti jam.