Komitetas palaiko net absurdiškus projektus, kuriuos pateikė savo veikla susikompromitavęs, nepalankių teismo sprendimų ir tūkstantinių baudų už savivalę sulaukęs ukmergiškis Albinas Strelčiūnas.

Nuo 1999 metų Aplinkos ministeriją atakuojantis A.Strelčiūnas prašo leidimo statyti antrąją hidroelektrinę ant Siesarties upės. 2001 metais jam pavyko gauti leidimą ir pastatyti Valtūnų mažąją hidroelektrinę, kuri tapo pavyzdžiu, įrodančiu neigiamą tokio pobūdžio statinių poveikį.

Anot laikinojo aplinkos ministro Arūno Kundroto, statant hidroelektrinę buvo sudarkytas kraštovaizdis, visiškai sunaikintos vertingos buvusio Valtūnų malūno mūrinių pastatų ir užtvankos liekanos, semiamas miškas, užkirstas kelias žuvims migruoti.

Siesarties upė - viena nedaugelio Lietuvoje nesugadintų melioracijos, jos 12 kilometrų ilgio atkarpa yra etaloninė, reprezentuojanti Rytų Lietuvos upių tinklą.

Švarioje upėje neršia tokios vertingos žuvys kaip lašišos. Aplinkos ministerija kategoriškai atsisakė A.Strelčiūnui išduoti dar vieną leidimą statyti hidroelektrinę ir toliau gadinti upę. Siesartis 2004 metais įtraukta į sąrašą ekologiniu ir kultūriniu požiūriu vertingų upių, ant kurių draudžiama statyti hidroelektrines.

Vis dėlto šių metų balandžio mėnesį, kai socialliberalai ir „darbiečiai“ dar buvo valdančiosios koalicijos nariai, aktyvus socialliberalų partijos narys A.Strelčiūnas sulaukė pritarimo Seimo Aplinkos apsaugos komitete.

Komiteto posėdyje priimtas sprendimas, kad, esant reikalui, būtų inicijuotas teisės aktų pakeitimas, kuris leistų išbraukti Siesarties upę arba jos ruožą iš vertingų upių sąrašo arba pakeisti Siesarties kraštovaizdžio draustinio ribą, kad į ją nepatektų Siesarties hidromazgas.

Kuo A.Strelčiūnas pamalonino pas jį Ukmergės rajone pernai rudenį viešėjusius Seimo narius su Loreta Graužiniene ir Antanu Bosu priešakyje, kad dėl jo interesų septyni komiteto nariai siūlo net keisti įstatymą ir tik vienas susilaikė?

„Mes balsavome „už“, o susilaikė žmogus, kuris ten nebuvo nuvažiavęs ir įsigilinęs į problemą, - „Ekstrai“ paaiškino A.Bosas, tuoj pat pasukęs kalbą kita linkme ir nepaaiškinęs, ar patiko jam A.Strelčiūno organizuoti pietūs kavinėje ir visa kita programa.

A.Bosas ir L.Graužinienė rado laiko apsilankyti ukmergiškio A.Strelčiūno valdose prie Siesarties.