Ji turi verslo liudijimą ir pati moka privalomojo sveikatos draudimo mokesčius, tačiau duomenys apie jos sumokėtas įmokas internetu gydymo įstaigoms buvo nepasiekiami.

„Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenys apie sveikatos draudimo įmokas, kurias sumoka individualių įmonių savininkai ar kiti individualia veikla užsiimantys asmenys, mums neprieinami. Kai šie žmonės mums pateikia VMI išduotus dokumentus apie įmokas, jų duomenis suvedame į informacijos sistemą ir tik tuomet gydymo įstaigos gali jais pasinaudoti“, - aiškino Vilniaus TLK gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė.

Dabar TLK - klientų apgultis. Niurzgėdami vieni ant kitų ilgose eilėse žmonės laukia pažymų reabilitacijos įstaigoms, kitose - būriuojasi vykstantys į užsienį. Šiuo metu pats kelionių įkarštis, o jose būtina turėti Europos sveikatos draudimo kortelę.

Vis dėlto tai - garantija, kad užsienyje nelaimės atveju būtinoji pagalba bus suteikta nemokamai arba bent jau teks už paslaugas tik primokėti. Tik dėl tų kortelių - vėl vargas: TLK jų stinga, keliautojams tenka tenkintis jas pakeičiančiu sertifikatu, kurio, skirtingai nei kortelės, į piniginę neįsidėsi.