Premjero kandidatūrai patvirtinti pakanka paprastos balsavime dalyvavusių parlamentarų balsų daugumos. Už Z.Balčyčio kandidatūrą balsavo mažiau Seimo narių, nei balsavo prieš ir susilaikė.

„Niekas nepasikeitė, eisiu laikinai pareigas. Manau, kad Ekscelencija teiks kitą kandidatūrą, vėl bus tos pačios procedūros, vėl bus įdomus gyvenimas. Tokie turi būti demokratinės valstybės principai", - po Seimo balsavimo, kuomet nebuvo patvirtintas premjeru, sakė Z.Balčytis.

Jis teigė, kad įgavo didelės patirties ir mano, kad balsavimo procedūros ir principai yra naudingi ateičiai. „Manau, politikoje labai svarbus yra viešumas, skaidrumas. Ir jeigu Darbo partija buvo įvardinta, kaip turinti tam tikrų problemų, tai nei viena, nei kita pusė neturėjo sėkmės", - sakė Z.Balčytis.

Jo supratimu, prezidentas dabar Seimui turėtų teikti kitos pusės kandidatūrą. „Bet čia jau ne mano ir ne socialdemokratų klausimas, čia yra prezidento reikalas", - sakė Z.Balčytis.

Jis teigė, kad socialdemokratai turi daug pretendentų į premjerus, tačiau vadovaujantis eiliškumo principais, pagal kuriuos buvo formuojama Vyriausybė iki šiol, šiuo metu turėtų būti teikiamas dešiniųjų bloko kandidatas.

Z.Balčytis, kaip vieną iš variantų, įvardino priešlaikinius rinkimus. „Jie vieną patinę situaciją galėtų išspręsti, o kitas variantas yra tas, kad toliau dirbs Vyriausybė", - sakė Z.Balčytis. Anot jo, kol kas negalima kalbėti, ar bus grįžtama prie pirminio „vaivorykštės" arba plataus spektro politinės daugumos formavimo. Esą pirma reikia sulaukti prezidento Valdo Adamkaus pozicijos.

Prezidento patarėjas Darius Gudelis, stebėjęs Seime vykusį balsavimą dėl Z.Balčyčio, nebuvo linkęs aiškinti Prezidentūros pozicijos dėl ateities perspektyvų. Jis teigė, kad „prezidento patarėjų pareiga yra rinkti informaciją".

Paklaustas, kaip vertina balsavimą dėl Z.Balčyčio, prezidento patarėjas teigė: „(Vertinu – DELFI) ramiai. Galima buvo tikėtis tokio rezultato ir prognozuoti jį, nes centro kairės blokas neturėjo daugiau balsų, nei pasirašė susitarimų", - sakė D.Gudelis.

Anot jo, Konstitucija numato 15 dienų terminą, per kurį prezidentas Seimui turi pateikti kitą kandidatą į premjerus. Paklaustas, ką Prezidentūra ketina siūlyti, D.Gudelis sakė, kad prezidentui patars. „Siūlysime atsižvelgdami į susidariusią realią situaciją ir principus, kuriais jis nuolat vadovaujasi", - sakė D.Gudelis.

Tuo tarpu prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė DELFI teigė, jog sprendimą dėl kito kandidato prezidentas ketina priimti grįžęs iš vizito Turkijoje. Kartu BNS prezidentas pakartojo nepritariantis pirmalaikiams Seimo rinkimams.

"Aš sakiau, kad rinkimai nėra atsakymas į dabartinę problemą", - teigė prezidentas.

Socdemų kandidatas palaikymo sulaukė tik iš tų parlamentarų, kurie priklauso jų suburtam centro-kairiųjų blokui.

Laisvai balsuoti žadėję „darbiečiai" daugiausiai susilaikė – vos vienas jų frakcijos narys prieštaravo Z.Balčyčio kandidatūrai. Vieninteliai konservatoriai ir socialliberalai vieningai balsavo prieš socdemą. Kitų frakcijų – Liberalų sąjūdžio bei „Tvarkos ir teisingumo" atstovai balsavo prieš arba susilaikė.

Darbo partijos pirmininką laikinai pavaduojanti Loreta Graužinienė, paklausta, kodėl beveik visi darbo partijos nariai balsuojant dėl Z.Balčyčio susilaikė, sakė, kad taip turbūt buvo pasielgta dėl to, kad „darbiečiai" balsavo laisvai.

„Aš manau, kad kiekvienas frakcijos narys turėjo savo motyvų. Mano asmeniniai motyvai neturi įtakos vienam ar kitam frakcijos veiksmui. Tačiau aš susilaikiau dėl to, kad aš manau, jog premjero asmeninės savybės turi būti kitokios", - sakė L.Graužinienė po balsavimo dėl kandidato į premjerus.

Anot jos, žmogus, einantis į premjero poziciją pirmiausia turi turėti tvirtą savo nuomonę, o nebūti priklausomas nuo kažkieno kito. L.Graužinienės teigimu, DP dabar lauks prezidento V.Adamkaus sprendimo.

„Manau, kad šiandien viskas prasideda nuo nulio. Tačiau mes (DP – DELFI) esame linkę sulaukti prezidento nuomonės. Tarp partijų yra daug kandidatų, kurių asmeninės savybės tinka premjero pareigoms", - sakė L.Graužinienė.

„Atsitiko tai, kas atsitiko. Dabar viskas prasidės nuo nulio. Aš matau, kad dabar atsiranda truputį daugiau erdvės susikalbėjimui, jei nebus vėl iš anksto skirstomasi viską lemiančiomis pareigybėmis", - taip pat sakė Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas.

Anksčiau buvęs šios įstaigos vadovas A.Paulauskas sakė, kad tai bene pirmasis atvejis, kai Seimas nepatvirtino prezidento teikto kandidato į premjerus.

Nors Seimo statute nėra nurodyta, kaip turi vykti balsavimas dėl kandidatūros į premjerus, socialdemokratai pareikalavo surengti slaptą balsavimą, taip tikėdamiesi kai kurių parlamentarų, formaliai nepriklausančių centro-kairiųjų blokui, paramos. Tačiau Seimas vis dėlto nusprendė balsuoti atvirai.

Socdemų suburtas centro-kairiųjų blokas Seime subūrė 53 parlamentarus iš 141, tačiau vieno balso, atsistatydinus Kaziui Bobeliui, jie iki šiol neturi.

Z.Balčyčiui būtų tekę formuoti jau 14-ąją po Nepriklausomybės atstatymo Vyriausybę. Ankstesnis ministrų kabinetas atsistatydino, kai iš jo pasitraukė visi Darbo partijos deleguoti ministrai. Kai paskutinę gegužės dieną žlugo Vyriausybė, Z.Balčyčiui buvo pavesta laikinai pakeisti premjerą Algirdą Brazauską.

Antradienį kalbėdamas iš Seimo tribūnos, Z.Balčytis tikino, esą socdemų siūlomoje Vyriausybės programoje yra pakankamai „proveržio", ir kvietė parlamentarus pademonstruoti politinę brandą ir kartu rasti kelią iš politinės krizės – patvirtinti jo kandidatūrą, mažumos Vyriausybę bei tęsti reformas ekonominėje ir politinėje srityse.

"Šiandien turime unikalią galimybę pademonstruoti ne tik idėjinius principus, bet ir politinę brandą, įrodyti, kad kartu galime prisiimti atsakomybę prieš visus Lietuvos žmones, - ragino Z.Balčytis. - Jei norime vadintis valstybininkais, nekabinkime vieni kitiems etikečių ir neužsiiminėkime plačiąja propaganda. Noriu pakviesti jus vadovautis nuostata, kad kartu turime ieškoti bendradarbiavimo galimybių ir užtikrinti, kad Lietuva tvirtais žingsniais išeis iš šitos politinės situacijos ir tęs labai sparčias reformas tiek ekonominėje, tiek politinėje srityje."

„Proveržio" koaliciją iniciavę konservatoriai iš karto po balsavimo pareiškė, kad jų pasiūlymai valstybės vadovui dėl valdančiosios daugumos formavimo tebegalioja. Pasak vienos iš Tėvynės sąjungos lyderių Rasos Juknevičienė, dabar iniciatyvą, rinkdamasis kitą kandidatą į premjerus, privalo parodyti V.Adamkus.

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio vadovas Petras Auštrevičius pareiškė, kad prezidentas turėtų nedelsdamas surengti pasitarimą su visomis parlamentinėmis partijomis ir inicijuoti derybas dėl plačios valdančiosios koalicijos formavimo.

„Suvokdami susidariusios padėties rimtumą, esame pasiruošę prisiimti atsakomybę už naujos valdančiosios koalicijos formavimą bei manome, kad prezidentas turėtų iniciatyvą sudaryti koaliciją patikėti centro-dešinės jėgoms", - išplatintame pranešime cituojamas sako parlamentaras.

Tačiau kartu P.Auštrevičius pareiškė, esą geriausias kandidatas į premjerus būtų nepartinis žmogus.

„Matome, jog tiek galimas socialdemokratų, tiek Tėvynės sąjungos vadovavimas naujajai Vyriausybei politikams sukelia pernelyg daug emocijų bei prieštaravimų, todėl esame įsitikinę, kad siekiant apeiti senas priešpriešas, galėtų būtų siūloma ir kompromisinė, nė vienai šių partijų nepriklausančio politiko, kandidatūra į premjerus", - tvirtino liberalas.

Sprendimą teikti Z.Balčytį, pasak valstybės vadovo, nulėmė politinė realybė - susivienijęs centro-kairiųjų blokas, formaliai turintis daugiau balsų Seime.