Centre tėra vos kelios vietos, kur yra viešųjų tualetų, o ir juos dažniausiai randa tik vietiniai gyventojai, nes gatvėse nėra jokių nuorodų.

Užsieniečiai užsuka labai retai

Pagrindinėje miesto gatvėje – Laisvės alėjoje, kur per dieną apsilanko tūkstančiai žmonių, yra tik du viešieji tualetai. Vienas jų priklauso restoranui prie Muzikinio teatro sodelio. Savivaldybės įmonei „Kauno švara“ priklausantis tualetas įsikūręs M.Žilinsko galerijos pastate.

Pastarojo darbuotoja Irena „Kauno dienai“ pasakojo, kad per dieną vyrų patalpose apsilanko kelios dešimtys žmonių. Čia nėra sėdimų klozetų, tik „tupyklos“ tipo unitazai. Už paslaugą reikia mokėti 24 centus. „Daugiausiai apsilanko kauniečiai, kurie nuo seno žino, kur mus rasti, – sakė darbuotoja. - Kai kurie prisipažįsta, kad gamtinių reikalų prispirti atskuba čia per visą Laisvės alėją, o užsieniečiai užsuka labai retai, matyt, nežinančiajam mus sunku surasti“.

Iš tiesų gerai žinomus simbolius gali pastebėti tik priėjęs prie pat galerijos šono. Iš toliau matyti vien kolonų eilė ir nė neįtartum, kad už jų išsigelbėjimą žadančios durys.

Trūksta nuorodų

Kauno regiono turizmo informacijos centro (TIC) direktorius Sigitas Sidaravičius teigė, kad turistai dažnai užduoda klausimą, kur galima rasti viešųjų tualetų. „Dėl to specialiai jiems įrengėme tualetą TIC patalpose ir pasiūlome juo naudotis“, - kalbėjo direktorius. Jo nuomone, reikėtų bent nuorodų į esančius viešuosius tualetus. „Pavyzdžiui, prie Soboro atėję užsieniečiai nepamato visai šalia įrengtų tualetų, nes nėra jokių ženklų“, - sakė S.Sidaravičius.

Užsieniečiai dažnai prašo miesto centre įsikūrusių restoranų ir viešbučių personalo leidimo pasinaudoti jų patalpomis. Na, o vietiniai neretai naudojasi tarpuvartėmis. Perėję per Centrą nerasime įvažos į kiemus, kuri neskleistų šlapimo tvaiko.

Rotušės aikštėje – remontas

Šią vasarą Savivaldybė ryžosi suremontuoti susidėvėjusį tualetą Rotušės aikštėje, kurio būklė seniai piktino kauniečius. Kaip sakė Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys, tai bus modernus ir neįgaliesiems pritaikytas viešasis tualetas. Remonto darbus žadama baigti iki rugsėjo. Jie kainuos 170 tūkst. litų.

Dabar aikštėje galima užsukti į dvi laikinas kabinas. Įmonės „Kauno švara“ generalinio direktoriaus padėjėjas eksploatacijai Algis Milčius teigė, kad jas beveik kasdien tenka remontuoti. „Chuliganai varto šias kabinas, išlaužo duris“, - kalbėjo jis.

„Kauno švara“ mieste prižiūri 12 viešųjų tualetų, kurie įrengti prie parkų, paplūdimių, kitų gausiai lankomų vietų. Septyni jų yra mokami. Tiesa, kai kurie atidaromi tik vasarą. „Nemokamus tualetus prižiūri mūsų valytojas, kuris periodiškai valo juos šepečiu“, - sakė A.Milčius. Jie įrengti paprastai – virš duobių suręstas kabinas juosia sienos. Aplankius kelis tokius statinius buvo matyti, kad jie išties valomi. Vis dėlto nuo jų sklindantis kvapas neatbaido tik visiškos nevilties apimtų žmonių.

Sąjungos aikštės parkelyje akis bado apgriuvęs buvusio viešojo tualeto statinys. Jo durys užvirintos metaliniais strypais, kad vidun nelandžiotų vaikai ir valkatos, ant laiptelių suversta krūva šiukšlių. Kol kas Savivaldybės planuose nėra sprendimo likviduoti šiuos griuvėsius.

Gelbsti krūmai

Visi suprantame, ko iš karto ieško iš autobusų išlipę turistai. Pagrindinė jų sustojimo vieta – aikštelė prie Kauno pilies. Dėl to Santakos parko Neries pakrantės krūmynai yra pirmasis jų pažinties objektas.

Miesto valdžia praėjusią savaitę prie aikštelės pastatė dvi kabinas, tačiau kitą dieną pilyje įsikūrę TIC darbuotojai rado jas užverstas įvairiausiomis atliekomis. Dabar ant kabinų durų kabo spynos, o užrašas lietuvių ir anglų kalbomis skelbia, kad raktai yra Kauno pilyje pas TIC darbuotojus. Tačiau iki pilies eiti daug toliau nei iki artimiausių krūmų.

TIC konsultančių teigimu, raktų iš jų paprašoma labai retai. Beje, jos ir pačios prisipažino darbo vietoje neturinčios tokių patalpų, todėl naudojasi netoliese esančiu mokamu tualetu. Ten irgi galėtų lankytis turistai, tačiau aikštelėje nėra jokių nuorodų.

Vokietijos turistus autobusu atvežęs vairuotojas Artūras Bogulakas sakė, kad ši problema geriausiai išspręsta Norvegijoje. „Kitose Europos šalyse, tarp jų ir Vokietijoje, tenka naudotis autostradų degalinių tualetais, nes miestuose juos rasti sunku“, - kalbėjo jis.

Z.Girčys mano, kad miesto centre geriausiai būtų statyti vienvietes būdeles, į kurias būtų atvesti kanalizacijos vamzdžiai. „Jas būtų galima apstatyti reklaminiais skydais, kaip daroma daugelyje Europos miestų“, - kalbėjo jis. Savivaldybės tarnautojo teigimu, ateityje su architektais ketinama parengti šių būdelių išdėstymo schemą.