Anot dienraščio "Lietuvos žinios", automobilio prireikė 1998 metais prezidento kadenciją baigusiam ir neseniai iš premjero posto pasitraukusiam Algirdui Brazauskui vežioti.

Pagal Prezidento įstatymą kadenciją baigusiam šalies vadovui iki gyvos galvos turi būti suteikiamos gyvenamosios patalpos su aptarnavimu, apsauga ir transportas. Kai A.Brazauskas pasitraukė iš valstybės tarnybos ir nebeteko Vyriausybės vadovui priklausiusio automobilio, jo vežiojimas vėl tapo Prezidentūros rūpesčiu.

Premjerui priklausančiu mersedesu dabar keliauja laikinasis Vyriausybės vadovas Zigmantas Balčytis.

Prezidentūros kancleris Osvaldas Markevičius nebuvo linkęs naujos mašinos pirkimo sieti su A.Brazausko vardu. Anot jo, Prezidentūros garažui priklausantys automobiliai yra "morališkai" pasenę. Iš 20 mašinų - daugiau yra 1991, 1993, 1995 metų laidos transporto priemonės.

"Kai kredencialų įteikti į Prezidentūrą atvyksta naujas ambasadorius, jam siunčiame 1991 metų laidos automobilį. Jis gal išoriškai neblogai atrodo, bet iš tiesų yra pasenęs", - tvirtino kancleris.

Anot O.Markevičiaus, atnaujinti savo autoūkį jie planavo seniai, kai A.Brazauskas dar važinėjo premjero automobiliu. Tačiau jis nepaneigė, kad į naująjį automobilį atsisės ir pirmasis šalies pensininkas.

Jeigu Seimas skirs prašomą sumą, mašinai pirkti bus skelbiamas konkursas. Tačiau ne visus pinigus numatoma išleisti naujajam automobiliui. Manoma, kad šiam tikslui turėtų užtekti apie 100 tūkst. litų, o už kitas lėšas Prezidentūra ketina įsigyti inventoriaus: stalų, kėdžių, užuolaidų, kompiuterių ir t.t.

Šiuo metu pirmuoju šalies pensininku vadinamas A.Brazauskas vežiojamas 2000 metų laidos juodu "BMW 740" automobiliu. Jis yra nuvažiavęs maždaug 200 tūkst. kilometrų, todėl pagal pirmųjų šalies asmenų saugumo reikalavimus esą nebesaugu juo keliauti.

Kaip sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas, svarstant Prezidentūros prašymą komitete būta įvairių abejonių. "Tačiau įstatymas yra įstatymas, todėl pritarėme, kad prašoma suma būtų skirta", - sakė J.Lionginas.

Biudžeto perskirstymo įstatymą numatoma priimti birželio 29 dieną.