Jis pakvietė surengti Proveržio darbų programos svarstymą visame krašte, pakviesti prie šios programos prisijungti visus, kurie nebegali taikstytis su korupcija, stagnacija ir nesąžiningumu, o „jeigu Seime dauguma pritars pasenusios politikos tęstinumui, nedelsiant organizuoti šešėlinės Vyriausybės darbą".

Anot konservatoriaus, jei permainoms nepritars parlamentaras, permainos įvyks tautos valia – per pirmalaikius rinkimus. „Tėvynės sąjunga padarys viską, kad gaivus ir viltingas proveržis tikrai įvyktų", - pabrėžė A.Kubilius.



Pristatydamas dvejų metų vadovavimo partijai ataskaitą, jis pareiškė, kad su ekspremjero Algirdo Brazausko vadovaujamais socdemais bandyta suformuoti „vaivorykštės" koalicija konservatoriams niekada nebuvo patraukli.

Be to, kadangi Viktoro Uspaskicho vadovaujamos Darbo partijos keliama grėsmė „yra gerokai sumažėjusi", vienytis su socdemais esą net nebuvo prasmės.

„Ėjimas į koaliciją su A.Brazausko socialdemokratais, išlaikant buvusios Vyriausybės nomenklatūrinės politikos tęstinumą, būtų klaida ir atitolintų Lietuvos galimybę apsivalyti nuo nesąžiningos ir neteisingos politikos ir ją vykdančios senosios komunistinės nomenklatūros", - pažymėjo A.Kubilius.

Anot jo, A.Brazauskas, nors ir atsistatydinęs iš premjero posto, nuo atsarginių žaidėjų suolelio toliau vadovauja šalies politikai. Parlamentaras apgailestavo, jog socdemai nusprendė, kad konservatorių siūlymas pravėdinti nomenklatūrinės valdžios koridorius „galėtų būti pavojingas ir kenksmingas jų sveikatai".

A.Kubilius priminė, kad ankstesnis Tėvynės sąjungos suvažiavimas 2004 metais vyko tuose pačiuose Kongresų rūmuose Vilniuje ir Lietuvą taip pat apėmus politinei krizei – tuomet vyko vadinamasis Prezidentūros skandalas ir artėjo prezidento Rolando Pakso apkalta.

„Norėčiau, kad kitas mūsų suvažiavimas vyktų ne Lietuvą apėmus dar vienai politinei krizei, o kad gyventojų dėmesį tuomet atitrauktų koks nors futbolo čempionatas ar 2008 metų olimpinės žaidynės", - vylėsi partijos lyderis.

Jis nemažai kritikos pažėrė ne tik Darbo partijai, sukurtai ne kaip politinė jėga, o kaip projektas „politika vardan" pinigų, aukštuose postuose liekančiai senajai nomenklatūrai, bet ir Liberalų ir centro sąjungai, su kuria anksčiau konservatoriai buvo pasirašę opozicinės koalicijos sutartį.

„Su Artūru Zuoku jokiose koalicijose nebūsime. Mums jokie teisiniai veiklos vertinimai nepakeičia moralinių vertinimų", - pabrėžė A.Kubilius ir pridūrė, kad liberalcentristų jungimasis prie centro-kairiųjų blokų esą yra „dėsningas abonentinės politikos rezultatas".

V.Landsbergis kritikavo nepasiruošimą Vyriausybės krizei

Tėvynės sąjungos Politikos komitetui vadovaujantis Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis priekaištavo kolegoms dėl nepakankamo pasiruošimo galimam Vyriausybės atsistatydinimui.

„Dirbome šiek tie paskubomis, lyg pažadinti. Galėtume padaryti anksčiau ir greičiau", - derybas dėl „vaivorykštės" koalicijos kritikavo ankstesnis konservatorių lyderis.

Anot jo, Politikos komitetas jau anksčiau ragino ruoštis galimai Vyriausybės krizei ir . Jaunoji karta. Pamainos ruošimas – kad išvengtume savos nomenklatūros pavojų.

Tačiau pokalbius su socdemais V.Landsbergis įvertino teigiamai: „Pats faktas, jog jie buvo, jau šis tas." Kartu jis pažymėjo, kad alternatyvioji Proveržio koalicija taip pat buvo tam tikra paraiška „formuoti kad ir mažumos Vyriausybę".

Be to, V.Landsbergis sukritikavo konservatorių pasiūlymus valstiečiams liaudininkams, „pilietininkams" ir ypač liberalcentristams jungtis prie Proveržio koalicijos. „Argi tarp jų nėra susikompromitavusių žmonių? – retoriškai klausė europarlamentaras. - Apie savo ateitį jie galėtų galvoti patys ir patys ieškoti kontaktų. Tada būtų galima galvoti apie pokalbius dėl bendros ateities."

Prezidentas ragino siekti permainų

Sveikindamas suvažiavimo dalyvius, V.Adamkus pažymėjo, kad konservatorių pasirinktos veiklos gairės, moralines ir vertybinės nuostatos Lietuvai yra labai reikalingos.

„Išgyvename laikus, kai vertybes ir sąžiningumą gožia pragmatizmas, išskaičiavimai ir asmeninės naudos siekis, - teigiama valstybės vadovo sveikinime, kurį perskaitė jo patarėjas Darius Gudelis. - Tokie tikrąjį politikos veidą bjaurojantys neatsakingų pareigūnų ir politikų veiksmai kelia piliečių nusivylimą valstybės institucijomis, pačia valstybe ir net sunkiai visų drauge iškovota nepriklausomybe bei demokratija."

Todėl, anot V.Adamkaus, šiandien tylėti nebegalima: „Valstybei reikia drąsių, aiškių ir skaidrių sprendimų, reikia naujo visų piliečių apsisprendimo kovoti už tokią Lietuvą, kokios taip troškome Tautos atgimimo metais".

Konservatorius taip pat pasveikino kai kurių kitų Lietuvos politinių jėgų, Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas", Čečėnijos parlamento, kitų šalių konservatorių partijų atstovai.

Gerokai vėliau, nei kiti svečiai konservatorius pasveikino Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas. V.Landsbergis, pamatęs jį tarp delegatų, spėjo, jog tai reiškia, kad „derybos vis dar tęsiasi". To nepaneigė ir socdemas.

Anot J.Oleko, centro-kairiųjų blokas tikisi paramos Z.Balčyčio kandidatūrai į premjerus jei ne iš konservatorių, tai bent iš jų partnerių pusės. Kaip pabrėžė parlamentaras, socialliberalai patys kūrė ankstesnės Vyriausybės programą, todėl būtų keista, jei dabar neparemtų naujojo premjero, kuris žada tęsti savo pirmtako darbus.

Be to, socdemai su savo sąjungininkais esą žada į naujo ministrų kabineto programą įtraukti kai kuriuos konservatorių pasiūlymus. Kaip įspėjo J.Olekas, nesulaukę paramos iš šios stovyklos, socdemai bus priversti jos prašyti iš Darbo partijos.

Daugiau nei 500 suvažiavime dalyvaujančių Tėvynės sąjungos narių šeštadienį žada perrinkti partijos pirmininką. Pagal įstatus jis lyderis renkamas kas dvejus metus. Dabartinis partijos vadovas A.Kubilius į šį postą buvo išrinktas 2003 metais.

Kandidatais į konservatorių lyderius partijos skyriai ir frakcijos yra iškėlę A.Kubilių, jo pirmtaką, europarlamentarą Vytautą Landsbergį, Seimo narius I.Degutienę ir Vidmantą Žiemelį, Teisės instituto direktoriaus pavaduotoją, partijos tarybos narį Petrą Ragauską.

Tačiau V.Landsbergis iš karto įspėjo nedalyvausiąs rinkimuose, nes esą dirbdamas Briuselyje negalėtų „vesti pulkų" Lietuvoje.

Šiuo metu Tėvynės sąjunga vienija daugiau nei 11 tūkst. narių. Pagal visuomenės nuomonės apklausų rezultatus, jei vyktų Seimo rinkimai, konservatoriai gautų 14,9 proc. rinkėjų balsų ir būtų pirmi.