Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) 2001 metų veiklos ataskaitoje vienas iš keturių minėtų įvykių pavadintas "išskirtiniu".

Gegužės 15 dieną gabenant į saugyklą iš automobilio iškritęs konteineris su vidutinio aktyvumo radioaktyviosiomis atliekomis užteršė apie 30 kvadratinių metrų teritorijos, tačiau žmonės nenukentėjo. Po įvykio užteršta teritorija buvo deaktyvuota.

Kitas vienetu įvertintas neįprastas įvykis buvo pernai birželį, kuomet sustabdytame antrajame bloke įsijungė greitaeigė avarinė apsauga. Dar vienas vienetu įvertintas įvykis buvo spalį, kai antrajame bloke atliekant kuro perkrovimo transporto technologines operacijas pažeista panaudota šilumą išskiriančios rinklės pakaba,. Ketvirtasis vienetu įvertintas įvykis buvo gruodį, kai pirmojo bloko aušinimo metu dėl personalo darbo trūkumų įsijungė avarinė apsauga.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje VATESI viršininkas Saulius Kutas atkreipė dėmesį, kad iš 50 pernai įvykusių neįprastų įvykių 23 išvis nepateko į INES skalę, nes buvo pernelyg smulkūs, 23 įvertinti nuliu ir 4 - vienetu.

"Rodikliai gana neblogi, bet tai iš tikrųjų visą laiką turi būti dėmesio centre", - pažymėjo S.Kutas. Pasak jo, praėjusiais metais buvo vieną kartą neplanuotai sustabdytas vienas iš dviejų IAE reaktorių. 2000 metais neplaninių stabdymų buvo penki. "Tai yra gerai, bet tai neturi būti kažkoks nusiraminimas", - teigė VATESI vadovas.

VATESI veiklos ataskaitoje sakoma, kad pernai toliau buvo vykdoma Ignalinos AE saugos gerinimo priemonių programa (SIP). 2001 metų pradžioje buvo numatyta 60 SIP-2 priemonių, iš kurių praėjusiais metais turėjo būti įvykdytos 31. Jų įvykdyta 27.

Didžiąją dalį lėšų Saugos gerinimo programai vykdyti skyrė Ignalinos AE (35,1 mln. litų), kitos lėšos gautos per dvišales ir daugiašales tarptautines bendradarbiavimo programos (9,8 mln. litų) bei per kreditą (20,6 mln. litų).

Pernai rugsėjį Vyriausybės kvietimu Lietuvoje dirbo TATENA misija. Septyni tarptautinės misijos ekspertai kartu su VATESI specialistais analizavo valstybinio branduolinės energetikos saugos reguliavimo Lietuvoje efektyvumą bei dalinosi pažangiausia šios srities patirtimi pasaulyje.

Misijos išvadose pažymima, kad VATESI personalas yra kvalifikuotas bei motyvuotas, tinkamai vykdo jam skirtą veiklą, tačiau konstatuojama, kad inspekcijoje dirba per mažai darbuotojų, inspekcijos darbą sunkina tai, jog specialistai dirba su dokumentais trimis kalbomis - lietuvių, rusų ir anglų.

Du jėgainėje veikiantys sovietų gamybos RBMK modelio reaktoriai pasaulyje laikomi iš esmės nesaugiais, nors IAE į reaktorių saugos pagerinimą per pastarąjį dešimtmetį investuota šimtai milijonų eurų.

Lietuva yra įsipareigojusi pirmąjį IAE bloką uždaryti iki 2005 metų. Sprendimą dėl antrojo bloko likimo Lietuva turi priimti šiemet. Europos Sąjunga, į kurią Lietuva siekia įstoti, ragina IAE antrąjį bloką uždaryti 2009-aisiais. IAE pagamina daugiau nei 75 proc. Lietuvos elektros energijos.