Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis BNS sakė negalįs nei paneigti, nei patvirtinti šios BNS šaltinių informacijos.

D.Balčytis porą metų dirbo Lietuvos verslo paramos agentūroje (LVPA). Ši agentūra vertina projektus pinigams iš ES fondų gauti. Finansų ministrui Zigmantui Balčyčiui šiemet sausį jau teko aiškinti, kad sūnus šioje institucijoje įsidarbino pagal visas taisykles.

Šių metų kovą D.Balčytis išėjo iš darbo LVPA.

Panašiu metu teisėsaugininkai sulaikė šios agentūros direktoriaus pavaduotoją Mindaugą Vilčinską, anksčiau dirbusį Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA). LVPA biure buvo atliktos kratos. Taip pat suimtas ir LVPA agentūros Kontrolės departamento priežiūros skyriaus vadovas Tomas Ulinauskas.

Spaudos žiniomis, M.Vilčinskas įtariamas prieš trejus metus aplaidžiai vykdęs savo tuometes - NMA departamento vadovo - pareigas ir sudaręs sąlygas fiktyviai bendrovei Šilų paukštynui gauti apie 200 tūkst. litų iš ES fondų.

Yra duomenų, kad pagrindiniai šios aferos organizatoriai buvo vienos Kauno gaujos vadeiva Bronislavas Sirutis ir M.Vilčinsko pavaldinys - T.Ulinauskas.

Manoma, kad prieš ketverius metus Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetas B.Sirutis kreipėsi į tuo metu dar Nacionalinėje mokėjimo agentūroje dirbusį savo vaikystės draugą T.Ulinauską, kad šis padėtų pagrobti ES SAPARD pinigus.

Pinigų grobstymui buvo pasirinkta netoli Kauno esanti neveikianti "Šilų paukštyno" bendrovė. Narpliodami šios bendrovės sąsajas su NMA buvusiais tarnautojais, prokurorai "prisikasė" prie Darbo partijos (DP) vedamos buhalterinės apskaitos.

DP būstinėje, šios partijos lyderio namuose, įvairiose įmonėse buvo atliktos kratos bei dokumentų ir kompiuterių poėmiai, įtarimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo pateikti trims asmenims. Šioje byloje apklaustas Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, laikinoji DP vadovė ir "darbiečių" frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė, laikinasis sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga ir keli DP nariai parlamentai.

DP įkūrėjas V.Uspaskichas dėl partiją krečiančio jos finansinės veiklos skandalo susistabdė partijos pirmininko įgaliojimus ir jau apie mėnesį yra Rusijoje, neatskleisdamas, kada grįš į Lietuvą.