Patys valstiečiai liaudininkai neslepia, kad parlamentaro kėdės atsisakė ir dar keli pakankamai aukštas pareigas einantys žmonės.

Antradienio Seimo posėdžių darbotvarkėje buvo numatyta A.Gaižučio parlamentaro priesaika. Tačiau išvakarėse jis informavo Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), kad atsistatydina iš Seimo. Penkerių metų kadencijai rektoriumi išrinktas 65-erių A.Gaižutis pareiškė norįs įgyvendinti savo programą, kuria siekiąs restruktūrizuoti ir sumoderninti universitetą.

„Įpusėjus darbams mano programa taptų neįvykdyta. Rektorato, senato nariai, dekanai ir studentija labai priešinasi mano ėjimui į Seimą. Atsakomybės našta už tuos žmones, studentus ir dėstytojus, personalo darbuotojus verčia mane suabejoti savo apsisprendimu", - teigiama A.Gaižučio pareiškime, kurį jis pats atnešė į VRK.

Kaip DELFI sakė Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė, su A.Gaižučiu buvo tvirtai sutarta, kad jis eina dirbti į Seimą, tačiau paskutinę minutę kolegoms pavyko rektorių perkalbėti.

Seimo nario kėdė šioje frakcijoje liko nuo birželio pradžios, kai iš parlamentarų atsistatydino K.Bobelis. Nors politikos veteranas pastarosiomis savaitėmis priklausė Liberalų demokratų frakcijai, į Seimą jis buvo išrinktas pagal „valstiečių“ sąrašą.

Šiame sąraše po K.Bobelio ėjo Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas, tačiau jis atsisakė tapti Seimo nariu. Po A.Gaižučio sąraše rikiuojasi Panevėžio apskrities viršininkė Gema Imbrasienė, Žemės ūkio ministerijos sekretorius Kazys Sivickis, Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotoja Irina Rozova, bet jų taip pat nevilioja darbas Seime.

„Aš juos puikiai suprantu. Jie eina rimtas pareigas, yra susiplanavę darbus, o Seimo kadencijos liko ne tiek daug“, - kalbėjo A.Staponkienė.

Jos teigimu, jau nuspręsta, kad „valstiečių“ frakciją papildys 50-metis Rimantas Kumpis iš Visagino. Inžinieriaus statybininko išsilavinimą turintis R.Kumpis statė Ignalinos atominę elektrinę (IAE), 1985-1990 metais vadovavo Visagino gyvenvietės tarybai, kurį laiką dirbo Vyriausybės įgaliotiniu Visagine, penkerius metus – IAE generalinio direktoriaus pavaduotoju, ilgus metus buvo renkamas miesto tarybos nariu.

Tačiau kada R.Kumpis pradės darbą Seime, kol kas neaišku, mat pagal galiojančią tvarką VRK turės parlamentaro įgaliojimus pripažinti kiekvienam buvusiam kandidatui. „Mes turime kiekvienam suteikti galimybę pagalvoti, ar jis nori atsisakyti mandato, ar prisiekti“, - sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.