Lakūnų startas planuojamas birželio 10 dienos rytą iš Kyviškių aerodromo Vilniaus rajone. Kartu su R.Paksu apskristi Žemę pasišovė du jo seni bičiuliai – rusas Vladimiras Makagonovas ir austras Eugenas Salpius. Jie skris vieninteliu pasaulyje eksperimentiniu vienmotoriu lėktuvu SM–2000 „Phoenix“.

R.Paksas ilgą laiką vengė pasakoti apie tokius planus, teigdamas, kad lakūnai yra prietaringi žmonės. Daugiau informacijos jis atskleidė tik prieš pat rekordinį skrydį.

Pirmąją skridimo dieną lakūnai ketina leisis Vengrijos mieste Gyore, kur šeštadienį rengiama didelė aviacijos šventė. Jos programoje numatyta pagerbti šio skrydžio dalyvius. Po to, papildę degalų bakus, pilotai išskris į Didžiąją Britaniją. Pirmoji jų nakvynė suplanuota Anglijos mieste Biggin Hille.

Sekmadienį trijulė ketina skirta perskristi Didžiąją Britaniją iki vakarinės pakrantės, nuo kurios trečiąją kelionės dieną prasidės skridimas virš Atlanto. Toliau jų skrydžio maršrute numatytos Islandija, Grenlandija, Kanada, JAV, Meksika.

Skridimas aplink pasaulį turėtų trukti apie 40 dienų, per tą laiką numatyti 52 nusileidimai. Kai kuriose šalyse SM-2000 „Phoenix“ turėtų leistis ne vieną kartą.

Iš viso lakūnai ketina įveikti maždaug 70 tūkst. kilometrų. Didelė šio maršruto dalis drieksis virš vandenų, taip pat virš negyvenamų Šiaurės ir Pietų pusrutulių teritorijų, džiunglių.

Preliminariais paskaičiavimais, ši kelionė atsieis iki 80 tūkst. eurų. Tiesa, lakūnams nereikės patiems skirti tokios pinigų sumos, kad galėtų įgyvendinti savo ambicingus planus. Jiems pavyko rasti keletą dosnių rėmėjų.

Pavyzdžiui, visiškai naują eksperimentinį lėktuvą, kuris surytų daugiausiai išlaidų, lakūnams suteikia gamintojai. Kuru rūpinsis viena austrų kompanija. Kadangi lėktuvas registruotas Vengrijoje, skrydžio operatoriais bus vengrai.

R.Paksas pasakojo DELFI, kad jau kurį laiką intensyviai ruošiasi daug ištvermės pareikalausiančiai kelionei. Jis kartu su kitais lakūnais skraido SM-2000 „Phoenix“. „Man šis lėktuvas, vienintelis toks pasaulyje, labai patinka. Tiesa, anksčiau esu nemažai skraidęs su jo prototipais“, - kalbėjo buvęs prezidentas.

Nuo 16-os skraidantis R.Paksas kelionę aplink pasaulį sumanė prieš pusantrų metų. Anksčiau lakūnas sakė, kad tai turėtų tapti dovana 50-mečio jubiliejaus proga.

Į kelionę R.Paksas ketino kilti su senais bičiuliais Robertu Noreika ir Leonu Joniu, tačiau dėl vieno iš jų ligos tokių planų teko atsisakyti. Todėl prieš kurį laiką buvo suformuota tarptautinė komanda. Eksprezidentas pasakojo V.Makagonovą ir E.Salpių laikantis ne mažiau patikimais skrydžio partneriais, mat juos pažįsta jau daugiau nei tris dešimtis metų.

„Tokiose kelionėse labai svarbūs santykiai tarp lakūnų tiek ore, tiek žemėje“, - kalbėjo R.Paksas.

Jei eksprezidentui pavyktų įgyventi savo planus, jis taptų pirmuoju lietuviu, apskridusiu Žemės rutulį. Jo duomenimis, iš kitų Rytų Europos valstybių tai yra pavykę tik lenkams, be to, panašų žygį yra atlikę slovėnai. Skrydžiai aplink pasaulį vyksta nuo 1924 metų.

Beje, prieš daugiau nei ketverius metus R.Paksas su bičiuliais R.Noreika ir L.Joniu pasiekė Lietuvos rekordą, kai su sovietinės gamybos akrobatiniais lėktuvais JAK-50 praskrido po Verkšnionių tiltu per Nerį.