Pasigedo aiškumo

„Mes nesupratome, kas ten bus daroma. Niekas taip ir neįvardijo, kam priklauso Sanžilės hidrotechnikos įrenginiai, bet buvo bandoma sprendimą priimti skubant, nes baigiasi terminas“, - taip apie šurmulį sukėlusį klausimą dėl Sanžilės galimybių studijos kalbėjo Panevėžio rajono tarybos opozicijos narė konservatorė Violeta Grigienė.

Politikė teigė susidariusi įspūdį, kad Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus parengtą galimybių studijos projektą bandoma bet kuria kaina prastumti ir pasiekti Tarybos pritarimo dėl kofinansavimo.

„Jeigu tai ne mūsų, o valstybės nuosavybė, kodėl turime tą galimybių studiją rengti? Mums konkrečiai nebuvo atsakyta, tačiau jeigu tai savivaldos nuosavybė, aš būsiu už. Mums reikia aiškumo, nes paskui ir kyla klausimų, kas gali paneigti, kad ne dėl melioracijos tai daroma ar panašiai?“ - svarstė V.Grigienė.

Politikės turimomis žiniomis, apie 50 procentų pernai laimėtų Viešųjų pirkimų komisijoje skelbtų projektų priklauso AB „Panevėžio melioracija“. Jai, kol tapo meru, vadovavo Povilas Žagunis.

Anot Sveikatos ir socialinių reikalų komitetui priklausančios V.Grigienės, galimybių studijos projektui dėl Sanžilės kanalo vis dėlto buvo pritarta, tačiau Savivaldybė prašytų 25 procentų kofinansavimo neduos. Be kofinansavimo projektas praranda patrauklumą, ir mažėja tikimybė jį laimėti bei gauti Europos Sąjungos lėšų galimybių studijai.

Turi spręsti žmonės?

Panašios nuomonės laikosi ir rajono Tarybos opozicijos lyderis Jonas Katinas. Jo teigimu, Tarybos nariams informacija apie rengiamą projektą turėjo būti pateikta anksčiau. Politiko manymu, kurį vandens telkinį reikia valyti, turi nuspręsti dauguma Tarybos narių ir rajono žmonės.

„Čia per daug skubos. Susidaro vaizdas, kad ten bus geri melioracijos darbai, prie Sanžilės gyvena vicemeras, ten žemės turi Ramintos (projektą rengusio Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėjos Ramintos Butėnaitės, - aut. pastaba) motina“, - sakė J.Katinas ir netrukus pataisė, kad visiškai nesvarbu, kas ten gyvena, bet svarbu žinoti, ar tikrai būtent Sanžilės išvalymas aktualus rajono žmonėms.

Siūlė diskutuoti komitetuose

Kalbėdama apie nemažai šurmulio sukėlusį projektą Panevėžio rajono savivaldybės Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja Raminta Butėnaitė teigė, kad investicijų studijos vertė yra ne daugiau kaip 100 tūkstančių litų.

Jei pavyktų laimėti šį projektą, ES lėšomis būtų atlikta Sanžilės kanalo galimybių studija. Ji parodytų, kaip ir už kiek galima būtų sutvarkyti Sanžilę. Specialistai atliktų hidroekologinius ir hidrodinaminius tyrimus. Tada būtų aišku, kaip sutvarkyti Sanžilę: ar sumažinti krantų eroziją, ar remontuoti jos slenksčius, nes šiuo metu dėl per didelio vandens debito įvyksta ir išsiliejimų.

„Niekada nemaniau, kiek ten darbo turėtų melioratoriai. Ir neaišku, kokia įmonė ten dirbtų, juk tam ir atliekamos galimybių studijos, o po to skelbiami konkursai“, - sakė R.Butėnaitė. Jos teigimu, ataskaita apie parengtus projektus Tarybos nariams buvo pateikta mero ataskaitoje.

Informaciją apie būsimus projektus, pasak R.Butėnaitės, Tarybos nariai gauna komitetų posėdžių metu.

Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėją stebina tai, kad komitetuose pateiktiems klausimams pritariama, o Tarybos posėdžių metu staiga viskas apsiverčia. R.Butėnaitės manymu, politikai komitetuose turi galimybę daugiau diskutuoti, tačiau tuo ne visuomet pasinaudoja.

Susitiks su aplinkos ministru

„Padarėm nesąmonę, kad nusileidom“, - antradienį PB teigė rajono meras Povilas Žagunis, kalbėdamas apie Tarybos posėdyje priimtą sprendimą nesuteikti kofinansavimo galimybių studijos projektui ir taip sumažinti jo patrauklumą konkurse.

Meras projektą pavadino unikaliu, kaip ir tik Panevėžio rajone tekančią Sanžilę. Apie tai P.Žagunis ketina kalbėti ir su aplinkos ministru, nes Sanžilės kanalą reikia atstatyti.

Tarybos nariams teikti ataskaitas apie rengiamus projektus, mero teigimu, tiesiog trūktų laiko - tam yra komitetų posėdžiai.

Meras susidariusioje situacijoje įžvelgė ne viešųjų ir privačių interesų susikirtimą, o tik politines intrigas bei artėjančius rinkimus. P.Žagunis teigė nesidomėjęs, kiek projektų yra laimėjusi anksčiau jo vadovauta „Panevėžio melioracijos“ įmonė.