Sprendimas komitete trečiadienį buvo priimtas valdančiųjų Socialdemokratinės koalicijos ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijų balsais.

Opozicinių Tėvynės sąjungos - konservatorių ir Liberalų frakcijų atstovai pareiškė esą "nustebinti" tokio valdančiosios daugumos atstovų sprendimo ir įvertino jį kaip pensijų reformos stabdymą.

SRDK pirmininko Algirdo Syso teigimu, privalomojo kaupiamojo pensijų draudimo įvedimas būtų per didelė finansinė našta valstybei, o reformos įgyvendinimas dėl to gali būti sustabdytas pasikeitus politinei valdžiai, kaip įvyko Vengrijoje.

"Privalomojo kaupiamojo pensijų draudimo įvedimas pareikalaus gerokai didesnių lėšų, o pasikeitus politinei valdžiai Lietuvoje, reforma gali žlugti, jeigu ji pasirodys per didelė našta", - ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė SRK pirmininkas A.Sysas.

Pagal Vyriausybės pateiktą projektą, nuo 2004 metų dalis - 5 proc. iš dabar Socialinio draudimo fondui ("Sodrai") mokamų lėšų būtų pervedami į privalomojo kaupiamojo draudimo pensijų fondus. Finansų ministerijos skaičiavimais, per pirmuosius dvylika reformos metų "Sodros" biudžetas per metus vidutiniškai netektų pajamų, prilygstančių 0,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o šiam trūkumui kompensuoti reikėtų apie 7,5 mlrd. litų.

A.Sysas pažymėjo, jog Vyriausybė ir taip jau yra įsipareigojusi skirti keletą milijardų litų kompensacijoms už grąžinamą turtą ir atkurti rublinius indėlius.

Seimo komitetas siūlo jau nuo 2003 m. įvesti savanorišką kaupiamąjį pensijų draudimą, paskatinant jį įvairiomis mokesčių lengvatomis bei suvienodinant apmokestinimo sąlygas įmokoms į pensijų fondus ir už kaupiamąjį gyvybės draudimą.

"Jeigu po kelerių metų savanoriško kaupiamojo draudimo sistema gerai veiktų, privalomojo draudimo visai nereikėtų įvesti", - sakė jis. SRDK nuomone, skatindama gyventojus savanoriškai draustis kaupiamuoju pensijų draudimu, valstybė galėtų subsidijuoti dalį įmokų.

Opozicinės Liberalų frakcijos atstovai mano, jog savanoriškas kaupiamasis pensijų draudimas neveiks, nes pensijų fondai nesurinks pakankamai lėšų, reikalingų savo veiklai plėtoti.

"Jeigu dabartinė valdžia nesiims ryžtingų reformų, dabartinę socialinio draudimo sistemą gali ištikti krachas", - įspėjo Seime surengtoje spaudos konferencijoje Liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

"Dėl to yra kalta valdančioji dauguma, kuri negali tarpusavyje susitarti ir teikia naujus, nepamatuotus projektus", - piktinosi kitoje Seime surengtoje spaudos konferencijoje I.Degutienė.

Jos nuomone, SRDK sprendimas taip pat prieštarauja anksčiau pasiektiems politinių partijų arba jų atstovų susitarimams dėl pensijų reformos modelio. "Visos politinės partijos arba jų atstovai dalyvavo pensijų reformos koncepcijos rengime", - pažymėjo ji.

Konservatorė paragino valdančiąsias Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) ir Naująją sąjungą pirmiausia susitarti dėl pensijų reformos tarpusavyje, o po to ir su kitomis politinėmis partijomis.

"Pagrindinis dalykas vykdant pensijų reformą - politinių partijų sutarimas, kokiu keliu bus einama", - pažymėjo I.Degutienė. "Nes kitaip jaunas žmogus nebus užtikrintas, kad senatvėje jis gaus pensiją", - pridūrė ji.