Rinkėjus ir stebinanti, ir piktinanti politikų migracija iš vienos frakcijos ar netgi partijos į kitą - populiari ne tik parlamente. Tokių veikėjų, jau pakrikštytų politiniais turistais, apstu ir tarp esamos bei buvusios Panevėžio miesto ir rajono valdžios atstovų.

Nuėjo pas aršiausius oponentus

Bene pirmasis ir bendražygius, ir miestiečius pribloškusiu staigiu politiniu viražu į visiškai priešingos ideologijos partiją beveik prieš dešimtmetį išgarsėjo bendrovės „Aukštaitijos vandenys“ generalinis direktorius Rimantas Liepa.

Būdamas vienas įtakingiausių Panevėžio konservatorių ir šios partijos dėka netgi kiek laiko ėjęs miesto mero pareigas, R.Liepa išstojo iš Tėvynės sąjungos ir tapo Socialdemokratų partijos nariu.

„Šio žingsnio nesigailiu ir šiandien. Mano politinės pažiūros visada buvo labiau kairesnės, todėl kai konservatorių ideologija ypač stipriai pasuko į dešinę, aš ir pasitraukiau. Esu įsitikinęs, kad žmogaus vertė priklauso ne nuo jo kilmės, o nuo darbų, kuriuos per gyvenimą padaro“, - vakar PB teigė miesto Tarybos Socialdemokratų frakcijos narys R.Liepa.

Perėjo net tris partijas

Panevėžio rajono taryboje politinės migracijos pirmeiviai - Vadoklių ir Dembavos mokykloms vadovaujantys Stasys Lisanka ir Kazimieras Jočys bei Tarybos nario mandatą ir šią kadenciją tebeturintis ramygalietis verslininkas Ričardas Ožalas.

Šie veikėjai buvo konservatoriai, vėliau liberalai, o buvusiam Liberalų sąjungos lyderiui Rolandui Paksui įkūrus Liberalų demokratų partiją - šios politinės organizacijos nariai.

R.Ožalas ilgiau nepabuvo ir liberaldemokratu - prieš kiek laiko rajono Tarybos narys tapo nepartinis.

„Šiuo savo statusu kol kas labai džiaugiuosi - taip dirbti Taryboje ir lengviau, ir paprasčiau“, - vakar dienraščiui tvirtino R.Ožalas.

Pasak politiko, iš Liberalų demokratų partijos Panevėžio rajono skyriaus jis pasitraukė todėl, kad nepritarė naujo pirmininko kandidatūrai.

„Dabar aš atsidėjęs tik verslui. Kai ateis rinkimai, neabejoju, kad vėl bus partijų, kurios mane kviesis į savo sąrašus“, - teigė ramygalietis verslininkas, paklaustas, ar nesidairo prieglobsčio kurioje nors kitoje partijoje.

Buvęs liberalcentristas - V.Muntiano partijoje

Šiandien Panevėžyje bus įkurtas Pilietinės demokratijos partijos skyrius. Vos prieš kelias savaites įsteigtos iš Darbo partijos pasitraukusio Seimo pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujamos partijos Panevėžio skyriaus kūrimo iniciatorius - dar neseniai Liberalų ir centro sąjungos nario pažymėjimą turėjęs praėjusios kadencijos miesto Tarybos narys Antanas Survila.

„Centristams, paskui liberalcentristams priklausiau pusšeštų metų, o pastaruosius trejus metus narystę šioje partijoje buvau sustabdęs - to reikalavo mano užimamos pareigos. Per tuos trejus metus, kai nedalyvavau skyriaus veikloje, sąjungoje įvyko didelių man ne visada priimtinų pokyčių“, - kodėl paliko liberalcentristų gretas, PB aiškino buvęs bankininkas.

A.Survila kategoriškai nesutiko, jog centro dešiniajai ideologijai atstovaujančią partiją rengiasi iškeisti į greičiausiai kairiųjų politinių jėgų sparnui priklausysiančią partiją.

„Pilietinės demokratijos partija, kaip ir Liberalų ir centro sąjunga, yra centristinės pakraipos. Abiejų jų ideologinis turinys yra toks pat - skiriasi tik pavadinimai“, - pareiškė A.Survila.

Netapo politiniu mero bendražygiu

Panevėžio miesto ir rajono politikų priklausomybė vienai ar kitai partijai keitėsi ir dėl šių politinių jėgų reorganizacijų bei jungimosi su kitomis partijomis.

Neseniai Lietuvos liberalų sąjūdžio nariais tapo iki tol miesto Taryboje liberalcentristams atstovavęs Laimutis Sėdžius, rajono Taryboje - Jonas Katinas.

Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centrui vadovaujantis buvęs Panevėžio miesto tarybos narys Artūras Grucė tapo konservatoriumi po to, kai po šios partijos sparnu atsidūrė negausi ir mažai įtakinga Dešiniųjų sąjunga.

Buvęs A.Grucės bendražygis Dešiniųjų sąjungoje Panevėžio vicemeras Kastytis Vainauskas pasirinko kitą kelią. Užuot tapęs mero konservatoriaus Vito Matuzo partijos kolega, jis įstojo į nušalintojo prezidento R.Pakso įkurtą Liberaldemokratų partiją ir netgi buvo išrinktas jos lyderiu visoje Panevėžio apskrityje.