Už dalyvavimą demonstracijoje po R.Kalantos susideginimo J.Mičiulis buvo suimtas ir nuteistas penkeriems metams nelaisvės.

Jis buvo nuteistas pagal sovietinės Lietuvos Baudžiamojo kodekso straipsnį "pasikėsinimas tyčia sunaikinti valstybinį turtą", ir tai trukdo jam gauti rezistento statusą bei didesnę pensiją.

Kaišiadorių rajone, Rumšiškių seniūnijoje, Bublių kaime gyvenantis J.Mičiulis yra neįgalus, neturi darbo ir gyvena iš skurdžios pensijos. Jo buitis labai varginga - jis neturi net elektros. Pensija būtų gerokai didesnė, jei jis būtų pripažintas asmeniu, represuotu už pasipriešinimą okupaciniams režimams.

"Jei pasirodys, kad dėl įvairių įstatymų viršenybės niekaip negalėsime padėti šiam žmogui, tai bent tikimės, kad sukelsime viešas diskusijas, juolab, kad tie įvykiai 1972 metais kaip tik vyko gegužės mėnesį, o dabar minime jų metines", - Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime spaudai cituojama A.Burneikienė.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba 2005 metais buvo gavusi skundą dėl to, kad Pasipriešinimo dalyvių (rezistentų) teisių komisija atsisakė suteikti laisvės kovų dalyvio teisinį statusą skundo pareiškėjai dėl to, kad tuo metu ji buvo mažametė, tai yra, kad trūko savarankiškos ir sąmoningos jos veiklos įrodymų.

Tai, pareiškėjos nuomone, įgalino manyti, kad už nepriklausomybę privalo kovoti tik tam tikro amžiaus žmonės. Po šio tyrimo teismas įpareigojo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą pripažinti moteriai laisvės kovų dalyvio teisinį statusą.

Nuo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos veiklos pradžios 1999 metais iki 2005-ųjų Tarnyba gavo 453 skundus bei dar 90 tyrimų atliko savo iniciatyva.