Šie kraštai pristatomi kaip ypač skurdūs trečiojo pasaulio atstovai. Prašoma jiems aukoti dėvėtų drabužių, patalynės, batų.

Lietuvos ambasadorė Airijoje Izolda Bričkovskienė „Lietuvos rytui“ patvirtino nekart girdėjusi šioje šalyje gyvenančių tautiečių nusiskundimus apie skrajutes, raginančias aukoti ir Lietuvai. Diplomatė ragina ne piktintis, o pirmiausia išsiaiškinti, kas tas skrajutes mėto.

Pasak I.Bričkovskienės, yra tikimybė, kad skrajutes platina aferistai, bet negalima atmesti ir to, jog labdarą renka airiai, norintys padėti Lietuvai.

25 metų picerijos padavėjas Kazimieras A., gyvenantis nedideliame miestelyje Rytų Airijoje, pasakojo, kad tokie lapeliai mėtomi į pašto dėžutes toliau nuo centro. Paaukotus drabužius siūloma palikti už durų.

Anksčiau būdavo prašoma drabužius sukrauti į padėtus žalius plastikinius maišus ir nunešti prie katedros, kur juos nurodytą dieną surenka mikroautobusas, rašo „Lietuvos rytas“.„Lietuva jau dveji metai yra Europos Sąjungos narė, o ją priskiria prie neturtingiausių!“ – ir stebėjosi, ir piktinosi lietuvis.

Lietuvių katalikų misijos Airijoje kunigas kapelionas Egidijus Arnašius prisiminė, kad jį keletą kartų kvietė būti renkamos labdaros globėju. Bet kunigas, taip ir nesupratęs to pagalbos mechanizmo, atsisakė.Išgirdęs apie skrajutes dvasininkas spėjo, kad tai – sukčių darbas. Kunigas įsitikinęs, jog airiai puikiai supranta, kad Lietuva – ne kokia atsilikusi Afrikos valstybė.

Prieš pusantrų metų Didžiojoje Britanijoje kilo pasipiktinimas, kai nesąžiningi lietuviai ragino gyventojus šelpti dėvėtais drabužiais cunamio aukas, rašo „Lietuvos rytas“.

Prisidengę tragedija Pietų ir Pietryčių Azijoje, lietuviai taip suaukotus daiktus vėliau parduodavo Lietuvoje ar kitose šalyse. Škotijos gyventojai buvo ypač priblokšti, sužinoję, kad nukentėjusiesiems nuo stichinės nelaimės reikia aukoti ir parfumerijos, garso, vaizdo aparatūros.