"Kaip ne kartą yra pareiškęs Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, vienas pagrindinių mūsų užsienio politikos prioritetų yra santykiai su kaimyninėmis valstybėmis, tarp kurių svarbią vietą užima Lietuva", - sakė ambasadorius, antradienį įteikdamas skiriamuosius raštus prezidentui Valdui Adamkui.

Ambasadorius, be kita ko, pastebėjo, kad abi šalys turi potencialo plėsti bendradarbiavimą transporto ir tranzito srityse.

Priimdamas ambasadoriaus skiriamuosius raštus, V.Adamkus kalbėjo apie regioninio bendradarbiavimo ir kaimyninių santykių plėtojimą.

"Tapusi Europos Sąjungos bei NATO nare, Lietuva ir jos visuomenė yra pasirengusi su Baltarusijos tauta dalytis viskuo, ką turime geriausio: kultūros, mokslo ir meno laimėjimais, savo eurointegracine bei pilietinės visuomenės stiprinimo patirtimi", - sakė prezidentas.

Jis pabrėžė, kad kiekviena iš tautų turi suverenią teisę pati apibrėžti savo raidos kelią, tačiau ypač svarbu, kad priimant sprendimus dėl strateginio vystymosi krypčių būtų nepaminamos bendražmogiškosios vertybės, laisvo apsisprendimo bei demokratijos principai.

"Svarbu, kad siekiant savo šalies interesų būtų atsižvelgiama į kaimynystėje gyvenančiųjų siekius bei interesus. Todėl ypač svarbu žengti regioninio bendradarbiavimo, didinančio stabilumą, skatinančio demokratines reformas, keliančio tarpusavio pasitikėjimą, keliu. Būtent todėl Lietuva deda visas pastangas kurdama saugų bei ekonomiškai klestintį regioną", - kalbėjo V.Adamkus.

Ankstesnis Baltarusijos ambasadorius Vladimiras Garkunas darbą Lietuvoje baigė pernai gruodį. Vilniuje jis išdirbo septynerius metus. Grįžęs į Minską, jis buvo paskirtas Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) vykdomojo sekretoriaus pirmuoju pavaduotoju.

59-erių V.Dražinas 2001-2005 metais dirbo Baltarusijos vicepremjeru. Jis yra baigęs politechnikos institutą bei Minską aukštąją partinę mokyklą. Lietuva, turinti 650 kilometrų sieną su Baltarusija, drauge su visa ES smarkiai kritikuoja dabartinį Minsko režimą už demokratijos principų ir žmogaus teisių pažeidimus.

Naujasis Baltarusijos ambasadorius Vladimiras Dražinas taip pat neigia, kad iš Baltarusijos į kaimynines valstybes plūstelėjo politinių pabėgėlių banga. "Manau, kad ši informacija neatitinka tikrovės, nes šiai dienai kitų duomenų neturiu", - antradienį žurnalistams sakė V.Dražinas.

Kaip pranešė Rusijos naujienų agentūra "Interfax", maždaug prieš 10 dienų apie 100 Baltarusijos piliečių paliko savo šalį ir pasiprašė politinio prieglobsčio Ukrainoje. Pirmadienį pabėgėliai spaudos konferencijoje Kijeve kreipėsi į Ukrainos prezidentą Viktorą Juščenką, prašydami studentams suteikti galimybę mokytis Ukrainoje bei užtarti kovojant už žmogaus teises Baltarusijoje.

Baltarusijos opozicijos atstovo Dmitrijaus Daškevičiaus duomenimis, baltarusiai prieglobsčio ketina prašyti Lietuvoje ir Lenkijoje. Tačiau kaip pirmadienį BNS teigė Lietuvos pasienio ir migracijos tarnybų pareigūnai, politinių pabėgėlių banga Lietuvos dar nepasiekė.

Migracijos departamento direktorius Almantas Gavėnas BNS sakė kol kas negavęs informacijos, kad pastarosiomis dienomis Baltarusijos piliečiai būtų prašę Lietuvos prieglobsčio. Tokių atvejų neužfiksuota ir Lietuvos pasienio punktuose, kur iš savo šalies pabėgę piliečiai gali prašytis prieglobsčio.