“Jūs nuveikėte didelį darbą ir galite didžiuodamiesi grįžti namo”, - savo misiją baigiantiems kariams sakė ceremonijoje dalyvavęs Tarptautinės paramos saugumui pajėgų operacijos (ISAF, International Security Assistance Force) vadas generolas leitenantas Davidas J. Richardsas.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo, Lietuvos kariuomenės Lauko pajėgų vadas brigados generolas Arvydas Pocius, PAG-2 vadas pulkininkas Gintaras Ažubalis, PAG-3 vadas pulkininkas Vilmas Šatas, Goro provincijos valdžios atstovai, kiti aukšto rango pareigūnai.

Generolas leitenantas D.J.Richardsas ir brigados generolas A.Pocius PAG-2 karius apdovanojo NATO medaliais. Pasak PAG-2 vado pulkininko G.Ažubalio, svarbiausias dalykas, kurį pavyko nuveikti - užmegzti gerus santykius su vietos gyventojais ir valdžia.

Jis padėkojo visiems kartu dirbusiems kariams ir civiliams už bendrą darbą ir palinkėjo PAG-3 tęsti pradėtus darbus.

Lietuvos lauko pajėgų vadas Arvydas Pocius DELFI sakė, kad Lietuva Afganistane sėkmingai įgyvendina įvairius projektus, prisideda prie saugumo provincijoje stiprinimo ir savo nuveiktais darbais įgijo vietos gyventojų pagarbą ir pasitikėjimą.

Pasak brigados generolo, tai, kad Goro provincija - viena ramiausių Afganistane, yra Lietuvos karių, palaikančių gerus santykius su vietos gyventojais, nuopelnas. „Tai, kad šalia bazės kyla nauji vietos gyventojų gyvenamieji namai rodo, kad žmonės mumis pasitiki”, - sako Lauko pajėgų vadas.

A.Pocius sakė Afganistane galėjęs dar kartą įsitikinti Lietuvos karių profesionalumu. „Tai yra didžiulė patirtis Lietuvos kariams čia pabūti, patikrinti save ir savo žinias“, - teigė jis.

Lauko pajėgų vadas sako, kad reikia į Lietuvos vadovaujamą Goro provincijos atkūrimo darbą pritraukti ir kitas, civilines Lietuvos institucijos.

Afganistane apsilankę kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos pareigūnai, grįžę į Lietuvą bandys organizuoti provincijos mokykloms trūkstamų vadovėlių spausdinimą ir gauti daugiau reikiamos pagalbos vienintelei provincijoje ligoninei.

Nuolat Čagčarane įsikūrusiai ligoninei padedantys ir jos personalą konsultuojantys karo medikai pirmadienį ligoninei padovanojo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatą.

Anot A.Pociaus, PAG-3 kariai turės toliau tęsti pradėtus darbus, užtikrinti saugumą provincijoje, domėtis, kokios pagalbos vietos gyventojams labiausiai reikia ir inicijuoti naujus projektus.

Trečiąją provincijos atkūrimo grupę sudaro daugiau nei 120 Lietuvos karių kontingentas. Prie iki šiol su Lietuvos kariais patruliavimo užduotis vykdžiusių islandų ir danų prisijungė Kroatijos kariai.

Didžiąją dalį PAG-3 kontingento sudaro Algirdo motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai. Grupėje taip pat dirba karo medikai, logistikos ir inžinerijos specialistai. Trečiojoje provincijos atkūrimo grupėje tarnaus penkios moterys.

Palaipsniui plečiamas ir įvairius pagalbos projektus koordinuojantis civilinis misijos komponentas. Darbą Afganistane pradeda Lietuvos specialiosios misijos vadovo pavaduotojas, artimiausiu metu turėtų būti paskirtas naujas jos vadovas. Goro provincijoje dirba ir jos policijos darbą organizuoti padeda, ir Lietuvos policijos pareigūnas.

Lietuva Afganistano centrinės dalies šiaurės vakaruose įsikūrusiai provincijai pradėjo vadovauti praėjusių metų birželį.

Goro provincijos atkūrimo grupė yra NATO vadovaujamų Tarptautinių paramos saugumui pajėgų (ISAF) operacijos dalis.

Misija turi padėti kurti saugia aplinką provincijoje, užtikrinti gerus centrinės valdžios santykius su vietos lyderiais, sudaryti geras sąlygas provincijai ir valstybei atkurti.

Antrosios provincijos atkūrimo grupės kontingentas į Lietuvą turėtų grįžti artimiausiu metu. Beje, į Lietuvą iš Afganistano kariai parsiveš ir du stovykloje gyvenusius šunis.