Migracijos departamento direktorius Almantas Gavėnas BNS teigė kol kas negavęs informacijos, kad pastarosiomis dienomis Baltarusijos piliečiai būtų prašę Lietuvos prieglobsčio.

Tokių atvejų neužfiksuota ir Lietuvos pasienio punktuose, kur iš savo šalies pabėgę piliečiai gali prašytis prieglobsčio.

Kaip praneša Rusijos naujienų agentūra "Interfax", maždaug prieš 10 dienų apie 100 Baltarusijos piliečių paliko savo šalį ir pasiprašė politinio prieglobsčio Ukrainoje. Pirmadienį pabėgėliai spaudos konferencijoje Kijeve kreipėsi į Ukrainos prezidentą Viktorą Juščenką, prašydami studentams suteikti galimybę mokytis Ukrainoje bei užtarti kovojant už žmogaus teises Baltarusijoje.

Baltarusijos opozicijos atstovo Dmitrijaus Daškevičiaus duomenimis, baltarusiai prieglobsčio ketina prašyti Lietuvoje ir Lenkijoje.

Tuo tarpu Visos Ukrainos visuomeninės jaunimo organizacijos "Studentų brolija" vadovo Olego Jacenkos duomenimis, kai kurių Ukrainos universitetų rektoriai pažadėjo sudaryti galimybes persekiojamiems Baltarusijos piliečiams nemokamai studijuoti.

Europos Sąjunga ir JAV paskelbė nedemokratiškais ir neteisėtais kovo mėnesį vykusius rinkimus Baltarusijoje, kuriuose teigė nugalėjęs autoritarinis prezidentas Aleksandras Lukašenka. Baltarusijos valdžia susidorojo su protestavusiais opozicijos atstovais ir dešimtis jų įkalino.

Dėl žmogaus teisių pažeidimų ir opozicijos slopinimo dabartinis Minsko režimas vadinamas "paskutiniąja diktatūra Europoje".