Pagal naująją R.Dobrovolskio įsakymu nustatytą tvarką gydytojai galės išrašyti kompensuojamų vaistų tik už nustatytą sumą. Jeigu nustatyta kvota bus viršyta, pusę tos sumos turės padengti pati gydymo įstaiga.

"Limitavimu mes siekiame, kad būtų sumažintas neracionalus vaistų skyrimas, kurį atskleidė penkios komisijos, tikrinusios gydytojus", - sakė R.Dobrovolskis.

Pasak ministro, limitavimas, vaistų antkainių mažinimas, vaistų pasų įvedimas leis pagerinti gyventojų aprūpinimą kompensuojamais vaistais apie 30 proc. "Tačiau tą pasiekti galėsime įvedę visur tvarką", - sakė R.Dobrovolskis.

Nepasitenkinimą naujais vaistų išrašymo limitais trečiadienį išreiškė pacientų organizacijos, kurios teigia, kad sveikatos apsaugos ministro sprendimas dėl vaistų išrašymo limitų atima iš sergančiųjų galimybę gauti pakankamą kiekį gydymui būtinų vaistų, sukuriamas pretekstas įtampai ir konfliktams tarp pacientų bei gydytojų. Nerimaujama, kad gydytojai nebenorės gydyti tų ligonių, kuriems reikia išrašinėti kompensuojamus vaistus, nes pastarieji labai greitai sunaudos jų vaistų limitą.

"Tikrai labai nemalonu, kad į priekį stumiami pacientai, bet mes žinome, kas už tų pacientų nugarų stovi", - sakė R.Dobrovolskis, komentuodamas nepasitenkinimą.

Jis neįvardijo, ką žino "stovint už pacientų nugarų", bet sveikatos apsaugos viceministras Eduardas Bartkevičius sukonkretino, kad naujoji tvarka "sukels problemų ne pacientams, o tiems, kas pardavinėja tuos vaistus". "Išrašant pakankamai brangų kompensuojamą vaistą jo išrašymas turi būti išsamiai pagrįstas ligos istorijoje", - aiškino E.Bartkevičius.

Pacientų ir gydytojų organizacijos paragino panaikinti sveikatos ministro įsakymą, kuriuo įvedami vaistų išrašymo limitai. Kitu atveju Lietuvos gydytojų sąjunga ketina rekomenduoti gydytojams visiškai neišrašinėti kompensuojamų vaistų, išskyrus gyvybiškai būtinus.

Pasipiktinimą vaistų kvotomis trečiadienį išreiškė ir opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos atstovai, kurie paragino sveikatos apsaugos ministrą atšaukti savo įsakymą dėl išlaidų kompensuojamiems vaistams kvotų. Opozicijos parlamentarų vertinimu, tai pažeidžia teisines ir moralines nuostatas.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) teigia, kad naująja tvarka siekiama apriboti piktnaudžiavimus išrašant brangius vaistus. Anot VLK, nauja limitų tvarka skatins gydytojus atsakingiau skirti vaistus, nes viršijus limitą, pusę viršijusios sumos teks apmokėti pačiai įstaigai.

VLK direktorius Saulius Janonis aiškino, kad dėl vaistų limitų pacientai neturi nukentėti. S.Janonio teigimu, kiekvienoje teritorinėje kasoje yra suformuotas 10 proc. rezervas kompensuojamiems vaistams, iš kurio ligonių kasa skirs lėšas tik tuo atveju, jeigu limitai išrašomiems kompensuojamiems vaistams bus pagrįstai ir motyvuotai viršyti.

"Gydytojams iš savo kišenės pirkti vaistų tikrai nereikės", - akcentavo S.Janonis. Nuo šiol, kaip informavo S.Janonis, gyventojai galės skambinti nemokamu telefonu (8 800 23973) ir pranešti VLK, kas ir kur neišrašė kompensuojamų vaistų dėl pasibaigusių limitų.

"Šia linija bus registruojami visi tokie atvejai, vyksime į nurodytą gydymo įstaigą, bus išsiaiškintos priežastys bei stengsimės padėti gyventojams", - patikino S.Janonis.

Pacientų organizacijos, paskelbusios visuomeninę akciją "Pacientai prieš kvotas vaistams", taip pat ragino šalies gyventojus nemokamu telefonu (8 800 22525) informuoti apie apribojimus skirti kompensuojamus vaistus, jų pakeitimą ar problemas, susijusias su recepto išrašymu. Akcijos organizatorių teigimu, visa sukaupta informacija bus naudinga siekiant teisiniu būdu apginti pacientų teisę į kokybišką ir kvalifikuotą gydymą.

Viceministras Gediminas Černiauskas džiaugėsi, kad nuo gegužės 20 dienos įsigalios nauji - mažesni - vaistų antkainiai. "Kiekvienas žmogus 5-7 proc. mokės mažiau už visus vaistus", - teigė G.Černiauskas.

Pasak jo, antkainių mažinimu "lengvinamas gyvenimas mokesčių mokėtojams". "Manome, kad toks antkainių mažinimas suderintas ir su vaistininkų interesais, nes jie šiandien gyvena ne blogiau, o kartais net geriau nei vidutinis šalies gyventojas.

G.Černiauskas aiškino, kad antkainių mažinimu siekta sumažinti farmacijos rinkos suinteresuotumą pardavinėti brangius vaistus.

"Iki šiol galiojusi tvarka buvo tokia, kad visiems rinkos dalyviams buvo naudinga pardavinėti brangiausius vaistus", - pabrėžė G.Černiauskas. Pritaikius šią priemonę, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) planuoja sutaupyti 20 mln. litų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto išlaidų.

Sveikatos apsaugos ministras R.Dobrovolskis taip pat pripažino, kad "daugelio firmų Lietuvoje tie patys vaistai parduodami brangiau, nei Estijoje bei Latvijoje". Pasak R.Dobrovolskio, artimiausiu metu bus deramasi, kad į Lietuvą vaistai būtų įvežami ne brangiau kaip į Estiją ir Latviją.

"Jeigu vaistų kainas sulygintume su šalių kaimynių, tai PSDF per metus sutaupytų apie 15 mln. litų", - pabrėžė laikinasis SAM Farmacijos departamento direktorius Nerimantas Steikūnas.