V.Muntianas buvo vienintelis, kandidatavęs į šios partijos pirmininkus. Vardan demokratijos į PDP vadovus buvo siūlomas ir Seimo narys Henrikas Žukauskas, tačiau jis prieš balsavimą savo kandidatūrą atsiėmė. Už V.Muntiano kandidatūrą visi suvažiavimo dalyviai balsavo vienbalsiai, susilaikiusių ar balsavusių prieš nebuvo.

"Labai gerai, - po balsavimo tikino V.Muntianas, paklaustas, kaip jaučiasi. - Kaip nebūtų keista, nei svaigstu, nei žvaigždžių ligos kažkokie simptomai jaučiasi. Matyt, viską atlaikysiu ir pergyvensiu visiškai ramiai, be jokių didesnių pasekmių",

Anot parlamento vadovo, PDP sieks su valdančiaisiais derėtis ir bendradarbiauti lygiomis teisėmis. Tačiau paklaustas, kiek sieks ministrų postų, V.Muntianas neatsakė, teigdamas, kad derybų objektu gali būti ne tik postai Vyriausybėje.

Valdantieji praėjusią savaitę nusprendė pasirašyti su "pilietininkais" "tarpfrakcijinį susitarimą", taip įtvirtinant bendradarbiavimą su naująja frakcija Seime, bet palikti galioti trijų partijų koalicijos susitarimą. Pasak V.Muntiano, jo bendraminčiai siekė akcentuoti būtent bendrą darbą parlamente. Mat valdančiųjų sukurtą Koalicijos tarybą yra kritikavęs net prezidentas Valdas Adamkus.

"Mes pateikėme pasiūlymą ir pabandėme jį argumentuoti. Jei kitiems partneriams tai nepriimtina, priimsime kitus pasiūlymus, juos aprobuosime ir stengsimės žiūrėti, kad koalicinio bendradarbiavimo kokybė gerėtų", - kalbėjo PDP vadovas.

Jo teigimu, ši partija lauks valdančiųjų pasiūlymo prijungti prie koalicijos sutarties, kitaip esą nebus galima kalbėti apie lygiateisį bendradarbiavimą: "Jei mes pasirašome po lygiateisiškumo principu, reiškia, turime dalyvauti visur, kur dalyvauja kiti partneriai."

Minėjo istorinius įvykius ir džiaugėsi mėnulio pilnatimi

Buvęs Piliečių sąjungos vadovas H.Žukauskas savo ataskaitinėje kalboje kritikavo daugelį dabartinių politinio gyvenimo lyderių. „Šiandien politikoje yra kitos žvaigždės – tos, kurios šviečia ant marinuotų agurkų indelio", - ironizavo parlamentaras, turėdamas mintyje Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą, kurio nuotrauka prieš kelerius metus puošdavo šio produkto etiketes.

Anot H.Žukausko, šiandien politikams ir valdininkams tapo nemoralu atsistatydinti, tačiau jie, išeidami iš postų, mielai pasiima nemažas kompensacijas už nuveiktus darbus, „nes po manęs – nors ir tvanas". Todėl jis siūlė kolegoms rinktis „sunkesnį, bet garbingesnį kelią - eiti tiesos, moralios politikos ir atsakomybės prieš tautą keliu".

Agituodamas už partijos pavadinimo keitimą ir atsinaujinimą, Seimo narys tikino, jog „keistis reikia bendram reikalui ir ateičiai".

Pasak H.Žukausko, geras ženklas yra tai, jog šiuo metu mėnulis yra pilnaties fazėje. Be to, Piliečių sąjunga persiformuoti į PDP pasirinko dieną, kurią įvairiais metais yra atsitikę nemažai išskirtinių įvykių: 1610 metais buvo nužudytas Prancūzijos karalius Henrikas IV, 1972 metais, protestuodamas prieš sovietų okupaciją, Kaune susidegino Romas Kalanta, o 1998 metais nuo širdies smūgio mirė 82 metų žinomas dainininkas Frankas Sinatra.

Tiesa, parlamentaras nepaminėjo, kad taip pat gegužės 14 dieną 1921 metais fašistai laimėjo rinkimus Italijoje, o 1955 metais SSRS, Albanija, Bulgarija, Čekoslovakija, Rytų Vokietija, Vengrija, Lenkija ir Rumunija suformavo Varšuvos Paktą.

Ir H.Žukauskas, ir sustiprėjusią partiją sveikinę kitų politinių jėgų atstovai atkreipė dėmesį į sekmadienį ryte Vilniuje po ilgokai užtrukusio gražaus pavasariško oro prasidėjusį lietų. „Šiltas pavasariškas lietus rodo, kad derlius gali būti neblogas", - juokavo buvęs Piliečių sąjungos vadovas.

„Ir derlius bus geras, ir gal kai kam plaukai geriau augs", - sveikindamas suvažiavimo dalyvius antrino vienas iš socialdemokratų lyderių, Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas. Jis apgailestavo, kad teko sveikinti konkurentus, tačiau pabrėžė, kad Lietuvos politiniame gyvenime vietos po saule užteks visiems.

Savo ruožtu Valstiečių liaudininkų sąjungos vicepirmininkas, Seimo narys Viktoras Rinkevičius skundėsi, kad „centre jau tampa ankštoka".

Pasveikinti sustiprėjusios politinės jėgos neatvyko nė vienas Darbo partijos, nuo kurios atskilę kai kurie nariai įsiliejo į PDP, atstovas. Suvažiavimo dalyviai nesulaukė ir Liberalų ir centro sąjungos vicepirmininko Vytauto Bogušio, kuriam atvykti sutrukdė negalavimas – politikas šeštadienį, sostinės gatvėmis tempdamas „mokesčių akmenį", pasitempė juosmenį.

Seimo narius nori rinkti tik vienmandatėse apygardose

Pastaruoju metu Piliečių sąjunga vienijo per 2 tūkst. narių, turėjo 20 skyrių. Sekmadienį į jos gretas įsiliejo 227 nauji nariai, tarp kurių – nemažai buvusių Darbo partijos atstovų, pavyzdžiui, Kėdainių rajono merė Nijolė Naujokienė ir šio rajono savivaldybės administracijos vadovas Romualdas Gailiūnas.

Kaip suvažiavime paskelbė V.Muntianas, nuo šiol PDP savo frakciją turės ir Kėdainių rajono taryboje. Prieš kurį laiką Piliečių frakcija buvo suformuota Vilniaus miesto taryboje.

Be to, PDP parlamente atstovaus tokio paties pavadinimo frakcija, jungianti 11 parlamentarų, daugiausia - nuo valdančiosios Darbo partijos atskilusių Seimo narių. Prie šios frakcijos yra prisijungęs ir V.Muntianas, tačiau jis yra sustabdęs savo narystę frakcijoje dėl Seimo pirmininko pareigų.

Naujam partijos pavadinimui pritarė visi 165 ligšiolinės partijos delegatai. Vienbalsiai taip pat buvo pritarta ir programos, ir įstatų keitimui. Šių dokumentų keitimas užtruko vos po kelias minutes - tiek, kiek partijos atstovams reikėjo pristatyti naujas nuostatas. Nė vienas suvažiavimo dalyvis nepanoro išreikšti savo nuomonės apie programą, vieno klausimo būta tik apie įstatų keitimą. „Kaip senais gerais laikais", - liūdnai juokavo viena delegatė.

Kaip PDP skelbiasi savo programoje, ji laikosi centro politinės ideologijos ir remiasi laisvos aktyvios pilietinės demokratinės visuomenės idėjomis. Programoje kritikuojamas valstybėje įsivyravęs moralės ir etikos normų nepaisymas, visuotinė apatija ir nepasitikėjimas valdžios bei valdymo struktūromis ir partijomis, korupcija, materialinių vertybių garbinimas, dvasinių vertybių, savos istorijos ir tautinio identiteto praradimas. Naujoji partija pareiškė ketinanti spręsti šiuos sunkumus remdamasi piliečiais ir taip skatinti pilietinės visuomenės kūrimąsi.

„Pilietinės demokratijos partija realiai vertina pasirinktą kelią ir skelbia, kad tai – sunkus darbas ir ilgas kūrybinis procesas, o teigiamas rezultatas bus pasiektas tik tokiu atveju, kai jame dalyvaus visi Lietuvos žmonės", - skelbiama programoje.

Partija pareiškė demokratinės valstybės pamatu laikanti laisvą iš demokratišką žmogų, gerovės pagrindu – investicijas į švietimą, mokslą ir asmenybę, o sėkmės garantu – atvirą ir socialiai orientuotą ekonomiką.

„Pilietininkai" pasiskelbė ketinantys skatinti bendruomenių kūrimąsi, o į pilietinės visuomenės kūrimą įtraukti ir užsienyje gyvenančius Lietuvos piliečius.

Jie teigia esantys už branduolinės energetikos vystymą ir greitą šalies įsiliejimą į Europos Sąjungos energetikos sistemą. Kai teigiama programoje, partija žada siekti didinti neapmokestinamas pajamas, taip mažinant mokesčių naštą mažesnius atlyginimus gaunantiems gyventojams.

Bene daugiausiai pokyčių PDP žada siekti valstybės valdymo srityje. Ji užsimojo reformuoti Seimo rinkimų sistemą, atsisakant rinkimų pagal partijų kandidatų sąrašus ir paliekant balsavimą už konkrečius kandidatus vienmandatėse apygardose. Partija teigia esanti už tiesioginius merų ir seniūnų rinkimus, taip pat siūlo sukurti renkamas apskričių tarybas ir patikėti joms regionų valdymą.

Pastarasis pavadinimo keitimas šiai partijai buvo jau ne pirmas. Persivadinusios Piliečių sąjungos pirmtakas buvo prieš dešimt metų įsikūręs Lietuvos tautinių mažumų aljansas, vėliau persivadinęs į Lietuvos piliečių aljansą, kuris akcentuodavo įvairius tautinėms mažumoms rūpimus klausimus. Piliečių sąjunga ši partija persivadino pernai liepą.

Nori nutraukti koalicijos sutartį

Darbo partijos vadovo V.Uspaskicho veikla ir vadovavimo stiliumi nepatenkintiems buvusiems "darbiečiams" valdančiųjų lyderiai yra pasiūlę pasirašyti bendradarbiavimo tarp keturių Seimo frakcijų susitarimą. Susibūrę į partiją „pilietininkai" tikisi įgyti svaresnį vaidmenį derybose dėl prisijungimo prie parlamento daugumos ir valdančiosios koalicijos.

PDP atstovai prieš kelias dienas pareiškė sieksiantys ne tik gauti ministrų portfelių, bet ir nutraukti dabartinį trijų partijų susitarimą dėl valdančiosios koalicijos.

Socialdemokratų vadovas premjeras Algirdas Brazauskas šeštadienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkum neatmetė galimybės, jog gali tekti atšaukti ministrų kandidatūrų teikimus, jei prie valdančiosios koalicijos prisijungtų PDP.

Ministras pirmininkas taip pat teigė, jog V.Muntiano buriamos partijos prisijungimas prie valdančiosios koalicijos įmanomas.